Iš Kupiškio kilęs daugkartinis įvairių gatvės gimnastikos varžybų nugalėtojas bei prizininkas, Lietuvos-Latvijos „fitness model“ kategorijos čempionas bei „Lietuvos talentų 2022“ finalistas Marius Praniauskas sportuoja daugiau nei 15 metų. Šiuo metu jis rengia išskirtinius pasirodymus stovėdamas ant rankų, jo žiniomis, tokio žanro pasirodymų Lietuvoje daugiau nėra.

Sportuodavo ir prie minus 32

Siekdamas fiziškai sutvirtėti ir pagerinti ištvermę M. Praniauskas maždaug 14-os pradėjo aktyviai sportuoti. Impulsą pagerinti fizinę būklę davė ir tai, kad artimoje aplinkoje buvo smurtaujama. „Norėjau sustiprėti, kad jeigu kas, apginčiau silpnesnius“, – pažymėjo pašnekovas.

Iš pradžių jis padarydavo vos vieną prisitraukimą, bet disciplinuotai sportuojant rezultatai ėmė sparčiai gerėti.
„Menu, lauke ir šąlant 32 laipsniams esu sportavęs. Užsimaudavau dideles gaisrininku dirbančio tėčio pirštines, kad nesušalčiau ir – pirmyn. Nesvarbu, žiema ar vasara, kasdien kabodavau ant skersinių kieme“, – mena M. Praniauskas.

Netrukus internete jis pamatė vaikinuką, mokinantį stovėti ant rankų ir susidomėjo šia veikla: pradėjo mokytis stovėti prie sienos, tuomet suintensyvino treniruotes ant skersinio, ėmė bandyti įvairius triukus, tokius, kaip įsikabinimas į stulpo šonus, kai kūnas atsiduria horizontalioje padėtyje ir įsiliejo į gatvės gimnastų bendruomenę. Ėmus dalyvauti varžybose netruko pradžiuginti ir sunkaus darbo įvertinimai. Tiesa, Marius yra savamokslis, jis nėra turėjęs gatvės gimnastikos trenerio.
Baigęs mokslus ir išvykęs padirbėti į užsienį Marius sporto neapleido: „12 valandų dirbdavau sandėly naktinėje pamainoje, grįždavau namo ir sportuodavau. Vienas pažįstamas ragino susikoncentruoti į darbą ir sportą pamiršti, bet įrodžiau, kad abi veiklas galima suderinti. Miegodavau po 4-5 val., kad tik dar suspėčiau pasportuoti prieš darbą“, – mena jis.

Sustabdė traumos

Marius juokauja, kad ant rankų yra išvaikščiojęs kone visą Kauną. Yra pasirodęs per „Žalgirio“ krepšinio rungtynių pertraukėles tūkstantinei publikai, kabojęs ant skersinių įvairiuose miesto parkuose. Gimnastas demonstravo triukus Palangoje ant tilto ir šalia jo, tąkart jis atsistojo ant rankų ant „Jūratės ir Kastyčio“ skulptūros.

Marius bendradarbiauja su fakyrais, rengia ekstremalius pasirodymus.

Praktikoje pasitaikė ir persistengimų. „Mano rekordas – esu ištisai sportavęs 11 valandų. Būdavo, nueini prie skersinio ryte, o grįžti namo vidurnaktį. Tuomet kūnas neprotestavo, bet bėgant metams jo taip nebealinu“, – sakė Marius.

Gatvės gimnastikos varžybos Mariui jau praeitis – sustabdė trys kelio traumos. Prieš ketverius metus jis rimčiau susitraumavo vieną koją, po pusmečio grįžęs į sportą patyrė dar vieną traumą. Trejus metus traumos nepaleido.
„Bet ir sugipsuota koja užsispyręs keliaudavau į sporto salę“, – geležinį užsispyrimą demonstravo Marius.

Dabar vyras treniruoja kitus – ugdo jaunimą, skatina jį dalyvauti varžybose, o vieną auklėtinę ruošia gatvės gimnastikos pasaulio čempionatui.
„Siekiu parodyti, kad kiemuose, aikštelėse sportuoti gali visi, tereikia noro ir pastangų. Gerą fizinę formą palaikyti esu pasiryžęs visą gyvenimą, labai gražu, kai buvę gimnastai, sulaukę 50-60 m. toliau palaiko gerą formą, džiugina triukais aplinkinius“, – sakė jis.

Sieks pasaulio rekordų

Treneriu „Šešios trim“ sporto namuose dirbantis M. Praniauskas šiuo metu susikoncentravęs į savo tikslą – trijų Gineso rekordų siekimą: stovėjimą dvejomis rankomis ant balansinės lentos, stovėjimą su viena ranka ant balansinio kamuolio ir stovėjimą su viena ranka ant žemės.

„Reikėjo gyvenimo iššūkio. Varžybose nebedalyvauju dėl traumų, tačiau sportinis lygis aukštas, tad paskatintas bičiulio siekiu rekordų. Dabar pagerinu du rekordus, vienam dar šiek tiek trūksta, bet dedu maksimalias pastangas pagerinti ir jį. Svarbiausia – disciplina ir juodas darbas. Planuoju užfiksuoti rekordus 3-6 mėnesių laikotarpyje“, – kalbėjo M. Praniauskas. Už paskatinimą siekti tikslų jis dėkingas ir kolegai treneriui Mindaugui Šatkui.

Treniruotėms vyras skiria pusę dienos. Sportuoja 6–7 kartus per savaitę. Žemyn galva atlikdamas pratimą be pertraukų išbūna 4 minutes.

Dėl didelio svorio (sveria 94 kg) gimnastas triukams atlikti turi dėti žymiai daugiau pastangų nei lengvesni sportininkai:

„Svoris šiame sporte – minusas. Optimalus aukšto lygio gimnasto svoris turėtų būti 60 kg. Jei 72–75 kg – sportininkas jau sunkiasvoris, o aš esu ekstra sunkiasvoris. Jei kitiems pasiekti rezultatą reikia dviejų valandų, tai man – keturių-šešių“, – teigė gatvės gimnastas.

Pasiekęs rekordus M. Praniauskas bandys įgyvendinti dar vieną svajonę – pasirodyti daugiatūkstantinei auditorijai: „Pasirodymas „Žalgirio“ rungtynių pertraukų metu man buvo vienas didžiausių iki šiol, įspūdingas. Turiu svajonę pademonstruoti triukus dar didesnei auditorijai, gal Vingio parke per svarbų renginį ar per žvaigždžių koncertą. Ed Šeran koncertas Kaune? O kodėl gi ne, juk žinau, kad įdėjus daug pastangų, svajonės virsta realybe!“, – atsisveikino M. Praniauskas.