Praėjusių metų pabaigoje bei šių pradžioje nuvilniję masiniai atleidimai pasaulinėse informacinių technologijų (IT) įmonėse ir nenuspėjama ekonominė situacija į šį sektorių įnešė nerimo. Tačiau tiems verslams, kurie plečiasi ir finansavimą yra užsitikrinę iš anksto, pajėgumai yra reikalingi.

Programuotojo profesija toliau populiarėja, o tarp jaunimo vyrauja įsitikinimas, kad jei nori turėti pinigų – eik programuoti. Kaip pranešime žiniasklaidai teigia tarptautinės duomenų ir technologijų bendrovės „TransUnion“ komunikacijos ir prekės ženklo vystymo vadovė Daiva Gritėnaitė, toks įsitikinimas artimas realybei, kadangi programuotojai išlieka tarp daugiausiai uždirbančių specialistų Lietuvoje.

„Daugėja jaunų programuotojo profesija susidomėjusių žmonių. Tai džiugina, vis dėlto, apie karjerą IT srityje galvojantys jauni žmonės turėtų būti nusiteikę daug ir nuolat mokytis, kadangi technologijos nuolat tobulėja ir kuria vis naujus iššūkius bei reikalauja naujų žinių. Be to, į šią sritį vis daugiau ateina merginų ir pagaliau yra laužomi stereotipai, jog merginoms technologinėje srityje ne vieta“, – sako D. Gritėnaitė.

Jaunų talentų reikia ne visoms įmonėms

Universitetai, įvairios privačios IT mokyklos bei akademijos paruošia nemažą kiekį pradedančiųjų IT specialistų, yra žmonių, kurie patys savo jėgomis per „Youtube“ bando išmokti programuoti. Tad jaunų talentų rinkoje netrūksta. Sudėtingiausia – su patyrusiais, kurių aukšti atlyginimo lūkesčiai, jų yra mažai ir jų visos įmonės nori.

„Būtent patyrę specialistai kuria sprendimus ir sudėlioja technines logikas, kurias jaunesni talentai gali toliau vystyti. Vis dėlto, ne kiekviena įmonė nori dirbti su nepatyrusiais, nes tam, kad jie kurtų vertę organizacijai, į juos reikia investuoti. Tačiau tik įvairios patirties specialistai gali užtikrinti sveiką ciklą. Nes patyrę specialistai nori ne tik dirbti su sudėtingais projektais, didelio atlygio, bet jaučia poreikį savo žiniomis dalintis, kažką auginti, palikti po savęs. Todėl norėdama išlaikyti tokį specialistą, įmonė turi sudaryti tam sąlygas. Tada ir jauni talentai komandoje su patyrusiais savo srities profesionalais nori tobulėti“, – sako D.Gritėnaitė.

Per dvejus metus tampa „junior“ arba net „mid“ programuotoju

Taip jaunas specialistas per dvejus metus gali tapti visai neblogu „junior“ ar net „mid „lygio programuotoju, kadangi dirba su dideliais, kompleksiniais projektais, reikalaujančiais analitinio mąstymo, nuolatinio problemų sprendimo ieškojimo, turi galimybę mokytis iš gerųjų praktikų. Tad nenuostabu, kad tinkamoje aplinkoje užaugusiems specialistams išsiskleidžia sparnai. Todėl organizacijos stengiasi tokiems talentams sudaryti sąlygas keisti pozicijas viduje arba būti pasiruošus juos atiduoti kitiems.

Kituose sektoriuose vyraujantis nerimas, esą dirbtinis intelektas sumažins dalies specialistų poreikį, IT srities, pasak D. Gritėnaitės, kuriamiems produktams kol kas įtakos nedaro.

„Didžiosios įmonės nori užtikrinti kibernetinį saugumą. O, tam, kad DI sistema sukurtų tau kodą, reikia pasidalinti su ja savo kodu. Tai nesaugu. Tad paprastai tokios įmonės draudžia darbuotojams naudotis išorinėmis dirbtinio intelekto sistemomis. Nebent tai būtų integruoti sprendimai į pačią įmonės infrastruktūrą. Visi žinome, kad DI dar tik žengia pirmuosius žingsnius, daug reguliavimo gairių dar nėra numatyta, tad kol nebus aiškiai apibrėžti tokių sistemų veikimo principai ir duomenų apsauga, tol sunku pasakyti, kuomet įmonės pradės aktyviai naudoti DI savo veikloje “, – kalba D. Gritėnaitė.

IT specialistų atlyginimai nebeauga taip stipriai kaip anksčiau

Per paskutinį pusmetį IT kandidatų rinka išlieka gana stabili tiek jų poreikio prasme, tiek kalbant apie jų finansinius lūkesčius. Pasak žmogiškųjų išteklių valdymo bendrovės „People Link“ asocijuotos partnerės, technologijų atrankų padalinio vadovės Dovilės Baltramiejūnaitės, bendras IT specialistų poreikis lieka toks pats aktualus kaip ir anksčiau, o organizacijos susiduria su veiksniais į kuriuos ieško atsakymų – kaip pritraukti, išlaikyti ir kur atrasti.

„Prieš trejetą metų daugiau buvo kalbama kaip sparčiai auga IT specialistų atlygiai, šiuo metu jie yra aprimę, auga 4-5% kaip ir likusi rinka. Kartu informacinių technologijų rinka pasiekusi tam tikrą brandą, kai šios srities organizacijos siūlo gana panašius atlygio ir naudų paketus, todėl konkurencijoje dėl darbuotojų svarbu tampa visas darbdavio vertės pasiūlymas su kuriuo įmonė ateina pas kandidatą. Mūsų atliekamas tyrimas tą patvirtina. IT specialistams darant spendimą, dėl darbo vietos pasirinkimo svarbu suprasti ar tas konkretus pasiūlymas suteiks karjeros ir augimo galimybes. Tai gali būti aukštesnė pozicija, naujesnės technologijos, įdomesnis produktas“, – sako D. Baltramiejūnaitė

Programuotojai patys kreipiasi dėl pasiūlymų

Vis dėlto, Lietuvos IT rinkos neaplenkė pasaulyje matomos tendencijos. Pasak „People Link“ atstovės, iš kandidatų jaučiama neužtikrintumo, ypatingai tų, kurių pagrindiniai klientai yra JAV rinka.

„Kalbinant specialistus IT kandidatai jau atrankos pradžios metu nori išgirsti, kad organizacija yra stabili ir perspektyvi, verta paminėti planuojamas investicijas, ilgalaikius planus, klientų rinkos įvairumą ir pan. Tai gali padėti sukurti stabilumo jausmą. IT kandidatams nebėra tiek svarbu, ar tai tarptautinė, ar lietuviška organizacija, esmė – įmonės stabilumas ilgalaikėje perspektyvoje. Šios turbulencijos rinkoje paskatino ir kiek aktyvesnį kandidatų elgesį. Turime atvejų, kai labai patyrę programuotojai patys kreipiasi dėl vieno ar kito pasiūlymo, kas bendrai programuotojų paieškose yra negirdėta. Tai dar nėra dažnas reiškinys, bet leidžia manyti, kad atėjus pas stipresnį programuotoją su jam tinkamu pasiūlymu – galima jį sudominti ir pasamdyti“, – sako D. Baltramiejūnaitė.

Reiktų pabrėžti, kad geras, malonus, puikiai apmokamas darbas turi įtakos ir jaunuolių emocinei sveikatai. Jie gali laisvai gyventi, patirti, keliauti ir auginti save.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją