Įmonių grupė pernai fiksavo augimą visose veiklos srityse – ekologiškų ir įprastų grūdų rinkoje, augalų apsaugos produktų, mikroelementinių trąšų prekyboje. „Scandagra Group“ pelnas prieš mokesčius pernai metais buvo 23 mln. eurų, 121 proc. daugiau negu 2021-aisiais. Prie įmonių grupės augimo itin stipriai prisidėjo Lietuvoje veikianti „Scandagra“, kurios apyvartos augimas siekė 97 proc., Latvijoje fiksuotas metinis apyvartos augimas – 75 proc., o Estijoje – 42 proc.

Pasak „Scandagra Group“ vadovo Juliaus Puodžiuvelio, rizikų valdymas neeilinėje geopolitinėje ir ekonominėje aplinkoje tapo pagrindiniu visos grupės fokusu, leidusiu augti net ir įtemptu metu.

„Daugeliui agroverslų praėję metai buvo iššūkių laikas – pirmiausia dėl susidariusio neapibrėžtumo rinkose, kurį stipriausiai veikė karas Ukrainoje, o taip pat išaugusių energetikos, žaliavų kainų, kurios šovė į neregėtas aukštumas – bet radome kelių juos atremti.

Didžiausias iššūkis buvo suvaldyti rizikas, užtikrinti apyvartinių lėšų poreikį, kuris išaugo beveik dvigubai, ir per labai trumpą laiką rasti naujų rinkų ir naujų tiekėjų. Įmonėms pavyko rasti naujų trąšų tiekėjų, dalį produkcijos parsiplukdyti net iš JAV, Kinijos ir Afrikos žemyno, taip pat sėkmingai išnaudoti grūdų rinkos svyravimus bei pasiūlyti klientams naujų produktų. Greita reakcija, ilgametė komandos patirtis ir geri IT sprendimai, kurie padeda operatyviai gauti patikimą rinkos informaciją, mums leido tinkamai suvaldyti rizikas ir išnaudoti pamatytas nišas bei galimybes“, – sakė J. Puodžiuvelis.

Tačiau, pasak „Scandagra Group“ vadovo, jei pernai keblumų buvo tiekimo grandinėje, tai šiemet daugiau iššūkių susiję su paklausa – tiek grūdų, tiek trąšų. „Metai bus kitokie nei pernai, todėl ir mums, ir ūkininkams vėl reikia adaptuotis prie kitokių makroekonominių ir rinkos sąlygų“, – sakė J. Puodžiuvelis.

Esant reikšmingam neapibrėžtumui dėl ateities grūdų ir trąšų kainų bei tiekimo, apyvartinio kapitalo poreikis žemės ūkio prekybos segmente reikšmingai išaugo. Reaguodama į tai „Scandagra Group“ padidino apyvartinio kapitalo paskolų portfelį nuo 140 mln. iki 200 mln. eurų. Užtikrintas didesnis finansavimas leis grupės įmonėms efektyviai vykdyti esamą veiklą ir suteiks verslui papildomas tvaraus augimo ir plėtros galimybes.

„Scandagra Group“ buvo įsteigta 2005 m., siekiant sukurti dar stipresnę įmonių sinergiją Baltijos regione. Šiuo metu grupei priklauso penkios dukterinės įmonės – „Scandagra“, „Scandagra Latvia“, „Scandagra Eesti“, taip pat dvi specializuotos bendrovės BTC ir „Rezeknes Dzirnavnieks“. Grupės įmonės siūlo platų paslaugų spektrą – nuo įprastų ir ekologiškų grūdų supirkimo, pašarų gamybos, sandėliavimo, džiovinimo ir valymo iki trąšų, sėklų, augalų apsaugos produktų ir įvairių agro-konsultacijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją