Vidutinis darbuotojų darbo stažas įmonėje rodo ryškų skirtumą tarp jauniausių ir vyriausių darbuotojų – ši tendencija pastebima tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 25-34 metų darbuotojai vienoje įmonėje dirbdami vidutiniškai praleidžia vos 2,8 metų. Tuo tarpu 55-64 metų amžiaus darbuotojai įmonėje vidutiniškai praleidžia daugiau nei tris kartus ilgiau – 9,9 metų, rodo JAV statistika.

„Darbingiausias žmogaus amžius – nuo 26 iki 58 metų. Šie amžiaus rėžiai, remiantis populiariausia mokslininkų Viljamo Štrauso ir Neilo Hau kartų teorija, šiuo metu apima X ir Y darbuotojų kartas, kurių atstovai sudaro net 81 proc. visų „MOKI VEŽI“ darbuotojų. Ilgiau kaip 5 metus šiuo metu čia dirba net 28 proc. visų darbuotojų, daugiausia – X kartos atstovai. Mūsų statistika patvirtina teiginį, jog kuo vyresnis darbuotojas, tuo rečiau jis yra linkęs keisti darbovietę, jam ypač svarbu jaustis stabiliai ir užtikrintai“, – sako Akvilė Pačėsaitė, „MOKI VEŽI“ personalo vadovė.

Kūdikių bumo karta – ištikimiausi darbuotojai

Kūdikių bumo karta, gimusi nuo 1946-ųjų iki 1964-ųjų, darbo rinkoje jau praleido daugiau kaip 50 metų. „Šios kartos atstovai darbovietėje dažnai pasižymi lojalumu, jiems ypač svarbus saugumas, užtikrintumas, darbdavio reputacija, stabilumas“, – pažymi specialistė.

Lijana Kelievišienė, „MOKI VEŽI“ konsultantė pardavėja, viena iš ilgiausiai dirbančių darbuotojų, skaičiuoja jau daugiau kaip 21 metų karjerą įmonėje. Kūdikių bumo kartos atstovė L. Kelievišienė išskiria, jog tokius ilgus metus išdirbti vienoje įmonėje jai padėjo jaučiamas darbo ir poilsio balansas, prasmės jausmas, stabilumas ir saugumas.

Asociatyvioji nuotrauka

„Per daugiau nei du dešimtmečius įmonėje išbandžiau tiek darbą vadyboje, tiek salėje, bendraujant su klientais. Dirbant vadybininke daugiausiai dirbdavo galva ir akys, o konsultantės pardavėjos pozicijoje – kojos, kasdien nueinu didelius atstumus, nuolatos bendrauju su klientais ir labai dėl to džiaugiuosi. Nepaisant to, kad pakankamai greitai išeisiu į pensiją, vis dar galiu laisvai judėti ir net vaikščioti atsitūpusi, visai kaip jaunystėje. Daug jaunesnių žmonių, dirbančių sėdimą darbą, to nesugeba“, – sako L. Kelievišienė.

Siekį tobulėti X karta derina su vidine ramybe

X kartai priklauso asmenys, gimę 1965-1981 m., t. y. pokario Europos atkūrimo laikotarpiu. A. Pačėsaitės teigimu, X kartos atstovams dažnai svarbu išsilavinimas, ištikimybė profesijai. Šios kartos atstovai dirba nuosekliai, vedini pagarbos jausmo, visuomet vertina balansą tarp darbo ir šeimos, sunkiai pasiduoda kaitai, vertina gyvą bendravimą.

„Dažnai šios kartos atstovai yra lojalesni už jaunesnius kolegas, tačiau vadovui tinkamai neįvertinus šios kartos darbuotojo indėlio į bendrą sėkmę ir nepaskatinus tobulėti ir toliau, darbuotojas gali pakankamai lengvai nuspręsti ieškoti galimybių kitur“, – sako specialistė.

