„Kodėl „Syvas“? Norėjome trumpo, lengvai įsimenamo pavadinimo. Visi šeimoje galvojome, ieškojome, kūrėme, rinkome ir sugalvojome – syvas. Šis pavadinimas mums ir idėjiškai labai tiko, nes medžio sula – gyvybiniai syvai. Mūsų tradicijos, papročiai yra lietuviškumo, žemaitiškumo syvai. Mes mylim tradicijas, mylim liaudišką dainą, tarmes, drabužį, amatus. Taip ir pasirinkome šį pavadinimą“, – pasakoja Valinskienė.
Vytinės juostos

Internetinę parduotuvę moteris įkūrė užklupus pandemijai ir nebelikus galimybių gaminiams parduoti.
„Galvoju, padėsiu tiems žmonėms, kurie namuose kažką rankomis gamina: tautodailininkams, amatininkams, senjorams. Nes prasidėjus pandemijai nebeliko renginių, švenčių, mugių. Tuo laiku praktiškai visi jų pardavimų kanalai užsidarė. Su ta idėja ir pradėjau“, – pasakoja.
Syvas.lt įkūrėja Rasa Valinskienė

Tiesa, moteris neslepia maniusi, kad internetinė prekyba eisis kaip per sviestą: „Maniau, gražiai nufotografuosime, aprašysime, visi pirks ir bus laimingi. Taip nebuvo ir paskui supratau, kodėl. Vienuose mokymuose lektorius pasakė: „Atsidaryti naują elektroninę parduotuvę ir tikėtis, kad čia visi puls pirkti, yra tas pats, kas Labanoro girioje atidaryti kebabų kioską ir tikėtis, kad ten ateis jų pirkti“.
Valinskienės teigimu, Lietuvoje žmonės labai nagingi, tad ir rankdarbių čia netrūksta.

„Mes kūrėme verslą, o tada supratome, kad jei prekiaujame senjorų, močiučių, tautodailininkų, amatininkų sukurtais darbais, padedame jiems užsidirbti, tai yra socialinis verslas“, – dalijasi pašnekovė.

Todėl dabar Valinskienė ruošiasi teikti projektą Kompetencijų laboratorijos įkūrimui.

„Joje bus įdarbinti žmonės: mamos, kurios augina 3 ir daugiau vaikų, mamos, kurios negali dirbti visą darbo dieną, mamos, kurios augina sergančius vaikus. Ir bedarbiai, kuriems yra daugiau nei 50 metų, nes tokių Skuodo mieste pagal statistiką yra daugiausia“, – dalijasi planais.

Ketinama turėti 4 laboratorijas, kurios bus susijusios su rankdarbiais arba amatu, kuris baigia išnykti Skuodo rajone. „Žmonės, pabandę vieną, antrą, trečią, ketvirtą amatą, kuriems tiks ir patiks, pritiks ir norės, tie ir bus įdarbinti. Kurie nenorės, galbūt išmokę eis savarankiškai dirbti. Tretieji galbūt supras, kad rankų darbas – ne jiems ir eis ieškoti kažkokių kitų galimybių. Štai tokia mūsų vizija apie kompetencijų laboratoriją“, – šypsosi Rasa Valinskienė.
Tautodailininkė Marija Korsakienė pasakoja audžianti jau 13-us metus. „Esu jau 4 karta audėjų giminėj. Kai buvau vaikas, dar į mokyklą nėjau, močiutė audė, tai man labai patiko. Iki kovido gaminius veždavome į Klaipėdą. Ten kruiziniai laivai atplaukdavo į Anikės aikštę ir pardavinėdavome. Dabar parduodu internetinėje parduotuvėje, kur dažniausiai perka dovanoms“, – pasakoja žemaitė.
Audėja Marija Korsakienė

Moteris pastebi, kad austi nėra sunku – šito amato galima išmokti per 20 minučių. O štai audimo paruošimas, atmetimo, galų gale, ir staklių padarymas yra sudėtinga. Moteris džiaugiasi, kad turės mokinių – bus kam perduoti savo talentą.

„Mes, kaip kultūros žmonės, privalome išsaugoti visą mūsų protėvių, senelių etnokultūrą. Visada lengva sunaikinti, pamiršti visas tradicijas, o norėtųsi, kad išliktų ir audimas, ir paminklų gamyba, ir medžio drožimas“, – teigia Vidmantas Valinskis, Skuodo rajono Kultūros centro direktorius.
Pasak jo, kadangi jaunimas nebelabai nori tokiomis veiklomis užsiimti, reikia žmones įveiklinti per bendruomenes, per kultūros centrus, kad auksines rankas turintys vyresnieji galėtų išmokyti jaunuosius ir taip savo amatus perduoti.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „Tai įdomu!“ dalis. Ciklas skirtas papasakoti skaitytojams apie įdomius žmones, jų karjeros pokyčius, įspūdinga veikla užsiimančias organizacijas. Jei jūs toks esate arba tokių pažįstate, susipažinkime. Rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt. Ankstesnį ciklo straipsnį galite perskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)