Šią savaitę TVF Lietuvoje užbaigė misiją, kurios metu analizavo šalies ekonominę situaciją. TVF savo išvadose atkreipė dėmesį ir į šiemet išskirtinai tik bankų sektoriui įvestą solidarumo mokestį bei tokio sprendimo poveikį Lietuvos finansų sistemai. TVF išvadose teigia, kad mokestis bankams turėtų likti laikinas, kad jis nebūtų suvokiamas kaip rinkliava už užsienio investicijas ir galimas neigiamas poveikis bankų efektyvumui būtų sumažintas.

„Nuolatiniai konkrečiuose sektoriuose pelnui taikomi mokesčiai ilgainiui paprastai turi iškraipantį poveikį. Tai ypač pasakytina apie bankų sistemą, kurioje iki šiol efektyvumas, o ne koncentracija, Lietuvoje buvo pagrindinė sveiko pelningumo lygio priežastis. Dabartinėse nepastoviose tarptautinėse finansų rinkose finansinio stabilumo išsaugojimas yra pagrindinis prioritetas.

Dažni ad hoc mokesčių pokyčiai sektoriuose, kuriuose dominuoja užsienio investicijos, silpnina Lietuvos, kaip stabilios, nuspėjamos ir konkurencingų mokesčių šalies, reputaciją“, – rašoma TVF paskelbtose išvadose.

LBA primena, kad nuomonę dėl solidarumo įnašo įvedimo Lietuvoje taip pat yra išsakęs ir Europos centrinis bankas (ECB). Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvos valdžios ketinimai įvesti naują mokestį gali turėti neigiamų pasekmių bankų sistemos ir visos ekonomikos lygmeniu – pakenkti bankų veiklos tvarumui, kredito įstaigos gali tapti mažiau atsparios ekonomikos sukrėtimams, o faktorių visuma gali nulemti prastesnę ekonomikos situaciją, mažėtų Lietuvos patrauklumas investicijoms.

Kaip rašoma pranešime, prieš priimant Laikinojo solidarumo įnašo įstatymą ECB ragino atlikti išsamią neigiamo poveikio analizę. Vis dėlto, šalies institucijos neatsižvelgė nei į ECB, nei į Lietuvos bankų asociacijos (LBA) išsakytas pastabas.

LBA teigia, kad sektoriui, kuriame dominuoja užsienio investuotojai, visiškai nepriimtinas teisėkūros proceso organizavimas. Anot jų, vadovaujantis Mokesčių administravimo įstatymu, Seimas turėjo užtikrinti, kad mokesčių įstatymai įsigaliotų ne anksčiau kaip po šešių mėnesių nuo jų paskelbimo dienos. Tačiau Laikinojo solidarumo įnašo įstatymas įsigaliojo nuo jo priėmimo. Iki šios dienos nėra aišku, kaip konkrečiai šis mokestis turi būti apskaičiuojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją