Plateliuose įsikūrusi ir kaimo turizmo sodyba „Prie Žiedelio“. Tai – šeimos verslas, kurį du dešimtmečius puoselėja jau antra karta. Tėvų pradėtą verslą, šiuo metu vysto Viktorija Rumšaitė-Paulauskė.

Atrado

Būna, kuomet žmonės kuria, planuoja verslus, tačiau Viktorijos istorija visai kitokia. Ji įdomi tuo, kad verslo pradžia neplanuota, šią šeimą prieš du dešimtmečius verslas pasirinko pats.

„Tiesą pasakius ne mes verslą kūrėme, jis pats mus atrado. Tėvų sodyba, buvusi girininkija, įsikūrusi nepaprastai gražioje vietoje, apsupta ežerų, ant paties Žiedelio ežero kranto. Kai kaimo turizmo Lietuvoje net užuomazgų nebuvo, į šią vietą užsukdavo nemažai žmonių, tiek lietuvių, ieškančių gražios vietos nuotraukai, ar užsieniečių, sužavėtų civilizacijos neliesta gamta, ir ieškančių neturistinių maršrutų, bendravimo su vietiniais žmonėmis. Būtent užsieniečiai pirmi pasiprašė nakvynės ir tokių norinčių kas vasarą vis daugiau pasitaikydavo. Minčių teikti kaimo turizmo paslaugas nebuvo. Tiek mama, tiek tėtis dirbo samdomą darbą. Bet atsiradusios galimybės skatino neramias mintis, nedavė ramybės, juk jeigu žmonėms patinka, yra poreikis, galima tokią paslaugą teikti visiems. Taigi ėmėmės savo namus pritaikyti poilsiui. Lankytojų srautai padėjo atrasti verslo nišą, parodė, kad gyvename gražioje vietoje, tad yra būtina tuo grožiu dalintis ir su kitais“, – atviravo Viktorija.

Kaimo turizmo sodyba "Prie žiedelio"

Keli pastatai

Per laiką kaimo turizmui buvo pritaikyti keli pastatai. Dabar sodyboje gali vienu metu apsistoti iki 40 žmonių. Kadangi teritorija didžiulė, dažnai net besiilsintieji stebisi – žmonių lyg ir nemažai, bet kaip ir nesimato. Visi turi savo erdves ir vieni kitiems netrukdo.

Vasarnamis – didžiausias, dviejų aukštų namas ant pat ežero kranto. Labiausiai jį mėgsta draugų kompanijos, nes viename name, 7 kambariuose su individualiais patogumais, gali ilsėtis iki 18 žmonių. Šiame name vyksta ir šventės – gimtadieniai, įmonių renginiai ar net jaukios vestuvės. Didelėje salėje, terasoje patogiai išsitenka iki 50 žmonių.

Kaimo turizmo sodyba "Prie žiedelio"

Rytinė kava lauko terasoje ant ežero kranto, kaimiški pusryčiai kepinant ryto saulėje, ar vakaro saulės palydėtuvės čirškiant žiogams – kas gali būti geriau? Juolab, kad Plateliuose yra sutvarkyta infrastruktūra, aplink visą gražų Platelių ežerą driekiasi dviračių takai, galima užsukti į vienintelį Lietuvoje šaltojo karo muziejų, pamatyti Žemaitijos nacionalinio parko gamtos ekspozicijas. Pramogų ne vienai savaitgalio išvykai užtektų.

Populiariausias pasirinkimas šeimai ar keletui porų – pirties namelis keturiems, su sava pirtimi, nepaprastu vaizdu ir nuosavu tiltu – išskirtinai privatus.

