Tarnybinio etiketo suvokimas

Etiketo biure taisyklės keitėsi kartu su biuro technologijų lygiu: jos plėtėsi ir tobulėjo, tapo aiškesnės, komfortiškesnės ir labiau grįstos sveiku protu, rašo delfi.lv.

Štai pagrindinės iš jų:
1. Neikite į biurą sirgdami. Jei blogai jaučiatės, pasilikite namie ir gydykitės. Daug darbo užduočių galima atlikti ir nuotoliniu būdu.
2. Biure įsijunkite begarsį telefono režimą, o asmeniniais reikalais kalbėkitės ten, kur jūsų negirdės kolegos.
3. Nevalgykite prie savo darbo stalo.
4. Jei žiūrėsite vaizdo įrašus ar klausysitės muzikos, užsidėkite ausines.
5. Jei dienos metu mėgstate atnaujinti savo kvepalų aromatą, nedarykite to darbo vietoje – apsilankykite tualete.
6. Nelieskite svetimų daiktų.
7. Susitarkite, kaip naudositės oro kondicionieriumi, kad nekiltų konfliktų dėl asmeninių oro temperatūros pageidavimų.
8. Nemėtykite visur savo daiktų ir garsiai nekvatokite.

Douglasas Mossas, Alexas Narbutas ir Dale`as Carnegie savo knygoje „Išsamus bendravimo technikų mokymo kursas“ rekomenduoja trijų pliusų taisyklę „šypsena, vardas, komplimentas“: išmokite nuoširdžiai šypsotis, įsiminkite kolegų vardus ir nepamirškite sakyti malonių komplimentų.
Kaip mandagiai bendrauti su vadovybe

Net ir didžiausi atlyginimai laikui bėgant nuvertėja ir juos vėl reikia padidinti. Kalbėti apie pinigus ne visuomet būna malonu, nes darbuotojas atsiduria prašytojo pozicijoje. Vadovybei visuomet būna sunku išsiskirti su pinigais, todėl prašant didesnio atlyginimo, darbuotojui būna sunku rasti tinkamus žodžius.

Jums gali padėti šie patarimai:
* Suvokite, kad neprašote labdaros.
* Pasiūlykite savo viršininkui pirkti jūsų paslaugas už dabartinę rinkos kainą.
* Pasiruoškite geležinius argumentus. Jums pasitarnaus: asmeninė pažanga kovojant su mokesčių institucijomis, darbas už save ir kolegą, prasiplėtusios atsakomybės sferos, naujos pareigos, aukštas produktyvumas, naujų įgūdžių įgijimas. Taip pat galite prisiminti ilgą darbo stažą ir tą faktą, kad jūsų atlyginimas jau seniai nebuvo peržiūrėtas.
* Niekada nesiskųskite dėl krūvos paimtų paskolų ir didesnių atlyginimų, kuriuos gauna kolegos.
* Nemėginkite šantažuoti, kad išeisite iš darbo.
* Aiškiai įvardykite trokštamą sumą ir nuo kurio momento pageidaujate ją gauti.
* Būtinai prieš pokalbį su pagrindiniu viršininku būtinai pasikalbėkite su savo tiesioginiu vadovu ir užsitikrinkite jo palaikymą.
* Oficialiais reikalais kalbėkitės viršininko kabinete, neoficialiais – poilsio kambaryje. Visada pasirinkite tinkamą laiką, kai viršininkas būna laisvas, atsipalaidavęs, sotus ir laimingas. Nenutaisykite katino iš „Šreko“ akių, žvelkite tiesiai, nepameskite pokalbio gijos.
Darbas gamykloje Ukrainoje

Bendravimo su kolegomis etiketas

Kolegos gali tapti tiek geriausiais draugais, tiek tais, kurie nuskandins jūsų gyvenimo laivą, išmesdami jus už borto ir priversdami palikti įmonę. Jei norite, kad jie taptų bendrininkais, o ne priešininkais, vadovaukitės šiomis gairėmis:

* Neapsimetinėkite kuo nors kitu, būkite savimi.
* Demonstruokite susidomėjimą žmonėmis.
* Prieš ką nors sakydami, padarykite pauzę ir viską apgalvokite.
* Kalbėkite ramiu ir pasitikinčiu balsu.
* Viešai nesprokite savo emocijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją