Jau trejus metus veikianti „JA Šešėliavimas“ pasaulinė ugdymo karjerai programa skirta bendrojo ugdymo mokykloms, rašoma pranešime spaudai. Registravimosi į šešėliavimo vizitus procesą tiek įmonėms, tiek moksleiviams palengvina sukurtas EdTech sprendimas www.seseliavimas.lt. Šiemet Lietuvos įmonės atvėrė duris beveik 350 moksleivių bei dar 100 atvykusiųjų iš Ukrainos, šiuo metu besimokančių Lietuvoje. Iš viso per maždaug mėnesio trukmės iniciatyvą įvyko apie 500 „šešėliavimo“ vizitų.

„Šešėliaujantys“ moksleiviai pirmiausia susipažįsta su karjeros planavimo procesu ir nurodo juos dominančias profesijas. Įmonės, valstybinės institucijos, galinčios priimti moksleivius ir pasiūlyti pamatyti šias profesijas iš arti registruojasi platformoje seseliavimas.lt. Ši programa padeda vyresnių klasių mokiniams geriau pažinti save, pamatyti kaip atrodo juos dominančios organizacijos bei darbo vietos, kokias kasdienes užduotis atlieka vienos ar kitos srities specialistas.

Šiemet „JA Šešėliavimo“ programa buvo vykdoma Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Mažeikiuose, Alytuje, Vievyje ir Palangoje. Tai jau trečias „Lietuvos Junior Achievement“ organizuojamas „šešėliavimo“ sezonas, kasmet šios programos geografija ir moksleivių bei juos priimančių organizacijų skaičiai auga.

„Lietuvos Junior Achievement“ „šešėliavimo“ iniciatyva

Moksleivius įsileidžia didžiausios šalies įmonės, Seimas ir Prezidentūra

„Šešėliavimo“ programa susideda iš keturių dalių: įvadiniai užsiėmimai ir baigiamasis užsiėmimas vyksta klasėse, o pats „šešėliavimo“ vizitas – moksleivio pasirinktoje įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje. Jei nėra galimybės atvykti į organizaciją, šis vizitas gali vykti ir virtualiai. Šiemet, 2023-ųjų lapkričio – gruodžio mėn. Beveik 350 moksleivių iš beveik 40 šalies mokyklų ir daugiau nei 60 verslo įmonių bei valstybės įstaigų prisijungė prie „šešėliavimo“ programos. Moksleivius priėmė tokios įmonės, kaip „Vinted“, „Telia“, SEB bankas, „Kauno grūdai“, „Orlen Lietuva“, bei tokios institucijos, kaip Lietuvos Respublikos Seimas, Prezidentūra, Kauno rajono savivaldybės administracija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė.

Moksleiviai dalinosi, jog po „šešėliavimo“ jiems lengviau susiplanuoti savo karjerą, pagerėjo ir sprendimų priėmimo bei problemų sprendimo gebėjimai. Dalyvaudami programoje jie atsirenka patinkančias profesijas bei įsivertina gebėjimus, reikalingus norint dirbti konkrečioje pozicijoje. Taip pat užmezga profesinius ryšius, geba parengti gyvenimo aprašymą (CV) ir susikurti internetinį profilį.

Dažniausiai įmonės „šešėliavimui“ priimdavo kelis moksleivius, kurie didžiąją dalį darbo dienos praleisdavo su konkrečios profesijos darbuotoju. Kai kurios įmonės pasiūlė ekskursijas didesnėms moksleivių grupėms, kurių metu pristatė įvairias įmonės specialistų profesijas ir įmonės veiklą. Ekskursijose dalyvavo daugiau nei 150 moksleivių, jas aktyviausiai organizavo įmonės „Vilniaus duona“, „SDG“, „Scandagra“, „Litcargus“, „Grand Hotel Vilnius“ („Kempinski“ viešbutis).

Moksleiviai sužavėti: gavau ne tik profesinių, bet ir gyvenimo pamokų 

Daugiau nei 97 proc. programoje dalyvavusių ir apklausą užpildžiusių moksleivių atsakė, jog šešėliavimo vizito patirtis jiems padėjo profesijos pasirinkimo kelyje; bendrai savo šešėliavimo vizitų patirtis moksleiviai įvertino net 9.7 balo iš 10.

„Ši programa man labai patiko! Gavau progą „pasimatuoti“ ateities profesiją ir įsitikinti, kad teisingai atlieku studijų pasirinkimus. Susipažinau su įkvepiančiomis ir šiltomis asmenybėmis (įmonės darbuotojais), gavau kvietimų į dar daugiau renginių. Norėčiau, kad egzistuotų dar daugiau tokių galimybių!“ – savo įspūdžiais po šešėliavimo dalinosi Vlniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivė Gabrielė Grybaitė. 



„Lietuvos Junior Achievement“ „šešėliavimo“ iniciatyva

Arnas Šalaševičius iš Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos buvo sužavėtas vizitu Lietuvos Respublikos Seime.

„Esu labai patenkintas, kad galėjau dalyvauti būtent šiame šešėliavime. Išvydau ir sužinojau tai, ką norėjau, buvo įdomu stebėti Seimo kanceliarijos darbą, kaip viskas vyksta. Vis tik ilgiausiai prisiminsiu ponią Antonitą, kuri tiek metų dirba Seime ir papasakojo nemažai įdomių dalykų bei davė nemažai gyvenimo pamokų, kurios tikrai pravers. Noriu dar kartą padėkoti, kad galėjau dalyvauti šiame šešėliavime,“ – sakė A. Šalaševičius

Moksleivė Milija Tomilinaitė iš Vilniaus Radvilų gimnazijos lankėsi įmonėje „IVC Consulting“ ir buvo sužavėta jų darbuotojų gera energija.
„Man iš pradžių buvo sudėtinga suprasti pačios įmonės veiklą, tačiau supratus, pasidarė įdomu. Darbuotojai atsakė į visus rūpimus klausimus, buvo labai įdomu išgirsti jų atsilepimus apie dirbamą darbą,“ – prisiminė M. Tomilnaitė.

Įmonių atstovai teigė, jog susipažino su išties motyvuotais ir aktyviais moksleiviais, galėjo pažinti jų požiūrį ir ateities planus.