Po 15 metų gamybos srityje – pokyčių poreikis

A. Dubicko karjera gamybos srityje prasidėjo dar studijuojant – pasitaikė proga įsidarbinti nedidelėje gamybinėje bendrovėje. Joje jaunas specialistas dirbo 6 metus, kol suprato, kad norint augti reikia judėti toliau. Tuomet sekė darbas vienoje iš didesnių Lietuvos gamybos bendrovių. Pramoninius šaldymo ir kondicionavimo įrenginius gaminančioje bendrovėje A. Dubickas iš pradžių dirbo kokybės inžinieriumi, o vėliau – darbų vadovu.

„Dirbau su brėžiniais, galėjau stebėti, kaip dienos šviesą išvysta dideli ir brangūs agregatai. Jų užsakovai buvo didelės tarptautinės kompanijos, turinčios aukštus reikalavimus, tad darbas buvo išties atsakingas ir tuo pačiu gana įtemptas. Jei nori, kad tavo produkciją įsigytų viena didžiausių Vokietijos automobilių gamintojų, jokių kompromisų dėl kokybės būti negali“, – sako A. Dubickas.

Bendrovei sekėsi gerai, A. Dubickui – taip pat. Ir visgi ilgainiui per 15 metų gamybos srityje nemenką žinių ir patirties bagažą sukaupęs specialistas ėmė jausti pokyčių poreikį. „Gamybos sritis yra ganėtinai nelanksti ir inertiška. Gamybos įmonė – tarsi lokomotyvas, kurį gali būti nelengva išjudinti, tačiau jam įsibėgėjus keisti kryptį gali būti tikrai nelengva, o ir nebūtinai reikalinga – jei viskas veikia, kam kažką keisti. Tačiau man pokyčių norėjosi, o dar labiau jiems pastūmėjo šeimos pagausėjimas“, – sako A. Dubickas.

Ryžosi žengti į nežinomybę

Galimybių įgyvendinti savo idėjas ir geresnio darbo bei su šeima praleidžiamo laiko balanso siekis A. Dubicką paskatino imtis, kaip tuo metu atrodė, savotiškos avantiūros – iš gerai pažįstamos srities žengti į nežinomybę. A. Dubickas nusprendė išmėginti valstybės finansuojamas karjeros keitimo studijas ir įgyti programavimo žinių. Kaip bebūtų IT sritis šiandien yra viena perspektyviausių. Be to, joje daugiau lankstumo – galimybių dirbti neprisirišus prie vienos darbo vietos ir griežtų darbo valandų.

„Žinoma, buvo ir baimių – „o kas jei nepavyks?“, „ar tokiems pokyčiams dar ne per vėlu?“, „ar programavimas tikrai man?“. Tačiau žinojau, kad reikia pasiryžti ir žengti iš komforto zonos, o kai nėra, kur trauktis, tai ir abejonės greičiau išsisklaido. Pusę metų dalyvavau mokymuose, tačiau žinojau, kad vien jų nepakaks, todėl daug mokiausi savarankiškai. Netrūko ir pagundų viską mesti – gaudavau išties neblogų darbo pasiūlymų, atitinkančių mano kompetencijas gamybos srityje. Visgi nusprendžiau nesiblaškyti ir tęsti savo kelionę į IT“, – sako A. Dubickas.

Anot A. Dubicko, vienu metu mokytis programavimo ir pilnu etatu dirbti neaukojant laiko šeimai būtų buvę sudėtinga, todėl būsimas programuotojas kurį laiką po keletą valandų per dieną dirbo siuntų rūšiuotoju.

„Šis darbas buvo tarytum rytinė mankšta, leidžianti prasijudinti ir gauti šiek tiek pajamų. Po įtampos nestokojusių ankstesnių pareigų buvo tikra atgaiva į darbą ryte keliauti pernelyg apie nieką nesukant galvos. Tiesa, ją tekdavo pasukti grįžus namo ir gilinantis į IT bei programavimo srities niuansus“, – pasakoja A. Dubickas.

Atrado darbą, kuriame jaučiasi laimingas

Tačiau šios pastangos atsipirko su kaupu, kai po maždaug metų mokymosi A. Dubickas įsidarbino IT bendrovėje „Telia Global Services Lithuania“. Vyras džiaugiasi jam suteiktu šansu, nes dažnai darbdaviai prioritetą teikia realios darbo patirties jau turintiems specialistams.

„Jau daugiau nei pusę metų dirbu duomenų inžinieriumi ir jaučiuosi labai laimingas. Tiek darbas, tiek organizacija, kurioje dirbu, tikrai patinka. Jaučiuosi esantis tokioje situacijoje, kokioje ir norėjau būti – kai laukiu darbo, nes galiu prisidėti prie išties įdomių projektų, o po darbo nekantrauju, kuomet grįšiu namo pas šeimą, nes galiu skirti jai pakankamai laiko. Turiu palaikančius vadovus ir kolegas, augimo galimybes, galiu inicijuoti pokyčius, siūlyti idėjas, į kurias atsižvelgiama, susipažinti su naujausiomis technologijų pasaulio tendencijomis. Ko daugiau norėti?“, – šypsosi A. Dubickas.

A. Dubickas įsitikinęs, kad keisti savo karjerą ir atrasti sau labiausiai tinkančią sritį niekuomet nėra per vėlu. Svarbu tam pasiryžti ir žengti pirmą žingsnį, kuris visuomet yra pats sudėtingiausias. Įveikus jį ir turint pakankamai ryžto galima pasiekti profesinio pokyčio, kuris gyvenime suteiks daugiau laimės.

Ar jums patinka tai, ką darote?

Permainų alkio priežastys ekspertams yra pakankamai gerai žinomos. Šalia noro uždirbti daugiau ar pakilti karjeros laiptais būtina paminėti ir žmogiškuosius faktorius – toksišką darbo aplinką, monotoniją, profesinio augimo galimybių stoką.

Rytis Jurkėnas, „egoPERFECTUS“ ir „Kalba.lt“ vadovas bei profesionalus karjeros konsultantas karjeros pokyčių siekiantiems klientams visada pataria galvoti ne apie konkrečią poziciją, o apie pačią veiklą ir jos teikiamą pasitenkinimą. Anot jo, daugeliui žmonių raktas į sėkmę yra daryti tai, kam jie turi įgimtus polinkius ir talentus.

„Atrodo, tokia banalybė – daryti tai, kas patinka ir sekasi. Kai kalbuosi su žmonėmis, kurie daro pokytį, visada pradedame nuo analizės, kas netinka dabartinėje veikloje. Šalia pinigų, pripažinimo, įvertinimo yra ir paprastas klausimas „ar man patinka tai, ką aš darau“. Jeigu tu darai tai, kas tau patinka ir sekasi, tai, kaip taisyklė, atsiras ir visa kita“, – pranešime žiniasklaidai teigia konsultantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją