Pirmą kartą per daugiau nei trisdešimt nepriklausomos Lietuvos bendradarbiavimo su Islandija metų buvo organizuotas renginys Islandijoje, siekiant paskatinti islandų investicijas į Lietuvą, rašoma pranešime spaudai. Renginys pavadintas „Sujungiant taškus: Lietuva – Islandija“. Tačiau žvelgiant į ekonominį bendradarbiavimą apibūdinančių žodžių panašumą (verslas – versla, peningar - pinigai), peršasi mintis, kad ne sujungti taškus bandome, o vėl sujungti.

Su Islandija mus sieja drąsa - devyniasdešimtaisiais mes išdrįsome pasipriešinti, jie išdrįso palaikyti mūsų pasipriešinimą, pirmieji pasaulyje pripažindami mūsų nepriklausomybę. Mus sieja draugystė – įvairūs kultūriniai ir švietimo mainai, kasmetinė Vilniuje vykstanti „Ačiū, Islandija“ padėkos šventė ir begalė kitų iniciatyvų. Ukrainos įvykių fone kaip niekada anksčiau glaudžiai bendradarbiauja Lietuvos ir Islandijos užsienio reikalų ministrai ir kiti aukšti pareigūnai.

Vis dažniau pasigirstant sėkmės istorijoms apie Islandiško kapitalo įmonių kūrimąsi Lietuvoje, atėjo laikas drąsiau paskatinti Islandijos investuotojus atrasti Lietuvą.

Renginys „Sujungiant taškus: Lietuva – Islandija“

Lietuvos garbės konsulei prof. Ingai Minelgaitei ir Lietuvos ambasadorei Danijoje ir Islandijoje Astai Radikaitei pasveikinimą renginio svečiams sekė Gintarės Bačiulienės („Investuok Lietuvoje“) pristatymas apie galimybės užsienio investuotojams Lietuvoje. Bene seniausiai Lietuvoje veikiančios islandiško kapitalo įmonės „Arctic Adventures“ vadovas Asgeir Baldurs pasidalino įmonės sėkmės istorija, veikiant Lietuvoje. Vėliau vykusi diskusija, siekė per pačių islandų patirtis ir perspektyvą atskleisti jų matomus privalumus steigiant verslus Lietuvoje.

Diskusijoje dalyvavę Bjarni Thor Sigurdsson („Paystrax“), Andri Geir Eyjolfsson („Play“ avialinijos) ir Asgeir Baldurs („Arctic Adventures“) negailėjo pagyrų Lietuvai – visų pirma aukštos kvalifikacijos ir kompetencijų darbuotojams. Diskutantai išskyrė, kad Lietuva yra kur kas labiau multikultūriška ir dinamiška, nei Islandija.

O būtent tokioje aplinkoje verslui yra palankios sąlygos augti, inovuoti ir vystytis. Vienu trūkumų buvo įvardinta įmonės steigimo reikalavimai bei neišnaudotos digitalizuoto parašo galimybės. Diskutantai bei renginio svečiai, kad šalių kultūriniai skirtumai yra privalumas, leidžiantis kurti efektyvias ir pozityvias organizacijas.

Renginio organizatoriai: Lietuvos Respublikos ambasada Danijoje ir Islandijoje, Lietuvos garbės konsulė Islandijoje, Investuok Lietuvoje, Arctic Adventures, Reykjavik Fintech Cluster.