Kaip informuoja Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), aukštesnės veislinės vertės buliai bus perkelti iš Marijampolės ir auginami Šiauliuose, o visa kuilių sperma įvežama iš užsienio.

Marijampolės skyrius ir toliau veiks bei regiono ūkiams tieks kokybiškus genetinius išteklius – bulių ir kuilių spermą. Atsižvelgiant į situaciją bus sprendžiama, kokiai klientams bei įmonei vertingai veiklai būtų galima pritaikyti įmonės pastatus ir infrastruktūrą Marijampolėje, tačiau nuspręsta, kad pastatai parduodami nebus.

Ministerija pažymi, kad šie pokyčiai pagerins įmonės valdymą, o bendrovės veikla taps efektyvesnė. Pernai Marijampolės padalinys įmonei sugeneravo daugiau kaip 130 tūkst. eurų nuostolio, kai visa bendrovė uždirbo 96,3 tūkst. grynojo pelno.

Pasak šiemet pavasarį prie įmonės vairo stojusio „Lietuvos veislininkystės“ vadovo Audriaus Karnišausko, Marijampolėje vykdoma apskaita, darbo organizavimas, naudojamos galvijų auginimo technologijos yra pasenusios, didelių abejonių kelia veiklos skaidrumas.

„(...) Akivaizdu, kad Marijampolės skyriuje per ilgus metus susikūrė ydinga sistema, kai aklai vykdomos vertės nekuriančios veiklos ir net pagrindinė skyriaus veikla – tiekti kokybiškus genetinius išteklius – yra nuostolinga“, – sako bendrovės direktorius.

„Jau pirminių patikrinimų metu didelių abejonių veiklos skaidrumu sukėlė faktas, kad įmonės teritorijoje tame pačiame pastate supilti ir laikomi ne tik mūsų įmonės, bet ir vieno įmonės darbuotojo asmeniniai grūdai, teritorijoje taip pat radome skyriui nepriklausančios įvairios technikos. Įsitikinome, kad padalinio darbuotojai kaip savo asmeniniu ūkiu naudojosi įmonės turtu ir teritorija bei to neslėpė“, – sako A. Karnišauskas.

AB „Lietuvos veislininkystė“ pagrindinė veikla – užtikrinti, kad Lietuvos ūkininkai galėtų gauti kokybiškų genetinių išteklių – bulių spermos, gerinti ir plėsti galvijų bandas Lietuvoje naudojantis ir vietos genetiniais ištekliais, ir perkant juos iš žinomų užsienio tiekėjų.

Bulių spermos gamyba ir prekyba ja sudaro apie 90 proc. visų bendrovės pardavimo pajamų, tai yra pagrindinė paslauga pavieniams ūkininkams, bendrovėms, sėklintojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją