„Tai – pirmas atvejis įmonės istorijoje, kai aptinkamas naftos produkto mėginys su mažesniu nei įstatymuose nustatytu biodegalų kiekiu, dėl ko įmonė jau ėmėsi konkrečių priemonių, kurios leistų tokių nesusipratimų išvengti ateityje. Šiuo atveju susiklostė tokia situacija, kuomet „Viada“ yra kaltinama dėl trečiųjų asmenų – biopriedo įmaišymo paslaugos teikėjų – veiksmų, kurių įmonė realiai negali efektyviai kontroliuoti.

Įsigaliojus Alternatyvių degalų įstatymui ir VVTAT tik nuo 2022 m. sausio 1 d. pradėjus vykdyti šio įstatymo įgyvendinimo kontrolę kyla daugiau klausimų nei atsakymų, nes realiai degalinių tinklai susiduria su problematika kaip užtikrinti biopriedo įmaišymo paslaugos kokybę, kai tokias paslaugas teikia tretieji asmenys. Teisės aktuose nustatyta pareiga kontroliuoti ar į rinką pateikiami degalai atitinka trečiųjų asmenų deklaruojamą biopriedo kiekį yra neįmanoma įgyvendinti ir tai yra nepakeliama administracinė ir finansinė našta“, – sako „Viada“ degalinių tinklo tiekimo ir didmeninės prekybos direktorius Saulius Navickas.

Degalinių tinklas informuoja kreipęsis į naftos terminalus, kurie yra atsakingi už tinkamą degalų ir biodegalų sumaišymą bei kokybiško galutinio produkto išleidimą į rinką, ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad ateityje tokių neatitikimų būtų išvengta.

Viada LT“ bendradarbiauja su VVTAT ir teikia šiai institucijai visus papildomus duomenis apie įsigytą biodegalų dalį, kuri buvo nupirkta, pateikta saugojimui į naftos terminalą ir duoti visi nurodymai biodegalų sumaišymui. Visi faktai rodo, kad VIADA neturėjo jokios ekonominės naudos iš nustatyto formalaus neatitikimo ir tai yra tiesiog įsivėlusi technologinė klaida“, – sako S. Navickas.

Taip pat pranešime teigiama, kad „Viada“ savarankiškai tirs į degalinių tinklą patenkančių degalų sudėtį, jų mėginius siųsdama į nepriklausomas tarptautines laboratorijas.

„Taip sieksime ateityje išvengti situacijų, kai į rinką patenka degalai su įstatymuose numatytų reikalavimų neatitinkančiu į kiekiu. Šiltnamio efekto sukeliančių dujų (CO₂) mažinimas parduodamuose degaluose yra Bendrovės ilgalaikės strategijos dalis, tad Bendrovė kiekvienais metais stengiasi šią procentinę dalį didinti, taip siekiant įgyvendinti valstybės transporto, energetikos ir klimato kaitos politikos strateginius tikslus, nustatytus Lietuvos Respublikos alternatyviųjų degalų įstatyme. Atlikus auditą gauta išvada, kad už praeitus metus CO₂ sutaupymai sudaro 6,9 proc. , tai yra daugiau nei 80 tūkst. t ir lyginant su 2021 metais matome, kad sutaupymai tik didėja, nes praeitais metais audituotas sutaupymas buvo 64 556,90 t.

Pagal Lietuvos Respublikos alternatyviųjų degalų įstatymą Bendrovė 2022 metais į rinką pateikė 7,6 proc. (energetine verte) biologinės kilmės degalų nuo į rinką galutiniams vartotojams pateiktų mineralinių degalų. Šiuos duomenis patvirtina 2023-05-29 Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos nutarimas. Šiuo konkrečiu atveju kreipėmės į Biodegalų asociaciją ir gavome atsakymą, kuriame yra konstatuota, jog faktiškai pardavus šiuos konkrečius degalus, kuriame biodegalų kiekis buvo žemesnis nei įstatymų numatyta, tiesiogiai nei pirkėjams, nei aplinkai jokia žala nebuvo padaryta“, – rašoma pranešime.

„Viada“ tinkle – 131 degalinė Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją