Krizės metu svarbiausia ne pelnas

Apie tai, kad krizė bus valdoma ne darbuotojų sąskaita, darbuotojams ir partneriams buvo praneša dar pačioje jos pradžioje – pasak pašnekovo, įmonė turi pakankamai resursų bei galimybių leidžiančių susitelkti.

„Darbuotojus operatyviai perkėlėme dirbti nuotoliniu būdu. Objektuose, tinkluose, elektrinėse dirbti liko apie 1,3 tūkst. žmonių. Visa ta kaita įvyko labai greitai, nes mes jai ruošiamės jau seniau – dar vasario mėnesį. Iš karto užsibrėžėme ir komunikavome, jog neatleisime ir nemažinsime atlyginimų. Į šią krizę žiūrime taip – jos metu labai svarbu rūpintis darbuotojais, juos įgalinti ir suteikti tam tikrą emocinį užtikrintumą. Tokiu būdu jie patys perima iniciatyvą ir susitvarko su krize“, – kalbėjo „Ignitis grupės“ vadovas.

Vis tik, tai nebuvo vienintelis atsakingas bendrovės sprendimas – ji paskelbė, jog pigs elektra ir dujos. Tačiau D. Maikštėno patikslino, kad kalbėdami apie atsakingumą jie stengiasi įžvelgti ir ilgalaikę perspektyvą, tad pabrėžia tvarumo svarbą. Pasak jo, įmonės, kurios per krizę nebando galvoti apie kaštų karpymą ar pelno išsaugojimą ir galvoja apie ilgalaikę perspektyvą, auga toliau ir yra perspektyvios. Tuo tarpu, tos, kurios susigūžia, krizės metu stabdo mąstymą – pralaimi.

„Ši krizė yra susijusi su keliais dalykais – ji unikali, turinti didžiulių pavojų. Visų pirma, yra fizinis pavojus – baimė užsikrėsti. Tada – ekonominis pavojus tiek darbuotojams, tiek klientams. Suprasdami šiuos pavojus nusprendėme uždaryti salonus – darbuotojai klientus ėmė aptarnauti nuotoliniu būdu, iš namų. Klientus paskatinome nedaryti jokių mokėjimų išėjus iš namų, viską daryti internetu.

Nusprendėme kompensuoti trečių šalių apmokėjimų išlaidas, kad tikrai nei senjorai, nei kiti gyventojai nedarytų mokėjimų ne namuose. Kas negali, neturi galimybių ar susiduria su ekonominėmis problemomis, nes, tarkime, neteko darbo, siūlo atidėti mokėjimus arba juos išsidėlioti per metus“, – apie priimtus sprendimus pasakojo Darius Maikštėnas.

Darius Maikštėnas

Jis pridūrė, jog vykdė ir elektros bei dujų kainų peržiūrą – vis dėlto, ne viskas priklauso nuo įmonės, neįmanoma imti ir tiesiog nurėžti kainų. Tačiau, kaip teigė pašnekovas, „Ignitis grupės“ veikla yra tokių apimčių, kad tam tikrus rinkos pokyčius akumuliuoti pavyksta.

„Nors iš praėjusių metų yra didelių namų vartotojų įsiskolinimų, mat anksčiau kainos buvo pakilusios, o mes pardavinėjome mažesne kaina, per krizinį laikotarpį atsiiminėti senų skolų nežadame. Dabar norime padėti tiek darbuotojams, tiek klientams, Galbūt šis požiūris trumpalaikiu periodu ir neatrodo racionalus, tačiau ilgalaikiu požiūriu yra kitaip. Tvarios ir sėkmingos įmonės per krizes veikia kitaip, o priekyje yra tikrai ne pelnas“, – pabrėžė „Ignitis grupės“ vadovas.

Atsakomybė – ant vadovų pečių

Savo žodžius Darius Maikštėnas pagrindė paprastai – per krizes pelno praradimai – norma. Tačiau tvarios įmonės, kurios orientuojasi į ilgalaikę perspektyvą, gali numatyti kelis žingsnius į priekį ir gali lengviau daryti teisingus pasirinkimus. O tai, pasak jo, bendrovėms po krizės padeda ne tik atstatyti pelną, bet ir jį užauginti.

„Jeigu norite užauginti vertę sau ir visuomenei, orientuokitės į ilgesnį periodą, atraskite vidinius rezervus, o ką galite panaudoti iš valstybės – pasiimkite. Bandykite žiūrėti į priekį. Aš labai palaikyčiau tą mintį, kad šalia ekonominių bei kitų fiziologinių pavojų, atsiranda ir emocinis pavojus – visai visuomenei, darbuotojams. Tad, visų vadovų ir darbuotojų pareiga yra išlaikyti teisingas vertybes bei dirbti su emocijomis, nes šis periodas iš tiesų bus labai sunkus. Bus daug baimių, izoliacijos, išėjimas nebus greitas, priešingai – jis bus ilgas, daug verslų turės persitvarkyti ir išmokti veikit kitaip, tačiau be žmonių susitelkimo, be pasitikėjimo to pokyčio verslai nepadarys“, – patarimais dalijosi ilgametę vadovavimo patirtį turintis pašnekovas.

Jis pridūrė, kad tos įmonės, kurios bandys sutaupyti čia ir dabar – po krizės žlugs, mat nebegalės prisitaikyti prie naujojo pasaulio. Ši sunki atsakomybė nuguls ant vadovų pečių, tačiau, pasitikėdami savo žmonėmis, jie galės idėjas paskleisti po visą organizaciją.

Bendradarbiavimas – mūsų ateitis

Prakalbęs apie vertybes, D. Maikštėnas pasiūlė jas skirti pagal laikotarpius – tas, kurios buvo industriniame amžiuje ir šiuolaikines. Ankstesnės buvo nukreiptos į maksimalų augimą, kietą konkurenciją, tuo tarpu, paplitus informacinėms technologijoms, o pasauliui tapus trapesniam, daugiau dėmesio skiriama partnerystei ir bendradarbiavimui.

„Kai pradedi laimėti ne tik dydžiu ar jėga, atsiranda kitų vertybių poreikius. Visų pirma, atvirumo. Negalima sukurti pasitikėjimo, kai turi didelę partnerių ekosistemą, tačiau nesi atviras, nuoširdus, jeigu tavo veikla – netvari. Jeigu tu augi ir pelną gauni diskriminuodamas kitus. Ateina laikas, kai reikia veikti kartu – išlaikant sveiką konkurenciją, tačiau bendradarbiaujant. Man šios vertybės yra akivaizdžiai laiminčios, aš jomis tikiu. Bendradarbiavimas – mūsų ateitis“, – apie svarbiausias verslo vertybes kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)