„Nuo 2024 m. sausio 1 d. šalies gyventojų laukia atskiras maisto atliekų rūšiuojamasis surinkimas. Ruošdamiesi pokyčiams jau pradėjome ir MVA apdorojimo gamyklos statybą“, – sakė ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis, pažymėdamas, kad čia iš gyventojų išrūšiuotų maisto atliekų bus gaminama švari organinė masė, kuri bus naudojama kaip žaliava atsinaujinančios energijos gamybai.

Anot Ž. Šilgalio, tikimasi, kad sukūrus MVA infrastruktūrą bus sumažintos mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginio eksploatavimo išlaidos. Be to, bus prailgintas sąvartyno eksploatavimo laikotarpis, ateityje išvengiama išlaidų, susijusių su vis kylančiu ir rinkliavą gyventojams didinančiu taršos mokesčiu už sąvartyne šalinamas atliekas, sumažintas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis bei oro tarša.

Bendras regiono MVA kiekis mišriose atliekose vidutiniškai siekia 14 650 t/metus. Skaičiuojama, kad per 5 metus gali būti perdirbta apie 50 proc. arba 7 325 t visų Šiaulių regione susidarančių MVA, kurios šiuo metu patenka į mišrių atliekų srautą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją