Straipsnyje iš 1971 metų bendrovės žurnalo „Total Information“ užsimenama apie dalinį ledynų tirpsmą. Jame taip pat prognozuojamas ir anglies dvideginio kiekio koncentracijos didėjimas atmosferoje, skelbia BBC.

Bendrovė neigia nuslėpusi klimato kaitos riziką ir tvirtina, kad nuo 2015 metų didžiausią dėmesį skiria būtent energijai iš atsinaujinančių šaltinių.

Tyrimą (panašūs tiriamieji darbai buvo atlikti apie Jungtinių Valstijų naftos gigantą „ExxonMobil“ ir „Roayl Dutch“) atliko trys istorikai, jų darbo išvados paskelbtos trečiadienį žurnale „Global Environment Change“.

Mokslininkai sako, jog 1971 metų „Total“ straipsnyje perspėjama, kad deginant iškastinį kurą nuo XIX amžiaus atmosferoje išaugo anglies dvideginio koncentracija, o procesas tęsis, jeigu deginimas ir toliau vyks tokiu pačiu tempu.

„Yra teigiančių, jog tikrai nėra neįmanoma nenumatyti bent dalinio poliarinio ledo kepurių tirpsmo, kuris neabejotinai lemia juntamą jūros lygio kilimą. Katastrofiškus padarinius įsivaizduoti gana nesunku“, – teigiama „Total Information“ straipsnyje.

Nepaisant to, XX amžiaus devinto dešimtmečio pabaigoje „Total“ „pradėjo reklamuoti abejones dėl mokslinio globalinio klimato atšilimo pagrindo“, pereidami nuo „neigimo prie atidėliojimo“, nustatė istorijos ekspertai.

Galiausiai bendrovė „XX amžiaus dešimto dešimtmečio pabaigoje apsistojo prie pozicijos, jog viešai pripažįsta klimato kaitos mokslą, tačiau ir toliau propagavo politikos pokyčių vilkinimą ar sprendimus, periferinius iškastinio kuro kontrolei“.

Bedimas pirštu

2021 metais „Total“ pervadintas „TotalEnergies“.

Naftos gigantas tvirtina, kad bendrovės turėtos žinios apie klimato kaitos riziką „niekuo nesiskiria nuo to meto moksliniuose leidiniuose publikuotų, ką patvirtina ir šiandien paskelbtas mokslinis tyrimas“.

„Tai reiškia, jog tvirtinti, esą, „Total“ nuslėpė klimato kaitos riziką, būtų neteisinga. „TotalEnergies“ smerkia bandymus rodyti pirštu į penkiasdešimties metų senumo situaciją ignoruojant per tą laiką įdėtas pastangas, įgyvendintus pokyčius, pasiektą progresą ir skirtas investicijas“, – teigiama bendrovės paviešintame pareiškime. Jame taip pat akcentuojama, jog nuo 2015 metų bendrovė aktyviai transformuoja savo veiklą, orientuodama ją į atsinaujinančius energijos šaltinius.

Total

Nepaisant to, aplinkosaugininkai iš kovos su klimato kaita grupės 350.org su tuo nesutinka ir kaltina bendrovę bandymais gerinti savo įvaizdį nepagrįstais teiginiais apie duodamą naudą aplinkai. Be to, jie ragina bankus nutraukti bendradarbiavimą su „TotalEnergies“ ir mano, jog bendrovė turėtų atsakyti už, kaip įvardija aplinkosaugininkai, pavogtą laiką.

Clémence Dubois iš 350.org BBC „World Service“ sakė, kad „Total“ „ne tik puikiai žinojo apie klimato kaitą, bet ir sugalvojo strategiją, kaip, pasitelkus lobistus, sufabrikuoti abejones dėl nepaprastosios klimato padėties“.

„Jie užkirto kelią bet kokiai jų veiklos reguliavimo formai, o didžiausia bėda ta, kad jie ir toliau dideliu mastu vysto su iškastiniu kuru susijusią veiklą. Tai labai nuožmi pramonė, todėl ir siekiame juos priversti atsakyti už savo veiksmus“, – teigia aktyvistė.

Bristolio universiteto klimato mokslo profesorius Danas Luntas BBC sakė, kad šio tyrimo rezultatai jo nė kiek nestebina.

„Yra kelios naftos bendrovės, kuriuos klimato modelių rezultatus iš tikrųjų naudoja naftos gavybai ir žvalgybai, tačiau ignoruoja tuose pačiose modeliuose pateikiamas prognozes ateičiai. Ir tai vyksta dešimtmečius. Vienintelis būdas pasiekti užsibrėžtų tikslų, padėsiančių išgelbėti labiausiai pažeidžiamus žmones, yra skubiai liautis deginus iškastinį kurą. Ir tai reikia padaryti kuo skubiau“, – teigia D. Luntas.

„Pokyčiai, kurių teigia besiėmusi „TotalEnergies“, nepakankami siekiant mūsų užsibrėžto tikslo, kuris įvardytas Paryžiaus susitarime – 1,5 laipsnio“, – pridūrė jis.

Poliarinių stebėjimų ir modeliavimų centro vadovas, profesorius Andy Shepherdas sako, kad įrodymai – „gana akivaizdūs: „Total“ gali teigti, jog nieko nežinojo apie pavojų, bet tuo mažai kas patikės. Tiesa ta, kad tas straipsnis buvo pranašiškas, prognozuojantis, jog anglies dvideginio koncentracija atmosferoje iki 2010 metų perkops 400 dalelių milijonui. Tiesą sakant, bendrovė buvo viena pirmųjų atkreipusių dėmesį į tirpstančius ledynus. Kitame pasaulyje už tai galėtų būti įvertinta“.

Jungtinė Karalystė įsipareigojo iki 2050 metų iki nulio sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Siekdama šio tikslo, vyriausybė užsibrėžė iki 2035 metų emisijas sumažinti 78 proc. lyginant su paskutinio XX amžiaus dešimtmečio kiekiais.

Birželį britų vyriausybei patarinėjanti ekspertų grupė konstatavo, jog Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė savo politika gal įgyvendinti vos penktadalį šio tikslo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)