Idėją šiai veiklai broliams ,,pametėjo“ suomiai, rašoma pranešime spaudai. Atsitiktinai pamatytas reportažas, kaip vieni didžiausių Suomijoje saldumynų gamintojų kepa duoną su svirplių miltais, ir nulėmė Donato ir Mariaus pasirinkimą įkurti savo svirplių fermą. „Susižavėjome produktu, pasižyminčiu maistine verte ir ypač mažomis sąnaudomis“, – prisimena Marius Glušauskas.

Verslo pradžia nebuvo lengva, tačiau tai nenumaldė brolių domėjimosi svirpliais ir jų auginimo bei perdirbimo subtilybėmis.

„Mokėmės, studijavome, analizavome. Buvo klaidų dėl elementaraus nepatyrimo, žinių stokos. Nuvykę į Suomiją įgijome praktinių įgūdžių ir dar giliau nėrėme į verslą. Iš Suomijos atkeliavo ir pirmieji svirplių kiaušinėliai. O fermą įkurdinome senelių sodyboje, kurioje leidome savo vaikystę“, – apie verslo pradžią pasakoja Marius.

Investicijų prireikė nemažų, jos pasiekė penkiaženklę sumą: pastato pritaikymui vabzdžiams auginti ir produkcijai gaminti, specialios įrangos, kokybiško ekologiško pašaro įsigijimui.

Ypatingo dėmesio pareikalavo optimalių aplinkos drėgmės ir temperatūros rodiklių užtikrinimas auginimo patalpose – pažeidus šį režimą iškyla virusų, kiaušinėlių neišsiritimo pavojus.

Pasak Mariaus, investicijos atsiperka. Malonų svirpesį skleidžiantys lepūs vabzdžiai užauga per 35 dienas, reprodukcijai pasiliekamos 4 dėžės svirpliukų, visa kita paverčiama natūralaus, pikantiško ar egzotiško skonio produktais ir yra parduodama. Pagal apyvartą brolių įkurta bendrovė didžiausia tarp svirplių augintojų įmonių mūsų šalyje.

Marius kiek atsargiai vertina ir Lietuvos, ir užsienio rinkos potencialą. „Daug kas galvojam, kad svirplių produktai gurmaniški, lyg savotiška prabangos prekė. Kita vertus, ir vartojimas neapibrėžtoje ekonomikos situacijoje Europoje sumažėjo, – pasakoja vienas „Achetos“ vadovų Marius Glušauskas.

Pasak Marius, lietuviai šiek tiek konservatyvūs, tuo tarpu JAV vabzdžiai naudojami maistui daugiau nei 30 metų. „Savo produkciją tikrai pagrįstai vadiname ateities maistu – gaminame svirplių produktus, kuriuose yra net iki 65 proc. baltymų“, - minėjo Marius.

Ir Marius, ir Donatas nestokoja išradingumo – pirkėjams siūlomi svirplių miltai, 7 skonių džiovinti svirpliai, 4 skonių traškučiai, duonelės, ir pagaliau kiaulienos dešrelės su svirplių miltais. Pavyzdžiui, kepiniuose naudojant svirplių miltus, skonis nekinta, tačiau ženkliai pakyla produkto maistinė vertė.
Marius mini, kad lietuviai jau pamėgo svirplių miltus vaisių ar daržovių glotnučiuose, džiovintus svirplius salotose ir užkandžiuose. Tiesa, jei prekiautų tik Lietuvoje, verslas šiuo metu neišsilaikytų, todėl pusė pagamintos produkcijos eksportuojama.

Pasak Mariaus, tikėtina, kad po penkerių metų svirpliai bus vos ne mėsos pakaitalas.