Kaip informuoja „Moody“, dvylikos sektorių, įskaitant kasybos, naftos bei dujų ir laivybos, įmonės susiduria su „didelėmis“ arba „labai didelėmis“ gamtinio kapitalo rizikomis. Reitingų agentūra pažymėjo, kad savo vertinimuose atsižvelgė tiek į bendrovių poveikį, tiek ir jų priklausomumą nuo gamtos teikiamų turtų.

Gamtos pasaulis yra ištiktas krizės. Perteklinis vartojimas, tarša ir miškų naikinimas sugriovė vibruojančias ekosistemas, pakurstė laukinių gyvūnų populiacijos mažėjimą ir sukėlė grėsmę milijonui augalų bei gyvūnų rūšių išlikimui.

Verslas ir investuotojai dabar jau pradeda skirti didesnį dėmesį šių reiškinių poveikiui gamtai ir svarsto, kaip galėtų palaikyti pastangas atkurti žemės bioįvairovę. Draudimo bendrovės „Axa Sa“ investicijų valdymo padalinys birželio viduryje paskelbė, kad nebeinvestuos į įmones, kurios savo veikla prisideda prie miškų naikinimo ar biologinės įvairovės praradimo.

„Galimos rizikos įmonėms ir investuotojams, susijusios su gamtinio kapitalo tausojimu, gali būti itin didelės ir daugiaaspektės, – sakė Lucia Lopez, reitingų agentūros „Moody‘s“ vyresnioji pareigūnė kreditų klausimais. – Visuomenės ir priežiūros institucijų daromas spaudimas siekti tvaresnės ekonomikos bus neatsiejamos su didesnėmis reputacijos rizikomis, nes bendrovės, kurios, manoma, prisideda prie biologinės įvairovės praradimo, gali susidurti su priešiška visuomenės reakcija.“

Be to, agentūra „Moody‘s“ nustatė šešiolika kitų sektorių, tarp jų, namų statybos, mažmeninės prekybos ir drabužių pramonės, su 8,3 trln. dolerių nepadengtais įsiskolinimais, kurioms šiuo metu gresia vidutinės gamtos kapitalo rizikos. Rizikos šioms įmonėms gali padidėti, įvedus naujas taisykles, teigiama agentūros pranešime.

Tarp gamtos kapitalo rizikų galima būtų paminėti, pavyzdžiui, gamtos išteklių mažėjimą ir dėl to brangstantį jų išgavimą, ir galimas baudas pramonėms, kurios, labai tikėtina, gali pakenkti gamtos aplinkai, teigė „Moody‘s“. Be to, tos bendrovės, kurios, manoma, prisideda prie biologinės įvairovės praradimo, susiduria su padidėjusia rizika savo reputacijai, o investuotojai bei priežiūros institucijos dabar daug atidžiau vertina įmonių poveikį gamtai.

Kiek anksčiau birželį buvo pristatyta „Taskforce on Nature-Related Financial Disclosures (TNFD) iniciatyva, skirta padėti įmonėms įvertinti su gamta susijusias rizikas ir galimybes. Tuo tarpu vyriausybės, planuojančios susitikti per spalį numatytą Jungtinių Tautų (JT) suvažiavimą biologinės įvairovės tema, tikisi susitarti dėl paramos gamtai sistemos.