Gintautas Kaušinis, „MOKI VEŽI“ sandėlininkas, įmonėje dirba jau daugiau kaip 19 metų. Anot G. Kaušinio, jam justi ilgalaikį pasitenkinimą darbu leidžia pasitikėjimas darbdaviu, saugumas, palaikomas draugiškas santykis su kolegomis.

„Per beveik dvi dešimtis metų, praleistų vienoje darbovietėje, buvo visko: dalis kolegų pasikeitė, tačiau yra nemažai ir tokių, kurie kartu su manimi jau išdirbo daugiau kaip dešimt metų. Mielai apmokau atėjusius naujokus, siekdamas padėti jiems lengviau startuoti ir linkėdamas ilgametės karjeros“, – sako X kartą atstovaujantis G. Kaušinis.

Y karta – komandiški, siekiantys būti dėmesio centre

Y kartos atstovai, gimę 1982-1994 m., augo matydami technologijų vystymąsi ir klestėjimą, suvokdami ir vertindami laisvę bei nepriklausomybę. Jie pasižymi veiklumu, greitų rezultatų siekiu, aukšta saviverte.

Anot A. Pačėsaitės, Y kartos puoselėjamos vertybės atsispindi ir darbo aplinkoje. „Y kartos atstovai – ambicingi ir pasitikintys savimi. Jie nebijo abejoti autoritetais, dažnai nemėgsta kai jiems skirstomos ar nurodomos užduotys, labiau vertina savo idėjų realizacijos galimybes. Jie nuolat ieško naujų iššūkių, tikrinasi rinką ir siekia prasmingo darbo. Y kartos žmonės paprastai yra komandiški, bet kartu dažnai trokšta būti dėmesio centre, siekia karjeros, nori tobulėti“, – sako specialistė.

Giedrius Žiubikas, „MOKI VEŽI“ didmeninės prekybos pardavimų vadybininkas, skaičiuoja jau ilgesnę kaip 17 metų karjerą įmonėje. Tiesa, per šį laikotarpį Giedrius buvo trumpam palikęs įmonę ir išbandė dirbti pas konkurentus, tačiau netrukus sugrįžo.

„Vadovaujuosi taisykle – jei po darbo dienos skauda galvą, o kitą dieną nebesinori eiti į darbą – tokioje aplinkoje ilgai neišbūsi, tai žalinga sveikatai. Tai, jog šioje pozicijoje gebu suderinti darbo ir laisvalaikio balansą su tobulėjimo galimybėmis, tikiu, ir lemia ilgametę karjerą. Reguliariai, bent kartą į ketvirtį, vykstantys ne tik profesinių įgūdžių kėlimo, bet ir pardavimų skatinimo, psichologijos, viešo kalbėjimo ir kiti mokymai, stipriai prisideda prie motyvacijos. Taip pat labai svarbu jausti stabilumą, užtikrintumą, pasitikėjimą įmone ir tai, kad esi vertinamas, pastebimas ir priklausai palaikančiai komandai“, – sako Y kartos atstovas G. Žiubikas.

Justina Malaškevičiūtė, pasiekusi karjerą įmonės viduje ir šiuo metu užimanti „MOKI VEŽI“ didmeninės prekybos Kauno regiono vadovės pareigas, įmonėje skaičiuoja jau ilgesnę kaip 6 metų patirtį. „Svarbiausia man darbe jausti stabilumą ir saugumą, turėti palaikančius vadovus lyderius ir darnią komandą. Visgi, net ir pats geriausias vadovas be koja kojon žengiančios komandos toli nenueitų. Taip pat labai svarbi yra darbinė aplinka, kurioje gali jaustis saugiai reikšti mintis, norus, siūlyti nestandartinius sprendimus, pasitikėti aplinkiniais ir savimi“, – sako Y kartai atstovaujanti J. Malaškevičiūtė.

Nuolatinis siekis keistis ypač būdingas Z kartai

Z kartai priklauso 1996-2010 m. gimę žmonės. Šios kartos tapatybę suformavo skaitmeninis amžius, nerimas dėl klimato kaitos, besikeičianti finansinė aplinka. Pasak A. Pačėsaitės, Z kartos darbuotojai nori rinktis laisvai ir patys būti už tai atsakingi. Jie ieško galimybių augti ir tobulėti, yra verslūs ir konkurencingi. Šios kartos atstovai darbą dažnai vertina pirmiausia kaip pajamų šaltinį, į jį žiūri labai lanksčiai. Šios kartos atstovus motyvuoja galimybės rinktis, nepriklausomybė, patikimas ir savo pavyzdžiu įkvepiantis vadovas iš kurio jie gali greitai mokytis naujų įgūdžių ir visapusiškai tobulėti. Dažnai Z kartos darbuotojai realizuoja save ne vienoje veikloje.

Z kartą atstovaujantis Vidmantas Jovaišas „MOKI VEŽI“ sandėlininku dirba jau daugiau kaip penkerius metus. Anot V. Jovaišo, tam, kad justi pasitenkinimą darbu, jam svarbiausia kolektyvas, lankstus grafikas ir trečioje vietoje – atlyginimas.

„Vertinu komandiškumą, puoselėju gerą santykį su kolegomis ir vadovais. Taip pat man svarbus lankstumas, galimybė suderinti darbą su tarnyba Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgose. Vertinu ir dinamiškumą, nes dažnai tenka ne tik sandėlyje dirbti, tačiau ir konsultuoti klientus, sukrauti prekes, sutvarkyti ekspoziciją taip, kad klientams būtų patogu ar padirbėti kasoje“, – dalinasi V. Jovaišas.
Violeta Veiknis, Z kartą atstovaujanti mergina, šiuo metu dirbanti „MOKI VEŽI“ pirkimų skyriaus koordinatore, per trejus darbo metus spėjo pakeisti tris pozicijas, o karjerą pradėjo nuo praktikos, dar studijuodama: „Vertinu tai, jog čia lengva kilti karjeros laiptais. Per tuos tris metus nebuvo akimirkos, kad pagalvočiau, jog viskas, išsekau, viską išmokau, įmonė man nieko nebegali duoti naujo. Iki šiol kiekvieną dieną vis tobulėju. Pagrindiniai kriterijai, kurie lemia darbo vietos pasirinkimą, man yra karjeros galimybės, augimas, savirealizacija, taip pat darbovietėje vertinu lankstumą, stabilumą“, – sako V. Veiknis.

Darbdaviai ruošiasi sutikti Alfa kartą

A. Pačėsaitės teigimu, darbdavio gebėjimas atsižvelgti į skirtingoms kartoms priklausančių darbuotojų poreikius dažnai lemia darbuotojų karjeros pastovumą ir pasitenkinimą darbu. Kiekviena karta turi unikalių įžvalgų ir įgūdžių, kuriais galima dalytis ir taip skatinti mokymąsi ir augimą organizacijoje.

„Jau po kelerių metų į darbo rinką įžengs pirmieji Alfa kartos atstovai, gimę po 2010-ųjų. Puikiai žinome, jog ši karta pasižymi jau įgimtu technologijų išmanymu – jų technologinis išprusimas gali padiktuoti naujus problemų sprendimo būdus. Be to, Alfa kartos atstovai, nuo mažens susiduriantys su įvairiais dirgikliais, tikėtina, jog gebės dirbti greitu tempu ir valdyti net kelis projektus vienu metu bei lengvai prisitaikyti prie dinamiškos aplinkos. Būkime pasiruošę juos priimti“, – sako A. Pačėsaitė.

Specialistė priduria, jog šalia skirtumų, egzistuoja ir panašumai, visų kartų darbuotojus vienijantys pasitenkinimo darbu kriterijai. „Jei darbuotojas tiki įmonės misija ir ateities vizija, jaučia darbo prasmę ir savo indėlį į komandos rezultatą bei yra patenkintas atlygiu – jis daugeliu atveju tęs darbą įmonėje ar organizacijoje“, – sako specialistė.