Pasak „Inovacijų agentūros“ verslo vystymo skyriaus vadovo Sauliaus Oželio, buvusio „Kalėdinės mokomųjų mokinių bendrovių eXpo“ vertinimo komisijoje, kasmet šiame renginyje tenka patirti, jog moksleiviai turi ne tik puikių verslo idėjų, bet ir drąsos jas pristatyti kiekvienam susidomėjusiam.
„Jau tradicija tapusioje „Kalėdinėje mokinių mokomųjų bendrovių eXpo“ dirbant vertinimo komisijoje teko įsigilinti į pačias įvairiausias verslo idėjas ir verslo modelius. Maloniai nudžiugino tai, kad moksleiviams svarbu ne tik uždirbti, bet ir įprasminti savo veiklą, spręsti realias problemas pasitelkiant aukštąsias technologijas bei didelį dėmesį skirti tvarumui,“ – įspūdžiais dalinosi S. Oželis.

Sukonstruotas prietaisas sprendžia problemą, kurią patyrė savo kailiu

Pavyzdžiui, viena iš Inovacijų agentūros apdovanotų bendrovių, „Smartway“, galvoja apie senuose pastatuose besimokančių mokinių sveikatą. Jie sukūrė prietaisą, matuojantį CO2 lygį patalpoje. Anglies dvideginio dujų negalime užuosti ar kitaip greitai pastebėti, tačiau esant per dideliam jų kiekiui patalpoje gali įsiskaudėti galvą, imti mieguistumas.

Vaikinai patys sukonstravo dujų kiekį fiksuojantį prietaisą ir jį demonstravo „Kalėdinės eXpo“ metu. Net tokio dydžio patalpoje kaip „Litexpo“ parodų salė, susirinkus dideliam kiekiui lankytojų, prietaisas jau degė geltona lempute – tai rodė, jog CO2 kiekis šiek tiek viršija rekomenduojamą ribą. Vilniaus Gedimino technikos inžinerijos licėjaus moksleiviams tokia verslo idėja kilo patiems patyrus šią problemą ir jaučiant padidėjusio CO2 patalpoje poveikį mokymuisi.

„Šios eXpo metu išgirdome, kad ir kitiems žmonėms reikia tokio produkto – ir kartu gavome vertingų pasiūlymų, kaip jį tobulinti, – sako „Smartway“ bendrovės vadovas Kristijonas Kazilionis. – Pavyzdžiui, į prietaisą integruoti dūmų detektorių, nes ši rinka yra labai plati. Atėję į mūsų stendą darbuotojai dalinosi patirtimi, kokiuose biuruose dirba ir kad būtent tame pastate tikrai labai praverstų CO2 detektorius.“

Parodoje „Smartway“ nariai demonstravo su 3D printeriu atspausdintą veikiantį prietaiso prototipą. Pasak vieno iš šios komandos narių, Martyno Bureikos, dabar aktualiausia užduotis – šalia prietaiso sukurti programėlę, kurioje vartotojui patogiu būdu būtų atvaizduojami duomenys – būtent CO2 kiekis patalpoje, dujų koncentracijos statistika (pavyzdžiui, kuriomis dienos valandomis, kuriomis dienomis CO2 koncentracija tampa didžiausia).

Pristatinėti produktą gyvai kainuoja daugiau nervų

„eXpo metu gavome pasiūlymų paversti prietaisą dar inovatyvesniu – pavyzdžiui, kad pasiekus tam tikrą CO2 koncentracijos lygį patalpoje jis automatiškai atidarytų langą,“ – tolimesnes galimybes tobulinti produktą minėjo M. Bureika.

Tačiau „Smartway“ nariai pripažįsta, kad tokiu atveju reikėtų ieškoti pagalbos – bent jau verslo mentoriaus – iš šono, nes tokį prietaisą sukurti jų turimų žinių ir įgūdžių nebeužtektų. Kol kas prietaiso prototipą bendrovės nariai sukonstravo patys, padedami mokytojos ir atrasdami reikiamą techninę informaciją internete.