Pasakojamos Platelių ežero legendos

„Mūsų sodyba, kaip kaimo turizmo verslas, gyvuoja nuo 1996 metų, esame vieni pirmųjų Plungės rajone, pradėjusių teikti tokias paslaugas. Tėveliai darbavosi, mes padėjome. Aš čia gimusi ir užaugusi, net vyrą žemaitį pasirinkau iš Skuodo, dabar jau kartu puoselėjame gilias šeimos tradicijas sukaupusį verslą. Karantinas buvo sustabdęs veiklą, iš esmės apie 10 mėnesių nedirbome. Dabar, atšilus orams, džiaugiamės, kad yra norinčių atvykti iš visos Lietuvos. Ypač džiugina, kad daugelis mūsų klientų tie patys, kartais juokaujame, jog pas mus tuokėsi, šventė krikštynas, o dabar jau ir vaikai su savo draugais atvažiuoja. Nenuostabu, kad kasmet susitikę jaučiamės lyg geri draugai. Kasmet stengiamės paruošti ką nors naujo, nors ir taip turime nemažai ką pasiūlyti savo svečiams – vandens pramogos, sporto aikštynas – lauko tenisas, krepšinis, futbolas, kelios pirtys, kubilas. Šalia yra dviračių takas apie visą Platelių ežerą, miške gražūs pažintiniai takeliai, įspūdingi gamtos objektai. Aišku populiariausia mūsų edukacinė programa, su žemaitiškomis dainomis, šokiais, gardžiais valgiais. Tuo užsiima mama, Janina, pati dainuojanti ir puoselėjanti folkloro, žemaitiškų dainų, šokių, istorijų dvasią ir mokanti viso to svečius. Paskanauti kastinio, cibulynės, spirginės sugrįžta svečiai ir savo draugus atsiveža. Šiai vasarai jau pastatėme duonkepės pečių, kepsime duoną. Na ir žinoma kelionė laivu – pasigėrėti Platelių ežero vaizdais, pasiklausyti legendų, padavimų, o gal netradicinėje, privačioje aplinkoje paminėti svarbią sukaktį.

Kaimo turizmo sodyba "Prie žiedelio"

Plateliuose – daugybė kolegų

Teiravomės, ar didelė konkurencija Plateliuose, mat kaimo turizmo paslaugas teikiančių čia yra ne vienas.

„Išties, kolegų turime nemažai, o žmonės pasirenka kur važiuoti. Vasarą Plateliuose vietų tik trūksta, taigi darbo užtenka visiems. Kiekvienas esame savitas – vieni siūlo ramų poilsį, kiti rengia vestuves. Piktos konkurencijos nėra – rekomenduojame vieni kitus. Mūsų sodybos išskirtinumas – privatumas, nes sodyba vienkiemyje, galime pasiūlyti skirtingus variantus ir didelėms ir mažesnėms grupėms. Organizuojame sveikatingumo stovyklas, sporto stovyklas, nes turime profesionalų sporto aikštyną, įmonių renginius, jaukias nestandartines vestuves, kulinarinio paveldo edukacijas“, – atviravo kaimo turizmo sodybos savininkė Viktorija.

Kaimo turizmo sodyba "Prie žiedelio"

Sunkiausia – ilgos darbo valandos

„Grįžti į provinciją gyventi jauniems žmonėms buvo nemenkas iššūkis, bet skatino tai, kad aš nuo vaikystės sukausi šiame versle, mačiau kaip dirba tėvai, žinojau kiekvieną smulkmeną. Baigusi teisės studijas dvejus metus dirbau Klaipėdos Jūrų krovinių kompanijoje, vėliau Žemaitijos nacionalinio parko direkcijoje, o dabar – 100 procentų nėriau į turizmo verslą. Vyras dirba samdomą darbą, tačiau padeda ir turizme. Sunkiausia šiame versle yra darbo valandos. Dirbame 24 val. per parą, septynias dienas per savaitę. Bendravimas su žmonėmis kartais nuvargina, bet tuo pačiu ir pakrauna – teigiamos emocijos, patenkinti svečiai kompensuoja fizinį nuovargį. Vasarą mūsų darbymetis, o patys ilsimės ir jėgas kitam sezonui kaupiam žiemą. Važiuojam į kalnus“, – apie sunkumus ir galimybes atviravo tėvų verslą perėmusi plateliškė.

Kaimo turizmo sodyba "Prie žiedelio"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)