Anksčiau būta pranešimų, kad Rumunija svarsto pasekti Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos ir Bulgarijos pavyzdžiu ir laikinai uždrausti ukrainietiškų grūdų įvežimą. Minėtos šalys tokį žingsnį žengė motyvuodamos neigiama atitinkamo importo įtaka kainoms. Slovakija savo ruožtu nurodė, kad draudimą įsiveda dar ir dėl to, nes Ukrainos grūduose esą aptiko pesticidų, kurių kiekis viršija Europos Sąjungos (ES) standartus.

„Manome, kad šalies laukia sudėtinga situacija, kitoms valstybėms uždarius savo sienas“, – sakė P. Daea. Ministras nurodė, kad Rumunijos pareigūnai rimtai vertina Slovakijoje atliktų testų rezultatus. Pasak jo, Rumunijos muitinės tarnautojai ims tranzitu keliaujančių ukrainietiškų grūdų mėginius ir seks krovinių siuntas elektroniniu būdu. P. Daea pažymėjo, kad M. Solskis išreiškė supratimą.

Rumunijos, kaip ir kitų Europos šalių, ūkininkai patiria sunkumų, susijusių su pigiu ukrainietiškų grūdų importu. Ketvirtadienį Rumunijos vyriausybė padidino atitinkamų kompensacijų dydį.

Ukrainietiški grūdai tranzitu per ES šalis keliauja nuo tada, kai dėl Rusijos invazijos buvo užblokuoti Ukrainos tradiciniai eksporto Juodąja jūra keliai. Tačiau dėl logistinių problemų grūdai užsilieka bloke ir čia muša kainas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją