Vilniuje gyvenančių užsieniečių skaičius nuo 2021 m. vidurio išaugo kiek daugiau nei 2 kartus, rašoma pranešime spaudai. Tai lėmė keletas aspektų: vykstantis karas Ukrainoje, susirėmimai diktatūros valdomoje Baltarusijoje bei kryptinga užsienio talentų ir investicijų pritraukimo politika iš Vakarų Europos, JAV. Naujausi Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ duomenys rodo, kad Lietuvos sostinėje net 80 proc. gyvenančių užsieniečių yra kaimyninių šalių piliečiai, 5 proc. atvyko iš Europos, o 2 proc. iš Jungtinės Karalystės ar JAV. Iš viso per keletą metų Vilniuje gyvenančių užsieniečių skaičius išaugo daugiau nei 35 tūkstančiais.

Siekiant suvienyti mieste gyvenančias užsienio šalių ir lietuvių bendruomenes, „Go Vilnius” ir „Investuok Lietuvoje“ įkurtas užsieniečių relokacijos ir integracijos paslaugų centras „International House Vilnius“ rugsėjo 2 dieną organizuoja nemokamą festivalį „Vilnius is my city“, kurio metu lankytojai bus kviečiami užmegzti pažintis tiek su kitais užsieniečiais, tiek su čia gyvenančiais lietuviais, lengviau integruotis į Vilniaus miesto gyvenimą, pasiklausyti įkvepiančių diskusijų ir pabendrauti su verslo ir „Vilnius TechFusion“ ekosistemos atstovais. Renginyje netrūks įvairių pramogų – bus laipiojimo siena, muzikantų pasirodymai ir speciali erdvė vaikams. Pasak „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, tokių renginių šalies užsienio bendruomenei reikia ne tik dėl naujų pažinčių, bet ir dėl darbo ir karjeros galimybių.

Užsieniečiams skirto renginio „Open VIlnius“ akimirka

„Šiuo renginiu, o ir savo kasdiene veikla, siekiame vienyti Vilniuje gyvenančių užsieniečių ir lietuvių bendruomenes. Mums labai svarbu girdėti kiekvieno balsą, žinoti poreikius ir lūkesčius miestui. Iš apklausų matome, kad į Vilnių atvykusiems užsienio talentams labiausiai norisi sklandesnės, greitesnės integracijos į Vilniaus miesto gyvenimą – tiek asmeninių, tiek ir verslo pažinčių. Šis festivalis yra galimybė mums visiems susitikti, susipažinti ir toliau plėtoti pažintis už festivalio ribų. Siekiame atkreipti ir verslo dėmesį – Vilniuje gyvena daug įvairiakalbių ir patyrusių talentų, kurie gali prisidėti prie mieste kuriamų inovacijų“, – sako Inga Romanovskienė.

Užsieniečiai pažymi, kad Vilnius – galimybių miestas

Festivalis „Vilnius is my city“ bus dar viena proga susipažinti ir su sostinėje jau įsitvirtinusiais užsieniečiais. Vienas tokių – Vilniaus universitete dirbantis Stephen Knox Jones jaunesnysis, į Lietuvą kartu su žmona persikėlęs 2021-aisiais. Čia jis rado geras darbo sąlygas ir galimybę gauti finansavimą iš įvairių organizacijų. 2021 m. Teksaso universitete JAV savo podoktorantūros darbą pabaigęs tyrėjas po metų laimėjo Europos mokslo tarybos įsteigtą 1.2 mln. eurų dotaciją, skirtą vykdyti savo tyrimus Vilniaus universitete. Pasak paties mokslininko, Lietuvos sostinė su visa „Vilnius TechFusion“ ekosistema yra puiki vieta, kurioje galima sėkmingai atlikti naujausius tyrimus ir išlaikyti darbo bei poilsio balansą.

„Vilnius yra tobulas miestas augti mokslininkams – universitete turime galimybę naudotis naujausia darbui reikalinga įranga ir patalpomis. Be to, darbuotojai bei studentai universitete itin kvalifikuoti, tad tai tik paskatina tyrimų eigą ir pagreitina jų rezultatus. Kalbant apie žmogiškąjį faktorių, visi mano kolegos labai malonūs ir paslaugūs. Jei kažko neturime, visada atsiras žmonių, pasirengusių su mumis bendradarbiauti: iš Lietuvos galime užmegzti ryšius su mokslininkų komandomis visoje Europoje ar JAV“, – pasakoja Vilnių pasirinkęs užsienietis.

Užsieniečiams skirto renginio „Open VIlnius“ akimirka

Pasak pašnekovo, Lietuvoje ar iš jos labai paprasta keliauti – nuvykti į Kauną traukiniu ar gana pigiai įsigyti skrydį į Vokietijoje vykstančią konferenciją, o atsipalaidavimui pasivaikščioti miške prie namų:

„Atsipalaiduoti labai padeda ir geras susisiekimas su miestu: galiu nuo savo namų lengvai nuvykti į Vingio parką ar miesto centrą. Džiugi naujiena buvo ir ta, kad viešajame transporte galiu su savimi pasiimti ir šunį, nes gimtinėje to negalėčiau padaryti.“

Kalbėdamas apie Vilniaus biotechnologijos pramonę mokslininkas pažymi, kad nors mastu ir įmonių skaičiumi ji vis dar nusileidžia JAV rinkai, vertinant produktų kokybę, ji konkuruoja su geriausiais pasaulyje.

„Aš esu kilęs iš Bostono, kur įsikūrę daugybė biotechnologijos įmonių. Jos praeityje pritraukė didelį kapitalą ir šiandien yra gerai žinomos visame pasaulyje. Sakyčiau, kad tik kelios kitos vietos JAV galėtų konkuruoti su šiuo pasaulinio lygio biotechnologijos aglomeratu. Ir nors Lietuvoje nėra tokio kalibro pramonės, žvelgiant į kokybę, čia sukuriami produktai neatsilieka nuo pasaulinių rinkos tendencijų. Manau, kad biotechnologijų kompanijos, veikiančios Vilniuje, galėtų drąsiai papildyti Bostono įmonių gretas. Čia veikiančių kompanijų kokybę atspindi ir prieš keletą mėnesių man nutikęs nuotykis – eidamas Saulėtekyje netikėtai sutikau savo kursioką iš universiteto JAV laikų. Pasirodo, jis dirba vienoje Vilniuje veikiančioje biotechnologijų kompanijoje, kurioje reklamuoja lietuvių kuriamus produktus JAV. Tai tik įrodo, kad čia gaminami produktai nenusileidžia kuriamiems už Atlanto“, –pasakoja Stephen Knox Jones jaunesnysis.

Žiūri ne į patirtį, o į kvalifikaciją

Intensyviai augantis sostinės technologijų sektorius suteikia šansą atsiskleisti įvairiems talentams, o darbo vietų gausa padeda kiekvienam atrasti savo karjeros kelią. Į Vilnių persikėlęs italas Giovanni Proietta pasakoja, kad mieste jam buvo be galo paprasta susirasti darbą. 2017 metų pradžioje atvykęs į Lietuvą, naujoje pozicijoje jis pradėjo dirbti jau kovo 1 d. Kaip teigia G. Proietta, Vilniuje įmonės dažnai žiūri ne į patirtį, o į kvalifikaciją.

Giovanni Proietta

„Jei žmogus yra jaunas profesionalas, ieškantis darbo Europos didmiesčiuose, rekomenduočiau jam atvykti į Vilnių. Čia jis ras visas galimybes augti ir daugybę aukštųjų technologijų kompanijų, pasiryžusių jam pasiūlyti darbą. Jos ieško įvairių sričių specialistų, tad žmonės gali lengvai rasti pozicijų, susijusių su jų išsilavinimu. Šiuo metu Vilnių stebiu lyg gražios istorijos pradžią – augant ekosistemai naudos gaus visi joje dirbantys. Tad norėčiau pakviesti prisidėti prie augančio miesto ir kartu sukurti dar vieną pasaulinę sėkmės istoriją “, – sako G. Proietta.

Vilnius užsieniečiams palieka neišdildomą įspūdį savo žaliomis erdvėmis ir išskirtiniais gamtos peizažais. Pasak G. Proietta, tai vienas iš daugybės Lietuvos sostinės privalumų, padedantis atsipalaiduoti po darbo ir išlaikyti sveiką gyvenimo balansą: „Vilniuje yra tiek daug žaliųjų erdvių, kad net sunku išsirinkti mėgstamiausią, tačiau viena vieta apjungia viską, tai – Vingio parkas, kuriame galima trumpam pamiršti aktyvų miesto gyvenimą. Ši ir kitos žaliosios erdvės padėjo man iš naujo pamilti sportą lauke ir privertė pradėti bėgioti bei važiuoti į darbą dviračiu. Tai tik įrodo, kad Vilnius yra puikus miestas visomis prasmėmis: tiek siekti karjeros, tiek patogiai ir laikantis sveikatai palankių įpročių gyventi su šeima.“