Finansų ministerija pranešė, šis kreditas yra pirmasis 1 mlrd. eurų EIB įsipareigojimo remti investicijas į visus Lietuvos regionus mokėjimas. Juo taip pat bus remiama Teisinga pertvarka trijose daug anglies dioksido išskiriančiose teritorijose, kurias labiausiai paveikė perėjimas prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos.

„Susitarimas su EIB yra dar vienas mūsų veiksmingo bendradarbiavimo pavyzdys, kuris suteiks Lietuvai postūmį ES finansuojamų projektų įgyvendinimui bei ambicingų tikslų, užsibrėžtų tokiose srityse kaip žalioji ir skaitmeninė pertvarka, siekimui. EIB teikia ilgalaikes paskolas palankiomis sąlygomis, kurios leidžia padidinti bendro finansavimo projektų efektyvumą nacionalinių viešųjų finansų prasme“, – sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Užtikrinti stabilų finansavimo šaltinį Lietuvos Respublikai yra ypač svarbu esant nepastovioms rinkos sąlygoms ir didelei infliacijai, – sakė EIB pirmininko pavaduotojas Thomas Ostrosas. – ES bankas džiaugiasi galėdamas pasirašyti šį svarbų paskolos susitarimą, kad paremtų nacionalines viešųjų investicijų programas, skatintų konkurencingumą ir paspartintų žaliąją ir skaitmeninę pertvarką.“

Sutarta struktūrinės programos paskola (SPP) – tai specialiai Europos struktūrinių ir investicijų fondų remiamiems bendrai finansuojamiems projektams skirtas produktas. Bendra planuojamų investicijų suma siekia 7,7 mlrd. eurų, iš kurių apie 6 mlrd. eurų finansuojami iš ES struktūrinių fondų, o likusi suma teikiama kaip nacionalinis bendras finansavimas, kuris taip pat apima EIB paskolą.

Tai bus trečioji EIB struktūrinės programos paskola Lietuvos Respublikai. Ankstesniais finansavimo laikotarpiais šis ES bankas ir Lietuva buvo sudariusios du panašius susitarimus – 1,1 mlrd. eurų ir 1,3 mlrd. eurų sumoms.

EIB yra Europos Sąjungos ilgalaikio skolinimo institucija, priklausanti ES valstybėms narėms.