„Smartway“ spalio mėnesį vykusiame tarptautiniame „Pitch Battle“ – žaibiškų verslo idėjų pristatymo konkurse taip pat yra pelniusi antrąją vietą. Vis tik K. Kazilionis teigė, jog pristatinėti produktą gyvai kelia daugiau jaudulio – negali turėti prieš akis iš anksto pasiruošto teksto, gauni įvairių klausimų. Vis tik „Smartway“ trijulė sklandžiai atsakė į didžiąją dalį komisijos klausimų: bendrovė „Kalėdinėje eXpo“ pelnė iš viso du – „startuoliškiausios“ ir „aukštos pridėtinės vertės produkto ar paslaugos“ – apdovanojimus.

„Entuziazmas, lyderystė ir ryžtas įgyvendinti savo idėją buvo matomas kiekvieno mokinio, išbandančio verslininko rolę, akyse. Dėka tokių programų kaip ši, tikiu, kad inovatyvios idėjos bus tobulinamos dar labiau ir ateityje taps reikšmingos verslo pasaulyje, “ – sakė Inovacijų agentūros atstovas S. Oželis.

Suprogramavo platformą, pavargę laukti eilėje prie laisvesnės sporto aikštelės

Dar viena iš „Kalėdinėje mokinių mokomųjų bendrovių eXpo“ startuolišką požiūrį demonstravusių bendrovių – „Occupied sport space“ jau kviečia būsimus klientus registruotis savo svetainėje ir laukti galutinio produkto. Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazistų sukurta programėlė pasitelkia vaizdo kameras ties įvairiomis lauko sporto aikštelėmis bei sporto klubų patalpose, kad realiu laiku kiekvienam prisijungusiam parodytų, koks yra šios aikštelės užimtumas (procentas nuo viso aikštės ploto ir šiuo metu sportuojančių žmonių skaičius).

Šios mokomosios bendrovės vadovas Pijus Serapinas „Kalėdinėje mokinių mokomųjų bendrovių eXpo“ pademonstravo, kokiu būdu kameros suskaičiuoja žmones, realiu laiku šios bendrovės stende. Ketverius metus programuotoju įmonėse dirbantis moksleivis nebijo, kad idėja pareikalaus daug išlaidų techniniam personalui – programavimo darbus jis atlieka pats. Mokomosios bendrovės finansus tvarko Lukas Dūkšta, o už rinkodarą atsakingas – Ignas Sidorovas. Šią mokomąją bendrovę iš viso sudaro 5 nariai.

„Susisiekėme su sporto klubu, kurį lanko mūsų klasiokai, prašydami leidimo tokias kameras pastatyti jų patalpose. Kuo tai naudinga pačiam sporto klubui? Jie galėtų geriau paskirstyti lankytojų srautus ir manau, klientai būtų laimingesni, sportuodami erdviau,“ – sakė P. Serapinas.

Programėlė „Occupied sport space“ vartotojams bus nemokama, už tokį papildomą patogumą savo klientams, planuojama, susimokės sporto aikštynų ar sporto salių savininkai.

P. Serapinas tikisi, kad Vilniaus miesto savivaldybė sutiks su pasiūlymu įrengti žmonių skaičių fiksuojančias kameras pirmiausia prie Vilniaus Baltojo tilto esančių sporto aikštynų. Pačiam P. Serapinui verslo idėja kilo pastebėjus, kiek daug žmonių ten mėgina sportuoti konkrečiomis dienos valandomis. Jis tiki, kad programėlė sutaupys visiems laiko laukiant, kol aikštelė bent kiek atsilaisvins.

„Kalėdinė mokinių mokomųjų bendrovių eXpo“ – gausiausias mokslevių bendrovėms pristatyti skirtas renginys, tačiau pavasarį taip pat įvyks „Tarptautinė eXpo“ Kaune, 10 „Regioninių eXpo“ įvairiuose Lietuvos regionuose ir visą „accelerator_x“ arba mokomųjų bendrovių kūrimo sezoną vainikuojanti „Nacionalinė eXpo“. Šiame renginyje bus išrinkti Lietuvos atstovai, kurie liepos mėnesį vyks į Italiją, didžiausią antreprenerystės festivalį „Gen-E“.

Praėjusiais metais lietuvių mokomajai bendrovei „Brailliant“, sukūrusiai neregius bei matančius prie vienos žaidimo lentos suvedantį stalo žaidimą, šiame konkurse pavyko pelnyti antrąją vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją