Kaip rašoma pranešime spaudai, paskutinės stovyklos metu jaunuoliai gliaudė įvairias kūrybines, komunikacijos, bendradarbiavimo užduotis o galiausiai, susibūrę į komandas, kūrė pasiūlymus Ukrainos švietimo sistemai tobulinti. „Lietuvos Junior Achievement“ verslumo praktikė Tatjana Patokova iš Ukrainos panašias edukacines patirtis organizuoja jau keliasdešimtą kartą. Jos pradėtos dar prieš Rusijos įsiveržimą į Ukrainą. Tačiau po šių įvykių Jungtinių Tautų organizacija „UNICEF“ ir „Junior Achievement Europe“ pradėjo projektą „UPLIFT youth“, orientuotą būtent į Ukrainos moksleivius.

Šiems jauniems žmonėms teks kurti Ukrainos ateitį – kokią jie ją mato?

Viena iš stovyklos organizatorių, T. Patokova prieš daugiau nei dešimtmetį Kijeve įkūrė verslo įgūdžių mokyklą „Pradėk dabar“ („Start now“). Pašnekovė tokio pobūdžio edukacines patirtis organizuoja nuo 2015-ųjų, taip pat yra suorganizavusi kelias stovyklas Karpatų kalnų regione. Ši stovykla ukrainiečiams – jau 4-oji Lietuvoje, ukrainietė edukatorė pusantrų metų dirba „Lietuvos Junior Achievement“ komandoje. T. Patokova sako, jog paskutinėje stovykloje jaunuoliams pasiūlyta atrasti idėjų, kaip patobulinti švietimo sistemą, nes su ja jie susiduria kasdien, gali pastebėti jos spragas.

„Pirmosiomis stovyklos dienomis jie mokėsi darbo komandoje, komunikacijos įgūdžių (savęs pristatymo, piešė portretus), tobulino kūrybiškumą su Panevėžio studija „Robolabas“, su senąja foto technika, rengė fotosesijas. Paskutinėmis dienomis jie plėtojo švietimo srities idėjas, ši užduotis pavadinta „Ukrainos ateitis“. Kadangi stovykla prasidėjo rugpjūčio 24-ąją – Ukrainos nepriklausomybės dieną – tai buvo puiki proga minčių lietui: kaip jie įsivaizduoja ateities Ukrainą, kokia bus šios šalies kryptis, kaip ji atrodys? Visus tikslus ir siekius užrašėme ant didelio plakato ir jis visos stovyklos metu kabėjo prieš akis,“ – sakė T. Patokova.

Projekto UPLIFT youth užbaigimas

„Paskutinė stovykla žymi ir didelį nuveiktą darbą: įgyvendinant šį projektą, 1000 ukrainiečių įgijo patirties, žinių, gebėjimų (kompetencijų), kuriuos parsiveš į savo gimtinę. Šie jauni žmonės atkurs Ukrainą, parsivežę europietiško, demokratiško, socialiai atsakingo verslo kūrimo patirties,“ – projekto rezultatus įvertino „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė.

Siūlė labiau įtraukiančiai mokyti istorijos, o verslumą ugdyti Karpatuose

Jaunuoliams pristačius savo idėjas, kaip tobulinti Ukrainos švietimo sistemą, komisija išrinko dvi geriausias. Viena idėja buvo surengti panašią verslumo įgūdžių ugdymo stovyklą moksleiviams Karpatų kalnuose. Tai – vieta, kur dauguma ukrainiečių vyksta pailsėti ir pražygiuoti kalnų takais ar paslidinėti. Šiame regione užburia nuostabi gamta, jis įtraukia ir įkvepia.

„Visi ukrainiečiai bent kartą yra apsilankę Karpatuose – mes taip pat esame su stovyklos vaikais žygiavę kalnuose – visi, kas pamato šias nuotraukas, nori čia atvykti,“ – sako T. Patokova.
Antroji komanda atkreipė dėmesį į istorijos dalyko svarbą – istorija leidžia pažinti kontekstą, nujausti galimas politinių žaidimų pasekmes. Tačiau šiuolaikiniams moksleiviams istorija atrodo nuobodus mokslas – daug datų ir visas jas reikia tiesiog išmokti atmintinai. 
Todėl ši komanda pasiūlė sukurti platformą, kurioje istorijos būtų mokomasi interaktyviu būdu, be to, kai kurios pamokos būtų vedamos istorinėse vietose (organizuojama išvyka į konkrečią su tema susijusią vietą). Šios dvi idėjos stovykloje pripažintos geriausiomis.


Projekto UPLIFT youth užbaigimas

Nori drąsiai stabdyti korupciją universitetuose

Kai kurios moksleivių idėjos, pasak pašnekovės, išsiskyrė savo maištingumu ir plačiais užmojais.
„Viena iš komandų užsimojo sustabdyti korupciją. Taigi jaunuolių idėja buvo įkurti nevyriausybinę nekomercinę organizaciją, kuri kovotų su korupcija aukštosiose mokyklose, Ukrainos universitetuose. Jie atkreipė dėmesį, jog dauguma universitetų rektorių šias pareigas eina jau ne vieną dešimtmetį – tai nėra geras požymis, kyla terpė korupcijai, viešų lėšų nusisavinimui. Tokios mintys vaikams kyla, nes jie yra pastebėję korupciją savo mokyklose – kai vienų vaikų tėvai neša dovanas ir paskui tie moksleiviai gauna geresnius įvertinimus. Todėl jie jau iš anksto galvoja apie tai, nori studijuoti Vakarų kokybę siūlančiuose, skaidriuose universitetuose,“ – šią grupę prisiminė T. Patokova.

Jaunuoliai ketino inicijuoti studentų protestus, masinę komunikacijos kampaniją prieš korupciją.
Idėjos pristatymas auditorijai ir vertinimo komisijai ir buvo paskutinė šios stovyklos užduotis.
„Turiu pabrėžti, kad visus moksleivius į stovyklą atrinkome pagal jų parašytus motyvacinius laiškus. Tokiu atveju jaunuoliai tikrai stengiasi pasiimti iš stovyklos ir edukatorių viską, kas yra siūloma, bendrauti su savo grupės draugais,“ – kalbėjo pašnekovė.

Ukrainiečiai verslumo mokosi daugiau nei 10-yje šalių

UNICEF projektą „UPLIFT Youth“, skirtą Ukrainos jaunimui, pradėjo prieš metus. Per tą laiką įvyko jau trys jaunimo stovyklos, dalyje jų ukrainiečiai dalyvavo kartu su lietuvių moksleiviais.
Projektas prasidėjo linksmomis orientavimosi varžybomis Panevėžyje, kuriose dalyvavo „Minties“ gimnazijos moksleiviai lietuviai bei atvykusieji iš Ukrainos. Jos įvyko lapkričio mėnesį.
Iš viso projekto dalyje „Orient“ skirtoje ukrainiečius supažindinti su vietos miestu, jo įžymybėmis, dalyvavo 1000 moksleivių (ukrainiečių kartu su lietuviais).

Projekto UPLIFT youth užbaigimas

Sausio mėnesį panaši stovykla įvyko Vilniaus Gabijos gimnazijoje – joje tiek lietuviai, tiek ukrainiečiai dirbo kartu, siūlydami verslo idėjas miestui. Taip pat veiklos vyko mokykloje „Gravitas schola“, Tarptautinėje Ukrainos mokykloje.

Kovo mėnesį Kauno „Santaros“ gimnazijoje ukrainiečiai kartu su lietuviais ieškojo šviežių idėjų organizacijoms, dirbančioms su pažeidžiamomis visuomenės grupėmis, aplinkosauginių verslo idėjų ir idėjų jaunimui, kaip greitai įgyti reikalingų įgūdžių.

Projekte iš viso dalyvavo 2000 jaunuolių – ukrainiečių kartu su lietuviais

Iš viso stovyklose, kuriose generuotos verslo idėjos (projekto dalis – „Activate“) dalyvavo 2000 moksleivių – po lygiai ukrainiečių ir lietuvių. 667 moksleiviai prisijungė prie programos „accelerator_X“ ir kūrė moksleivių bendroves, o 133 pristatė savo produktus fizinėse parodose („eXpo“) ir bendravo su produktų pirkėjais bei vertinimo komisija.

T. Patokovos teigimu, ji kol kas nežino atvejų, kad ukrainiečiai po šių stovyklų pradėtų konkretų verslą, tačiau dalis stovyklų dalyvių apsisprendė rinktis verslo ar ekonomikos studijas universitetuose.
Projekte be Lietuvos dalyvauja Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Vengrijos, Latvijos, Moldovos, Lenkijos, Rumunijos, Serbijos ir Slovakijos šalių „Junior Achievement“, šalis palaiko Junior Achievement Graikija, Junior Achievement Italija ir Junior Achievement Ukraina.

Prie paskutinės Vilniuje ir Panevėžyje organizuotos stovyklos ukrainiečių jaunimui įgyvendinimo taip pat prisidėjo įmonės „Western Union Lietuva“ filantropinis fondas.