Pažengę inovatoriai – tai įmonės, projekto įgyvendinimo plano pateikimo dieną vykdančios veiklą ne trumpiau kaip vienerius metus, o taip pat per trejus paskutinius finansinius metus turėję ne mažesnes kaip 75 tūkst. Eur pajamas ir MTEP skyrę ne mažiau kaip 10 tūkst. Eur. Brandūs inovatoriai atitinkamai yra verslai, vykdantys veiklą ilgiau kaip trejus metus, turintys ne mažesnės nei 300 tūkst. Eur pajamas ir skiriantys bent 30 tūkst. Eur MTEP veikloms.

„Šiais kvietimais siekiame paskatinti ne Sostinės regione veikiančius ir patirties vykdant MTEP projektus jau įgijusius verslininkus tęsti pradėtus darbus, kad inovacijų kūrimo nestabdytų pernelyg dideli sudėtingų projektų įgyvendinimo kaštai. Tikime, kad kurdamos naujus aukštos pridėtinės vertės produktus, tinkamai apsaugodamos savo intelektinę nuosavybę ir vykdydamos bandomųjų produktų gamybą bei parengimą rinkai, Lietuvos bendrovės didins savo konkurencingumą ne tik vietos, bet ir tarptautinėse vertės grandinėse“, – teigia Gintarė Kuncaitytė, Inovacijų agentūros Investicijų valdymo departamento vadovė.

Gintarė Kuncaitytė

Naujaisiais kvietimais InoBranda ir InoPažanga finansuojamos MTEP veiklos, patentavimas bei projektų įgyvendinimo metu sukurto produkto parengimas rinkai.

„Bendrovėms reikėtų įsivertinti kuriam kvietimui teikti savo projekto įgyvendinimo planą, kadangi jį galės teikti tik vieną, o vertindami paraiškas atsižvelgsime į pareiškėjų atitikimą pasirinkto kvietimo kriterijams. Paprastai tariant, MTEP naujokai turėtų rinktis kvietimą InoPažanga, o ilgametę patirtį skaičiuojantieji – InoBranda. Labiau MTEP veiklose pažengusiems verslininkams numatėme skirti ir didesnį finansavimą, įvertinę tai, kad su patirtimi ateina ambicingesni, drąsesni ir didesni projektai, reikalaujantys didesnių investicijų“, – teigia Inga Lukošiūnaitė, Mokslo ir inovacijų projektų skyriaus vadovė.

20 mln. Eur vertės kvietime InoPažanga didžiausia galima projektui skirti finansavimo lėšų suma yra 1,2 mln. Eur, mažiausia – 60 tūkst. eurų. Be to, iki 30 tūkst. Eur gali būti skiriama patentavimui ir iki 80 tūkst. Eur – sukurto produkto parengimui rinkai.

15 mln. Eur vertės kvietime InoBranda projektams įgyvendinti skiriama nuo 60 tūkst. Eur iki 2 mln. Eur, patentavimui iki 30 tūkst. Eur, sukurto produkto parengimui rinkai – iki 80 tūkst. eurų. Abiejuose kvietimuose patentavimo ir produkto parengimo rinkai veiklos finansuojamos de minimis pagalbos principu – taip galima finansuoti iki 85 proc. išlaidų.

„Kvietimo lėšomis MTEP projektus vykdantys pareiškėjai galės finansuoti medžiagų įsigijimo, ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudas, darbo užmokestį, komandiruotes, įrangos, patalpų nuomą. Taip pat jie galės finansuoti patentavimo veiklų metu patirtas išlaidas patentiniam patikėtiniui ar mokesčiams, o rengdami sukurtą produktą rinkai, galės finansuoti išlaidas, patirtas sukurto produkto bandymui ir standartizavimui, vartotojo instrukcijų parengimui, gamybinių pajėgumų projektavimui ir panašioms veikloms“, – vardija I. Lukošiūnaitė.

Inga Lukošiūnaitė

Paraiškų teikėjai kartu su projekto įgyvendinimo planu turi pateikti ir MTEP verslo planą, o projekto veiklas pradėti įgyvendinti per mėnesį ir užbaigti ne vėliau kaip per 24 mėnesius nuo sutarties pasirašymo datos.

Abiejuose kvietimuose numatoma galimybė projektines veiklas įgyvendinti su partneriais. Galimi trijų tipų partneriai: mokslo ir studijų institucijos, MVĮ, kai paraišką teikia didelė įmonė bei MVĮ ar didelė įmonė, kai paraišką teikia MVĮ. Viena kitos atžvilgiu paraiškas teikiančios MVĮ ir didelė įmonė turi būti savarankiškos įmonės

Kvietimai InoPažanga ir InoBranda – tai dar dvi priemonės iš suplanuoto 1 mlrd. eurų plano Lietuvos ekonomikai skatinti.

Priemonę administruoja Inovacijų agentūra. Projektų įgyvendinimo planus finansavimui gauti galima teikti iki 2023 m. lapkričio 13 d., 17 valandos.

Visa informacija apie priemones InoBranda ir InoPažanga pateikiama Inovacijų agentūros tinklalapyje.