Viskas prasidėjo nuo degalinės Beryje, kurią už 150 000 svarų įsigijo broliai Mohsinas ir Zubaras Issos iš Blakberno. Dabar jiems priklauso ištisa imperija keliuose žemynuose, kurioje įdarbinti tūkstančiai žmonių.

Milijardieriai broliai kartu su „TDR Capital“ (kuriai priklauso 50 proc. „EG Group“ akcijų) pernai įsigijo prekybos tinklą „Asda“ už 6,8 mlrd. svarų, taip pat investavo į sportinių drabužių prekės ženklą „Castore“.

2020 m. kompanija pranešė apie 20,687 mlrd. dolerių apyvartą ir žymiai padidėjusį pelną – nuo 860 mln. dolerių – iki 1,272 mlrd. dolerių (neatskaičius mokesčių).

Asda

Buvo skelbta, kad po „Leon Restaurants“ tinklo įsigijimo ir atsitiesiant nuo koronaviruso pandemijos padarinių „EG Group“ pelnas stipriai padidėjo. „EG Group“ pranešė, kad 2021 m. balandžio, gegužės ir birželio mėnesių pelnas siekė 6,511 mlrd. dolerių – 57,7 proc. daugiau nuo buvusio 4,130 mlrd. dolerių pelno; antro metų ketvirčio duomenys rodo, kad EBITDA (angl. Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization vadinamas pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją) padidėjo 23,7 proc. – nuo 307 mln. dolerių iki 380 mln. dolerių.

Kokia brolių sėkmės paslaptis?

„BusinessLive“ pasidomėjo brolių Issos praeiti ir stulbinama kelione į milijardinį verslą.

Mosinas Issa ir jo jaunesnysis brolis Zubaras gimė Blakberne aštunto dešimtmečio pradžioje. Septintą dešimtmetį jų tėvai iš Gudžarato, Indijos, atvyko į JK. Iš pradžių jie dirbo Bradforde tekstilės fabrike, vėliau įsigijo degalinę.

Broliai Issos pasakojo, kad valant tos degalinės tualetus jiems kilo idėja apie parduotuvę. Jie suvokė – pelnas iš pardavinėjamo benzino nedidelis, bet vieta, kurioje stovi degalinė, patraukli vairuotojams.

Broliai susitaupė 150 00 svarų ir 2001 m. įsigijo vietą degalinei Beryje. Būtent tuo metu didžiulės naftos bendrovės ieškojo galimybių pastatyti savo modulines degalines, broliai pasiūlė savo turimą vietą.

2021 m. gegužės mėnesio „Sunday Times“ išpublikuotame turtingiausių žmonių sąraše rašoma, kad brolių grynasis turtas yra 4,68 mlrd. svarų.

Rytų Lankašyro prekybos rūmų prezidentė Miranda Barker puikiai pažįsta brolius milijardierius, jai žinoma, kokia reikšminga jų įtaka Blakbernui ir apskritai visam regionui.

„Interviu „Business Live“ ji teigė: „Broliai – vieni iš sumaniausių verslo žmonių regione. Jie – vienos ryškiausių mūsų žvaigždžių. Abu daug nuveikė regiono labui ir yra pavyzdys daugeliui regiono gyventojų. Broliai plečia verslą ne vardan plėtros. Jie kruopščiai parenka objektus ir visada teiraujasi, kokią įtaką gali padaryti vietos bendruomenei. Jie – kuklūs, santūrūs, retai matomi viešumoje. Už juos kalba jų verslas.“

Kompanija „Euro Garages“

Broliai toliau plėtė „Euro Garages“ tinklą šalyje, išnaudodami įvairias pasitaikančias progas.

Jie ėmė bendradarbiauti su „Subway“ ir „Starbucks“, taip pat atnaujino pasenusį daugelio degalinių ir parduotuvių jose interjerą.

Subway

2015 m. jų verslas taip išsiplėtė, kad patraukė privataus kapitalo milžinės „TDR Capital“ (ši yra investavusi į „David Lloyd Leisure“, „Keepmoat Homes“ ir „Stonegate Pub Company“) dėmesį ir ji įsigijo dalį „Euro Garages“ akcijų. Sulig šia partneryste pradėjo dar vienas brolių verslo etapas.

„EG Group“

Po metų įvyko pirma žymi permaina – „Euro Garages“ įsigijo olandų įmonę „European Forecourt Retail Group“ ir įsteigė „Intervias Group“, kurią vėliau pervadino „EG Group“.

Naujai sukurtoje grupėje 50 proc. akcijų priklausė „TDR Capital“, o po 25 proc. – abiem broliams.

Tai buvo verslo plėtros pradžią, kurią suplanavo broliai Issos ir jų partnerės privataus kapitalo kompanijos.

Šiuo metu „EG Group“ turi apie 5 900 degalinių ir greitojo maisto parduotuvių visoje Europoje ir JAV, jos degalus pardavinėja mažmeninės bendrovės „Esso“, BP ir „Shell“, kurios bendradarbiauja su „Starbucks“, „Subway“, „Greggs“, KFC, „Burger King“ ir „Carrefour“.

2017 m. lapkritį „EG Group“ įsigijo apie 1 000 vietų degalinėms iš „Esso“ Vokietijoje, o kitų metų vasarį už 2,15 mlrd. dolerių nusipirko apie 800 „Kroger“ parduotuvių. Tą patį vasarį grupė paskelbė, kad įsigijo iš „Esso“ 1 200 degalinių Italijoje.

Esso

2018 m. balandį „EG Group“ įsigijo 97 degalines Nyderlanduose, lapkritį Australijos kompanija „Woolworths“ pasirašė susitarimą parduoti „EG Group“ 540 degalinių už 1,72 mlrd. Australijos dolerių. Dar po mėnesio „EG Group“ nusipirko iš JAV kompanijos „Travel Centers of America LLC“ 225 „Minit Mart“ parduotuves.

2019 m. liepą „Eg Group“ atliko 50 „Fastrac“ degalinių pirkimą JAV ir dar 69 „Certified Oil“ degalines irgi JAV.

2019 m. liepą „EG Group“ susitarė dėl „Cumberland Farms“ įsigijimo, 2020 m. kovą EG įsigijo 145 KFC greitojo maisto restoranus JK ir Airijoje.

Pernai grupė pranešė, kad iki 2025 m. kartu su Cinnabon atidarys 150 „American Bakery“ kavinių.

Vis tik nė vienas iš šių sandorių nebuvo tokio masto, koks dar laukė.

Asda

Nuo 1999 m. priklausiusį JAV kompanijai „Walmart“ prekybos centrų tinklą „Asda“ broliai Issos kartu su „TDR Capital“ nupirko 2020 m. spalį už 6,8 mlrd. svarų.

Kai Konkurencijos ir rinkos reguliavimo tarnyba neleido „Asda“ susijungti su „Sainsbury's“, broliai Issos susidomėjo šio parduotuvių tinklo pirkimu.

Kiek vėliau „EG Group“ pasirašė susitarimą dėl 18 „Schrader Oil“ parduotuvių pirkimo Kolorade ir už 110 mln. svarų įsigijo „Leo Restaurants".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)