Dalykinei kontaktinei informacijai skirtas socialinis tinklas „LinkedIn“ 2022-ųjų rugpjūtį surengė apklausą, kurioje sudalyvavo 200 tūkst. platformos naudotojų. Net 48 proc. prisipažino turėję bent po vieną progą pamatyti, kaip kuriam nors iš jų kolegų daromas spaudimas palikti darbo vietą.

„Spaudimas palikti darbo vietą kartais tampa politiniu sprendimu. Taip nutinka tada, kai vadovas vieniems kolegoms jaučia didesnę simpatiją negu kitiems. Kita vertus, vadovas gali būti nepatenkintas pavaldinio darbo rezultatais, be to, prisimena, kad kartą jau davė pastabą, davė ir laiko, per kurį pavaldinys turėjo pasitaisyti, tačiau nepasitaisė“, – aiškina karjeros konsultantas iš Harvardo universiteto.

Toliau – keletas požymių, išduodančių, kad esate provokuojamas rašyti prašymą dėl atleidimo.

1. Vadovas vengia rimtų pokalbių

Jei imate labai aiškiai nujausti, kad vadovas nenori leistis su jumis į kalbas, tikėtina, kad esate provokuojami „dėti ant stalo pareiškimą“. Žinoma, gali būti, kad vadovas baisiai užsiėmęs ir visiškai neturi laiko, bet gali būti ir taip, kad mėgina išsisukti nuo nemalonaus pokalbio apie tolesnę jūsų karjerą.

Nuolatinis pokalbių ir pasitarimų su vadovybe perkėlimas neretai tampa ženklu, kad konkretus darbuotojas darbe nepageidautinas ir geriau būtų, kad jis išeitų. Kiekvienas vadovas nori matyti visus komandos narius patenkintus, produktyviai besidarbuojančius ir tobulėjančius. Jeigu vadovas niekaip neranda laiko pasidomėti, kuo būtent dabar užsiimate jūs, galima spėti, kad turite rimtų problemų.

Galbūt vadovas jumis nepasitiki, o galbūt įmonėje nėra įprasta rūpintis darbuotojais? Kad ir kaip būtų, tokioje aplinkoje jums bus be galo sunku dirbti ir augti kaip specialistui.

2. Jus dominantys projektai paskiriami kitiems

Jeigu vadovas, pažadėjęs skirti jums konkrečią užduotį, paskiria ją jūsų kolegai, veikiausiai jis nepakankamai jus vertina ir jumis nepasitiki.

Pirmiausia derėtų kreiptis į kolegas ir išsiaiškinti, ar kartais jiems neteko susidurti su tokiu vadovo elgesiu. Tada patartina pasikalbėti su pačiu vadovu, ir sužinoti, ką turite daryti, kad jis jums patikėtų jus dominančius projektus.

Pradėti reikia nuo priežasčių aiškinimosi. Per pokalbius su kolegomis ir vadovu gali paaiškėti, ar jus nustebinęs sprendimas kaip nors susijęs su noru išguiti jus iš darbo, ar viskas ne taip blogai – jūs paprasčiausiai linkęs vaizduotis situaciją sutirštintomis spalvomis.

3. Kolegos sulaukia paaukštinimo, o jūs – ne

Jeigu vadovas nevengia su jumis susitikti, tačiau niekaip negali aiškiai pasakyti, ką konkrečiai turėtumėte daryti, kad tobulėtumėte ir pasiektumėte geresnių darbo rezultatų, tai blogas ženklas.

Tikėtinas ir toks scenarijus: jums pakeliamas atlyginimas, tačiau ne tiek, kiek kolegoms, be to, vos atsiranda proga pereiti į aukštesnes pareigas, jos būna patikimos ne jums, o kolegai.

Ir vienu, ir kitu atveju reikėtų pasikalbėti su vadovu ir be užuolankų pasiteirauti, ką konkrečiai turite daryti, kad sulauktumėte priedų prie atlyginimo arba pareigų paaukštinimo. Jei konkretaus atsakymo vadovas nepateikia, vadinasi, apie kokias nors darbo perspektyvas galite pamiršti.

4. Jums skiriamos tiesiog nerealistinės užduotys

Kartais vadovai sudaro tam tikrus individualius planus, kuriuos realizuodami darbuotojai neišvengiamai turi siekti geresnių darbo rezultatų. Visgi jei jūsų rezultatai ir taip pakankamai geri, tačiau vis tiek susiduriate su tokiu planu, greičiausiai tasai planas tėra būdas jumis atsikratyti. Jei užduotys ir jų atlikimo terminai atrodo suvis nerealistiški, be to, jums atsisakoma suteikti kokios nors pagalbos, spėjimas, kad jus mėginama išguiti, įgauna dar tvirtesnį pagrindą.

5. Be jokio įspėjimo keičiamos darbo sąlygos

Jei darbdavys be jokio įspėjimo kelia jums vis naujus reikalavimus, kaitalioja įpareigojimus arba darbo sąlygas, tačiau nesiūlo jokių premijų ir priedų prie atlyginimo, tai gali būti aiškus ženklas, kad jumis norima atsikratyti.

Tarkim, jums gali būti pranešta, kad dabartinėje darbo vietoje pavyks pasilikti tik tuo atveju, jei persikelsite dirbti į kitą miestą, bet persikelti turėsite savomis lėšomis ir savomis pastangomis – niekas, o juolab – darbdavys, jums nepadės. Akivaizdu, kad daugeliui šitokia sąlyga pasirodytų nepriimtina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją