Palyginti su birželiu, gyventojai geriau vertino šalies ekonominės padėties perspektyvas, šiek tiek geriau – namų ūkio finansinės padėties perspektyvas ir jos pokyčius per praėjusius 12 mėn., tačiau didesniems pirkiniams ketino išleisti šiek tiek mažiau.

Liepą, palyginti su birželiu, gyventojų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis gerės, dalis padidėjo 6 procentiniais punktais (nuo 18 iki 24 proc.), manančių, kad padėtis pablogės, dalis sumažėjo 7 procentiniais punktais (nuo 37 iki 30 proc.).

Namų ūkio finansinės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėn. gyventojai vertino šiek tiek geriau nei birželį: gyventojų, teigiančių, kad jų namų ūkio finansinė padėtis pagerėjo, dalis padidėjo 2 procentiniais punktais (nuo 19 iki 21 proc.), 29 proc. teigė, kad padėtis pablogėjo (birželį – 30 proc.).

Namų ūkio finansinės padėties prognozės, palyginti su birželiu, buvo šiek tiek optimistiškesnės: nors gyventojų, besitikinčių namų ūkio finansinės padėties gerėjimo, dalis nepasikeitė (tokių buvo 23 proc.), bet nuo 14 iki 12 proc. sumažėjo gyventojų dalis, mananti, kad padėtis blogės. Liepą, kaip ir birželį, 47 proc. gyventojų teigė, kad prognozuoti namų ūkio finansinę padėtį yra lengva ar gana lengva, 48 proc. gyventojų – gana sunku ar sunku.

Liepą 27 proc. gyventojų nurodė, kad per artimiausius 12 mėn. tokiems pirkiniams kaip baldai ar buitinė technika ketina išleisti daugiau nei per praėjusius 12 mėn. (birželį – 28 proc.), kaip ir praėjusį mėnesį kas penktas gyventojas (20 proc.) ketino išleisti mažiau.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime liepą skyrėsi 2 procentiniais punktais: mieste jis buvo minus 1, kaime – 1. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2, kaime –3 procentiniais punktais.

Per metus (2023 m. liepą, palyginti su 2022 m. liepa) vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 12 procentinių punktų. Tai lėmė teigiami visų jo sudedamųjų dalių pokyčiai.

Šalies ekonominės padėties pasikeitimą liepą gyventojai vertino šiek tiek geriau nei birželį: 14 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius 12 mėn. ji pagerėjo, 52 proc. – kad pablogėjo (birželį – atitinkamai 12 ir 58 proc.).

Duomenys surinkti liepos 1–18 dienomis apklausus 1 270 atsitiktinai iš Lietuvos Respublikos gyventojų registro atrinktus respondentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją