Teigiama, kad čia šiauliečių laukia inovatyvūs inžineriniai sprendiniai, kurie užtikrins sklandų aikštelės darbo organizavimą, optimizuotą transporto judėjimą ir gyventojams patogų atliekų iškrovimą.

„Siekiame, kad naujosios didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės vizija kuo geriau atitiktų visuomenės poreikius. Aikštelėje atliekų iškrovimui bus įrengta pirmoji šalyje speciali rampa, kuri leis gyventojams savo atvežtas atliekas patogiai iškrauti į atliekų konteinerius. Gyventojai, kildami rampa, turės pravažiuoti visų atliekų surinkimo rūšių konteinerius. Be to, čia atsivers naujos kūrybinės-edukacinės erdvės, kurios užtikrins platesnes gyventojų švietimo galimybes“, – pasakojo ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis.

Aikštelėje planuojama priimti atliekas, vykdyti jų apskaitą ir perduoti jas tolimesniam sutvarkymui. Joje numatoma surinkti buityje susidarančias pavojingąsias atliekas ir atliekas, kurios dėl dydžio ar pobūdžio nėra ir negali būti surenkamos jų susidarymo vietoje. Skaičiuojama, kad aikštelėje per metus bus priimama iki 306 tonų pavojingųjų atliekų ir iki 3 277 tonų nepavojingųjų atliekų. Aikštelės plotas sieks apie 3 760 kv. m.

Atvykusių į aikštelę gyventojų lauks skirtingų atliekų rūšių konteineriai: tekstilės, elektros ir elektroninės įrangos, popieriaus, plastiko, stiklo, medienos, biologiškai skaidžių, statybinių ir griovimo, izoliacinių medžiagų, padangų, didelių gabaritų ir medžio, metalo bei pavojingųjų asbesto turinčių statybinių atliekų konteineriai.

Objekte numatyta įrengti saulės elektrinę, kuri padengtų aikštelės poreikius, įrengti asfaltuotą privažiavimą iki aikštelės nuo Lieporių gatvės, esamo žvyrkelio vietoje, taip pat aptverti aikštelę.

Aikštelėje eismas bus organizuojamas ratu – atvykę gyventojai turės pakilti rampa, iškrauti atliekas į tikslinį konteinerį ir važiuoti toliau. Aikštelėje aptarnaujančio transporto srautai bus atskirti nuo gyventojų, atvežančių atliekas, srautų. Į vidinę aikštelės dalį įvažiuos tik darbuotojai ir aikštelę aptarnaujantis transportas.

Taip pat bus įrengtos administracinės personalo patalpos, pavojingųjų atliekų priėmimo punktas ir 165 m2 ploto dalijimosi daiktais stotelė „Daiktų kiemas“. Į stotelę gyventojai galės pristatyti jiems nereikalingus, tačiau dar tinkamus naudojimui daiktus, o norintiesiems – juos nemokamai pasiimti. Tai ne tik padeda sumažinti atliekų kiekį, tačiau kartu prisideda prie vietinės bendruomenės tarpusavio bendradarbiavimo ir paramos plėtros.

Naujame pastate įsikurs gyventojų švietimui skirta kūrybinė-edukacinė erdvė, kurioje bus skaitomi pranešimai, organizuojamos diskusijos, vedamos paskaitos, vykdomos kūrybinės dirbtuvės. Čia bus laukiamos visų Šiaulių regiono savivaldybių ugdymo ir kitų įstaigų bendruomenės, norinčios daugiau sužinoti apie atliekų tvarkymo sistemą, susipažinti su atliekų surinkimo aikštelėje dirbančių darbuotojų kasdienybe bei išgirsti atsakymus į rūpimus klausimus tiesiogiai iš specialistų.

Numatoma didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, S. Dariaus ir S. Girėno g. 1D, atidarymo data – 2023 m. gruodžio 30 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją