„Fortescue Metals Group Ltd.“ energetikos padalinys Gladstone (Kvinslandas), kur įsikūręs vienas didžiausių pasaulyje anglies eksporto terminalų, statys gamyklą, kurios pradinė galia – du gigavatai elektrolizatorių per metus. Statybos prasidės vasario mėnesį, o gamybą planuojama pradėti 2023 m. pradžioje, teigiama kompanijos sekmadienio pranešime.

Dideli pradiniai pajėgumai reikštų, kad ši gamykla būtų viena didžiausių pasaulyje ir padėtų Australijai konkuruoti su Kinija – šiuo metu pirmaujančia tokios įrangos gamintoja. Kartu su atsinaujinančia energija elektrolizatoriai gali išgauti vandenilį, kurį galima sandėliuoti ir transportuoti ir galiausiai paversti švaria energija, skirta elektrai ar transportavimui.

„Ši iniciatyva yra kritinis žingsnis paverčiant „Fortescue“, garsėjančią kaip itin sėkminga grynos geležies rūdos gamintoja, dar sėkmingesne ekologiškų atsinaujinančių energijos šaltinių ir išteklių jėgaine“, – kalbėjo A. Forrestas.

„Fortescue Future Industries“ investicijos, kurios iš pradžių sieks 83 mln. dolerių ir galbūt išaugs iki 650 mln. dolerių, yra skirtos kurti įrangą, kuri paleidžia per vandenį elektros srovę ir šitaip išskaido jį į vandenilį ir deguonį. „BloombergNEF“ duomenimis, iki 2024 m. galima tikėtis dar maždaug 16 gigavatų gamybos pajėgumų, o tai gali persotinti rinką.

Šiuo metu žaliosios energijos bumui vadovauja Kinijos saulės energijos įrangos gamintojai – tikimasi, kad iki 2022 m. pabaigos „Longi Green Energy Technology Co.“ ir „Sungrow Power Supply Co.“ iš viso naudos 2,5 gigavatų gamybos pajėgumų, teigiama „BNEF“ liepos mėnesio pranešime.

„Fortescue“ taip pat pradės tyrimą su trąšų tiekėju „Incitec Pivot Ltd.“ dėl galimybės pertvarkyti amoniako gamyklą Brisbane, pereinant nuo gamtinių dujų prie žaliojo vandenilio, teigiama atskirame kompanijos pirmadienio pranešime.