„Panašu, kad ir patys pensijų fondai gali klysti ir tas klaidas privalo ištaisyti. „Baltcap“ atvejis rodo, kad turime didinti antrosios pensijų pakopos patikimumą žmonių akyse ir grįžti prie tolesnio prezidento idėjos, dėl galimybės gyventojams išsiimti dalį lėšų, vystymo“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

Prezidento patarėja pabrėžė, kad galimybė išsiimti dalį lėšų turėtų būti sukurta nepriklausomai nuo to, ką Konstitucinis Teismas (KT) nuspręs dėl nuostatos apribojančios pasitraukimą iš kaupimo fonde.

„Jeigu mes neleidžiame žmonėms išsiimti dalies pinigų, visiškai juos įkalindami, tai nepriklausomai nuo to, koks bus Konstitucinio Teismo sprendimas, patikimumą ir patrauklumą reikės didinti. Ir viena iš to formų būtent yra sąlygų tam tikrais atvejais išsiimti lėšas sudarymas.

Nes jeigu nieko nedarysime, tai žmonių nepasitenkinimas tik augs, o pasitikėjimas sistema mažės. Ir čia nėra išeitis“, – komentavo ji.

Prezidento patarėja priduria, kad šalies vadovas „šios temos nepaliks numarinimui stalčiuose“ ir sieks, kad antrojoje pakopoje kaupiantiems pensijas būtų leista dalį jų išsiimti.

Taip pat, anot I. Segalovičienės, „Baltcap“ atvejis turėtų skatinti Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją ir kitas institucijas ieškoti būdų kaip apsaugoti pensijas kaupiančių asmenų interesus per skirtingus mechanizmus ir įsipareigojimus.

„Šis atvejis turi paskatinti institucijas įvertinti galimybes, kaip galima dar labiau apsaugoti kaupiančiuosius pensijas. Aš kalbu apie papildomos apsaugos mechanizmus, įpareigojimus fondams, papildomą investavimo viešinimą, draudiminius apsaugos mechanizmus“, – teigė I. Segalovičienė.

„Žinoma, patys pensijų fondai turėtų nesislėpti kažkur šešėliuose, bet parodyti didesnę socialinę atsakomybę ir inicijuoti veiksmus, kurie pagerins pensininkų santaupas, jas apgins, gins jų interesus“, – aiškino patarėja.

ELTA primena, kad „BaltCap“ šiuo metu susiduria su reputacijos problemomis, po to, kai pernai lapkritį nutraukė sutartį su buvusiu „BaltCap Infrastructure Fund“ partneriu Š. Stepukoniu. Jis įtariamas pasisavinęs apie 40 mln. eurų, bent dalį kurių galėjo pralošti kazino.

2023 m. spalį Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė numatyti galimybę žmonėms vieną kartą iš antrosios pakopos pensijos fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų. Seimas nepritarė tokiam siūlymui ir nesiėmė jo svarstyti.

Visgi parlamentas pritarė liberalo Jono Varkalio siūlymui, pagal kurį nesulaukę pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviai vieną kartą iš savo sukaupto turto galėtų išsiimti 10 tūkst. eurų.

Tuo metu KT praėjusią savaitę pradėjo nagrinėti 39 opozicijos narių prašymą ištirti, ar Pensijų kaupimo įstatymo nuostatos, ribojančios galimybes pasitraukti iš pensijų kaupimo ir numatančios pagal skirtingus sukaupto turto dydžius mokėti skirtingas išmokas, neprieštarauja konstitucijai.