Mitas, jog įmonių vidinės komunikacijos ir įmonių dokumentų patikrinimai, Konkurencijos tarybos vykdomi tik atliekant patikrinimus įmonių patalpose dėl konkrečių konkurencijos teisės pažeidimų, pvz., esant konkurento, kliento ar tiekėjo skundui.

Pastaraisiais metais, nagrinėjant verslo įsigijimo bei kitus sandorius, kuriems reikalingas leidimas koncentracijai, Konkurencijos taryba labai dažnai tiria sandorio šalių neviešą komunikaciją, t. y. el. susirašinėjimą, tiek įmonės viduje, tiek ir susirašinėjimą su kitomis įmonėmis. Kartu, nagrinėjant sandorius, Konkurencijos taryba analizuoja sandorio šalių sutartis su verslo partneriais dėl prekių ir paslaugų tiekimo.

Kieno susirašinėjimą tikrina

Dažniausiai Konkurencijos tarybos vykdomų vidinės komunikacijos patikrinimų akiratį patenka su įmonės veikla susijusių pagrindinių asmenų, įsitraukusių į sandorio projekto komandą, pvz., įmonės direktoriaus, valdybos narių, virtualus bendravimas. Vis dėlto, Konkurencijos tarybos renkama vidinė komunikacija gali apimti ir atokiau nuo sandorio komandos esančių komercijos, pardavimų, pirkimų funkcijas atliekančio personalo susirašinėjimą.

Sandorio aplinkybių tikrinimas

Sandorio nagrinėjimo kontekste Konkurencijos tarybos surinktos neviešos el. komunikacijos patikrinimas savo pasekmėmis svarbus, pirmiausia, sandorio įvykdymo perspektyvoms. Tikrinama, ar vidinė komunikacija patvirtina arba paneigia sandorių šalių oficialiai deklaruojamą poziciją apie sandorio motyvus, aplinkybes. Kartu Konkurencijos taryba tikrina, ar tikrai sandoris nėra sudaromas siekiant pakelti produkcijos kainas, išstumti iš rinkos alternatyvius tiekėjus, uždaryti prieigą prie žaliavų, svarbios infrastruktūros ir paslaugų.

Jonas Šalna

Tokią neviešų el. susirašinėjimų ir kitos vidinės įmonių informacijos patikrinimų praktiką prieš kelerius metus įvedė Europos Komisija (EK) ir ją greitai perėmė kitos Europos Sąjungos (ES) nacionalinės konkurencijos priežiūros institucijos.

Įrodymų atskleidimas

Neviešos komunikacijos ir sutarčių patikrinimais Konkurencijos taryba surenka ir analizuoja didelį kiekį įvairios konfidencialios ir komerciškai jautrios informacijos, apie verslo įsigijime dalyvaujančių įmonių santykius su verslo partneriais – tiekėjais, klientais bei konkurentais. Analogiško pobūdžio informacija taip pat renkama ir analizuojama atliekant tyrimus dėl konkurencijos teisės pažeidimų.

Taigi sandorio nagrinėjimo metu Konkurencijos taryba gali surinkti iš įmonių informaciją, kuri gali būti panaudota prieš sandoryje dalyvaujančias įmones kaip pagrindas pradėti tyrimą dėl konkurencijos teisės pažeidimo, o galiausiai, nustačius pažeidimą, taikyti atsakomybę.

Rizikos valdymo priemonės

Siekiant išvengti rizikų, susijusių su konkurencijos teisės pažeidimais, dar iki verslo pardavimo ar kitokio verslo sandorio sudarymo, kaip ir visoms verslo organizacijoms, rekomenduotina kartu su konkurencijos teisės specialistais parengti įmonės konkurencijos teisės pažeidimų prevencijos programą, kurią sudarytų konkrečios priemonės, pritaikytos prie įmonės veiklos specifikos.

Viso verslo įsigijimo (koncentracijos) proceso metu, t. y. nuo planavimo pradžios, užtikrinti, jog informacija apie sandorio vykdymo aplinkybes ir priežastis būtų vienodai suprantama įvairiuose organizacijos lygmenyse, laikytis gero el. komunikacijos etiketo, t. y. apgalvoti, ar nesusijęs su surašinėjimu žmogus taip pat suprastų žinutę kaip ir jos autorius.

Tuo atveju, jei vidinę el. komunikaciją įpareigoja surinkti Konkurencijos taryba – tokio įpareigojimo įgyvendinimą būtina detaliai dokumentuoti, t. y. identifikuoti galimus reikiamos informacijos turėtojus, apibrėžti ieškomą informaciją ir užtikrinti, jog informacijos surinkimo procesas bei surinktos informacijos laikymas visapusiškai atitinka BDAR reikalavimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)