Anot įstatymo pataisų iniciatorių, įgyvendinus šiuos pokyčius, Lietuvoje gerokai sumažėtų maisto švaistymo mastai.

„Ilgalaikio vartojimo produktai, pažymėti „Geriausia iki...“, dabar neleidžiami parduoti po to, kai pasibaigia šis terminas, nors jie yra tinkami vartoti ir galėtų toliau būti parduodami. Tad, įstatymo projektu siūloma panaikinti tokį draudimą ir toliau leisti pardavinėti šiuos produktus. Aišku, įvedant papildomas sąlygas, kad tai būtų aiškiai pažymėta, atskirta“, – yra teigęs Laisvės partijos narys Kasparas Adomaitis.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotomis pataisomis siūloma, kad pardavėjai pratęsti galiojimo terminą galėtų tik tada, kai maistas būtų supakuotas į pirminę gamintojo pakuotę, ji nebūtų pažeista, o vartotojui tinkamai ir aiškiai pateiktų informaciją, kad jis dar galioja ir yra saugus vartoti. Ant tokios pratęsto galiojimo maisto pakuotės būtų būtina nurodyti ir pirminį galiojimo terminą.

Nurodoma, kad už šio maisto saugą ir kokybę atsakytų pardavėjas. Toks maistas galėtų būti pardavinėjamas Vyriausybės patvirtintose mažmeninės prekybos taisyklėse nustatyta tvarka ir atsižvelgiant į Vyriausybės įgaliotos institucijos patvirtintas rekomendacijas.

Išimtys galiotų maisto papildams, kūdikių mišiniams ir jiems skirtiems maisto produktams, specialiosios medicininės paskirties maisto produktams, viso paros raciono pakaitalams svoriui kontroliuoti. Pasibaigus minimaliam tinkamumo vartoti terminui, papildus ir kūdikiams skirtą maistą parduoti būtų draudžiama.

Už šį projektą ketvirtadienį balsavo 80 Seimo narių, prieš – 1, susilaikė 3 parlamentarai. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas balsuos dar kartą.

ELTA primena, kad Lietuvoje per metus išmetama beveik 400 tūkst. tonų maisto produktų. Maždaug šeštadalį šio kiekio išmeta prekybos centrai. Tai maistas, kurio nespėjama parduoti arba paaukoti.

Žymuo „Geriausias iki...“ nurodo tik rekomenduojamą produkto suvartojimo terminą. Todėl iš tikrųjų tokį maistą, jei jis buvo laikomas tinkamai, paprastai galima valgyti ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės. Tai galioja tokiems produktams kaip makaronai, arbata, aliejus, cukrus, kava, kruopos, konservai ir kitos ilgai negendančias prekes.

Pardavinėti tokius produktus ilgiau Europoje leidžia Airija, Danija, Italija, Jungtinė Karalystė, Liuksemburgas, Norvegija, Olandija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Austrija ir Slovakija.

Tinkamumo vartoti termino nebūtų galima pratęsti maisto papildams, kūdikių maistui, specialiosios medicininės paskirties maisto produktams, o taip pat pieno, mėsos ir kitiems greitai gendantiems produktams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją