Institucija anksčiau šiemet Rusijai prognozavo susitraukimą. Dabar ERPB mano, kad bus užfiksuota 1,5 proc. prilygstanti ekonomikos ekspansija.

„2024 m. perspektyvos smarkiai priklausys nuo to, kaip vystysis karas Ukrainoje ir susijusios ekonominės sankcijos; šiame etape prognozuojamas 1 proc. augimas“, – trečiadienį pareiškė bankas.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su ERPB, bankas paaiškino, kad gegužę tikėjosi, jog Vakarų sankcijos Rusijai, ypač kainų lubos rusiškai naftai, „efektyviau varžys“ valstybės augimą. „Tačiau pajamas iš naftos palaikė kylančios naftos kainos ir Rusijos gebėjimas kompensuoti lubų padarinius eksportuojant į naujas rinkas“, – tvirtino institucija.

ERPB konkrečiai paminėjo tokias rinkas, kaip Kinija ir Indija, ir pridūrė, kad Rusijos ekonomikos „aktyvumas išliko stiprus – ypač namų ūkių vartojimas ir vyriausybės išlaidos tebesitęsiančiam konfliktui“.

Rusijos centrinis bankas savo ruožtu prognozuoja, kad valstybės ekonomika šiemet išaugs nuo 1,5 proc. iki 2,5 proc., o 2024 m. – nuo 0,5 proc. iki 1,5 proc., Maskvai tvarkantis su darbo jėgos trūkumu, sankcijomis ir mažesnėmis eksporto pajamomis.

ERBP pridūrė, kad Ukrainos ekonomikai šiemet numato 1 proc. augimą, nes „veiklą atnaujino daugiau įmonių ir pagerėjo energijos tiekimas“. Tuo metu 2024 m. ekspansija turėtų prilygti 3 proc., „jei karas tęsis dabartiniu intensyvumu“. Abi šios prognozės gegužę buvo tokios pačios.

ERPB buvo įsteigtas 1991 m. siekiant paskatinti buvusių sovietinio bloko šalių perėjimą prie laisvosios rinkos ekonomikos. Vėliau jis išplėtė savo veiklą Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Bankas nurodė, kad augimas jo regionuose šiemet vidutiniškai sudarys 2,4 proc., o 2024 m. – 3,2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją