Mokomieji verslai virsta realiais

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad šiandienos investicijos į moksleivių verslumo ugdymą yra rytojaus Lietuvos ekonomikos pamatas.

„Moksleiviai galės geromis sąlygomis išbandyti savo verslo idėjas saugioje ir verslo įgūdžiams ugdyti palankioje aplinkoje. Per pastaruosius trejus metus tą jau padarė daugiau nei 6000 moksleivių iš beveik 50-ies Lietuvos savivaldybių. Svarbu verslumo įgūdžius pradėti stiprinti kuo anksčiau – tai investicija į Lietuvos ateitį“, – sako A. Armonaitė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, „Lietuvos Junior Achievement“ neseniai sulaukė tarptautinio tyrimo duomenų, kurie įrodo, jog 1 euras, investuotas į mokinių verslumo ugdymą vėliau valstybei sugįžta 45 eurų grąža.

„Tai yra pirmieji moksleivių žingsniai startuolių ekosistemoje, darbo rinkoje. Ši programa išmoko esminių darbo aplinkoje reikalingų įgūdžių: iniciatyvumo, drąsos, kūrybiškumo, darbo komandoje, gebėjimo prisiimti atsakomybę“, – sako „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė.
Smagiausia matyti, kaip baigę šią programą moksleiviai toliau plėtoja savo verslo idėjas. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus koncentruotų arbatų kubelius rinkai pasiūliusi „Arbatukų“ komanda šiandien jau skaičiuoja paskutines dienas iki jų prekė atsiras prekybos lentynose.

Įspūdinga sėkmės istorija – antrąją vietą Europos antreprenerystės renginyje „Gen-E 2023“ iškovojusi Eligijaus Girdenio ir Damiro Samarino komanda pasiūliusi rinkai stalo žaidimą „Brailliant“, kurį gali žaisti neregintys su matančiaisiais. Vaikinai jau derina žaidimų partijos gamybos detales ir, tikėtina, jog tokį žaidimą įsigyti Lietuvoje bus įmanoma dar iki šių Kalėdų.

Andželika Rusteikienė, Patricija Reut

Parama atveria galimybes tūkstančiams moksleivių

Inovacijų agentūra dar 2021-aisiais inicijavo „accelerator_x“ programos plėtrą visos Lietuvos mastu ir nuosekliai stiprina ekosistemą. Per pastaruosius kelis metus parengta daugiau bei 100 naujų antreprenerystės ugdytojų-mokytojų. Šiemet Inovacijų agentūros paramos dėka programoje galės dalyvauti daugiau nei 1600 moksleivių.

Inovacijų agentūros Pažangos departamento direktorė Patricija Reut džiaugiasi, kad vis daugiau mokyklų domisi šia galimybe.

„Pasaulio verslumo stebėsenos tyrimo duomenimis, jaunimas aktyviau įsitraukia į verslą. Lyginant 2022 m. duomenis su 2014 m. – sparčiausiai auga jaunų, 18-24 m. amžiaus į verslą įsitraukusių žmonių skaičius, todėl svarbu kuo ankstyvesniame amžiuje pradėti ugdyti verslumą ir dar labiau įgalinti jaunimo potencialą. Be to, verslumo ugdymas neapsiriboja tik žinių suteikimu: verslumas apima problemų sprendimo įgūdžius, moko prisiimti atsakomybę, rizikuoti, lyderystės bei pasitikėjimo savimi. Šias savybes svarbu ugdyti ne tik verslininkams, bet ir kitų specialybių atstovams,“ – sako P. Reut.

Programa tampa formaliojo ugdymo dalimi

„Lietuvos Junior Achievement“ yra vienintelė organizacija Baltijos šalyse, taip stipriai bendradarbiaujanti su valstybinėmis institucijomis moksleivių švietimo srityje. Šis bendradarbiavimas duoda rezultatų – „accelerator_x“ mokomųjų mokinių bendrovių programa jau tampa formaliojo ugdymo dalimi mokyklose, visi 10-12 mokiniai turi galimybę mokytis praktinio verslumo.

Daugiau apie programą:

„Accelerator_x“ – tai moksleivių antreprenerystės ugdymo programa. Joje dalyvaujantys 9-12 klasių moksleiviai įgyja realios verslo kūrimo patirties ir patys pereina visus verslo valdymo etapus. Mokiniai įsteigia įmonę, sukaupia pradinį kapitalą, planuoja ir analizuoja vartotojų poreikius, kuria savo paslaugas arba produktus, juos parduoda. Mokiniams padeda mokyklose dirbantys mokytojai-mentoriai, o konsultuoja ir vertina įmonių atstovai - verslo profesionalai. Programą jau kelis dešimtmečius įgyvendina jaunimo verslumo ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“.
2021 metų Inovacijų agentūra inicijavo programos plėtrą visos Lietuvos mastu ir toliau ją remia.