– Vasario mėnesį jūsų įkurtas verslas mini 7-erių metų sukaktį. Su kokiomis nuotaikomis ją pasitinkate? Kaip sekasi verslui?

– Įmonės augimą galėčiau sulyginti su vaiko auginimu, kai patys pirmieji metai yra švenčiami ypatingai. Pamenu, iš pradžių kone meldžiausi, kad verslas išgyventų bent metus, trys atrodė fantastika, o dešimt – kaip visiška svajonė. Dabar jau visai nemažai iki jos ir liko.

Pradžia buvo gana kukli, su mažomis, bet jaukiomis patalpomis, kur teko viską pačiai daryti – ir grindis plauti, ir dirbti šešias dienas per savaitę.

Šiandien oficialiai įmonėje dirba trylika žmonių, o dar nemaža dalis – pagal verslo liudijimus, tad skaičiuoju visai solidžią komandą.

– Kokie momentai per „Moleculės“ gyvavimo laiką buvo sunkiausi ir kodėl?

– Manau, startavus mažam verslui, sunkiausia yra suvaldyti produktų srautus – kiek užpirkti, kad sandėlyje prekės nedulkėtų, bet kad ir nepritrūktų, kad klientas neliktų nuviltas.

Kitas labai svarbus aspektas iš mano patirties – stengtis kuo labiau įsigilinti į IT paslaugas, nes esu stipriai nudegusi nuo skambių pažadų „padaryti geriausiai“, o galiausiai supranti, kad permokėjai už netinkamą platformą, kuri ir brangi, ir neefektyvi. Ir tada tenka susitaikyti su mintimi, kad reikės perdaryti iš naujo.

Beje, aplinkoje pastebiu labai daug nusivylimo dėl programavimo įkainių, funkcionalumo ir kokybės.

– Pasidalykite, kokie metai (ir dėl ko) atnešė didžiausią pasitenkinimą?

– Šiais metais pagaliau išdrįsau plėsti asortimentą, greta maisto ir kosmetikos produktų įtraukdama ir drabužių kategoriją. Taigi „Molecule“ tampa gyvenimo būdo prekybos vieta – Užupyje netrukus atidarysiu butiką.

Taip pat praėjusiais metais gimė projektas „Jaunyn“, kur kartu su mokslų daktare Indre Aleknavičiene rengsime individualius mokslu pagrįstus mitybos planus.

– Ar sunku moteriai vystyti verslą Lietuvoje? Pasidalykite išmoktomis pamokomis.

– Mano nuomone, kliūčių būti moterimi verslininke gal ir nėra, tačiau moteris turi daugiau atsakomybių šeimoje: jos gimdo ir žindo vaikus, rūpinasi namais, todėl didžiausias iššūkis – suspėti visur būti.

Kartais tenka pakovoti su kaltės jausmu keliaujant į komandiruotes ar leidžiant savaitgalio vakarus prie kompiuterio, bet sutinku su posakiu, kad kai mama laiminga, laimingas bus ir vaikas. Juk galima tobulinti laiko planavimo įgūdžius ir skirti mažiau, bet itin kokybiško laiko vaikui, o ateityje, tikiuosi, kad sūnus galės dažniau keliauti kartu ar mokytis dirbti ir padėti mamai.

Kitas aspektas, sukeliantis pasitaikančių sunkumų, tai dvigubi standartai. Yra dešimtys ir daugiau elektroninių parduotuvių, prekiaujančių maisto papildais, kurie neregistruoti Lietuvos rinkoje, ir jie toliau sėkmingai tą daro, o aš esu tarsi po padidinamuoju stiklu. Kartą net reikėjo eiti į teismą aiškintis dėl ingrediento, dėl kurio Švedijoje kitam gamintojui kilo kažkokia sveikatos problema. Aišku, byla buvo nutraukta per minutę.

Kasdien matau nelegalią klinikų, e-parduotuvių prekybą ir tiesiog aplanko beviltiškumo ir neteisybės jausmas.

Tačiau visa tai grūdina ir jei iki šiol buvau kukli, šiemet nutariau dar daugiau lėšų skirti reklamai.

– Kokius tikslus sau keliate 2024-iesiems?

– Šiemet tikiuosi sėkmingai pavasarį surengti konferenciją apie ilgaamžiškumą, kur specialistai iš Lietuvos ir Austrijos skaitys pranešimus, bus pristatytos naujausios technologijos, inovacijos. Vystysiu anksčiau pradėtus projektus ir planuoju įmonės plėtrą Kaune.

– Pabaikite sakinius:

* Mano svajonių rytas yra... neskubėti – pasimėgauti saulės šviesa, ramiai išgerti kavos ir turėti energijos rytinei treniruotei.

* Receptas blogai nuotaikai yra... su dėkingumu pagalvoti, dėl ko galiu būti laiminga, – kad mano šeima yra sveika ir mūsų šalyje nėra karo. Sugretini realybę su tuo, kas vyksta pasaulyje ir supranti, kad ne tokia jau bloga mano diena.

* Šiuo metu skaitau apie astrologiją, apie loginiam protui neatrastus klodus.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „Interviu su vadovu“ dalis. Ciklas skirtas skaitytoją supažindinti su įvairių įmonių lyderiais, atskleisti juos kaip asmenybes. Ankstesnį ciklo straipsnį galite perskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją