Pajamos leido sugeneruoti net 18,63 mln. eurų grynojo pelno, kai prieš metus buvo gauta tik 6,5 mln. eurų grynojo pelno. Gautas ataskaitinio laikotarpio metinis grynasis pelnas net 3 kartus viršijo ir iki pandemijos gautą grynąjį 5,5 mln. eurų pelną.

Kelionių organizatorių, turinčių išvykstamojo turizmo pažymėjimą, nuosavas kapitalas 2023 m. II ketv. pabaigoje, palyginus su 2022 m. II ketv., padidėjo net 36 proc., t. y. nuo prieš metus buvusio 33 mln. eurų iki 45,5 mln. Tuo tarpu, atvykstamojo turizmo kelionių organizatorių nuosavas kapitalas yra 4 kartus mažesnis ir siekia apie 11 mln. eurų.

Per 2023 m. II ketvirtį šešiems (iš jų dviem pagal išvykstamojo turizmo sektorių) kelionių organizatoriams nustatytas nepakankamas nuosavo ir įstatinio kapitalo santykis.

2023 m. II ketvirčio duomenimis išvykstamojo turizmo kelionių organizatorių įsipareigojimai keliautojams sudarė 32,8 mln. Eur, o atvykstamojo turizmo – 0,180 mln. Eur.

Nagrinėjant ketvirčius atskirai, tai kelionių organizatorių 2023 m. II ketv. (2023 m. balandžio-birželio mėn.) finansiniai rodikliai gerėjo, palyginus su 2022 m. II ketv. Išvykstamojo turizmo kelionių organizatorių 2023 m. II ketv. bendrosios pajamos pasiekė 158 mln. eurų ir 33 proc. viršijo 2022 m. II ketvirčio rezultatus (118,6 mln. eurų).

Bendra kelionių organizatorių, vykdančių išvykstamąjį turizmą, prievolių užtikrinimo suma 2023 m. II ketv. pabaigoje sudarė 43,9 mln. eurų ir tai yra 57 proc. daugiau nei prieš metus (28 mln. eurų), o atvykstamojo turizmo sektoriaus prievolių užtikrinimo suma siekė apie 211 000 eurų.

VVTAT primena, kad visų Lietuvoje licencijuotų kelionių organizatorių turistams parduotos organizuotos kelionės yra apdraustos prievolių užtikrinimo draudimu nuo bendrovių nemokumo ir bankroto. Šis draudimas užtikrina, kad už organizuotas turistines keliones sumokėti pinigai bendrovių nemokumo ar bankroto atveju bus grąžinti turistams, kaip tai numato Turizmo įstatymas.

Vartotojai raginami organizuotas turistines keliones įsigyti tik iš teisėtai veikiančių, t. y. galiojančius kelionių organizatorių pažymėjimus turinčių kelionių organizatorių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją