Dar 2022 m. balandžio mėnesį RRT nustatė, kad AB „LTG Infra“ neteisingai apskaičiavo 2021-2022 m. tarnybinio traukinių tvarkaraščio galiojimo laikotarpiu taikytus tarifus traukinių formavimo ir manevravimo įrenginiuose (geležinkelio stotyse) teikiamoms paslaugoms. Tuo metu viešosios geležinkelių infrastruktūros valdytojas buvo įpareigotas nustatytus tarifus perskaičiuoti iki 2022 gruodžio 10 d.

„Patikrinus perskaičiuotus tarifus, RRT ekspertai nustatė, kad valdytojas nesilaikė savo nustatytos tiesioginių išlaidų apskaičiavimo tvarkos, o taip pat skaičiuodamas tarifus įtraukė sąnaudas, kurios nesusijusios su geležinkelių paslaugų įrenginiais“, – aiškina Vygantas Vaitkus, RRT tarybos narys.

RRT tyrimo ir jo metu nustatyto įpareigojimo įgyvendinimo tikrinimo rezultatai sąlygojo, jog iki RRT tyrimo pradėjimo nustatytas 1,77 Eur už vagono km prieigos prie geležinkelių kelių, sujungtų su geležinkelių paslaugų įrenginiais tarifas turėjo būti sumažintas iki 0,25 Eur už vagono km, o 3,58 Eur už vagoną naudojimosi geležinkelių riedmenų formavimo ir manevravimo įrenginiais tarifas turėjo būti sumažintas iki 1,67 Eur už vagoną. Dėl to buvo perskaičiuoti geležinkelių paslaugų įrenginių naudotojų sumokėtini užmokesčiai ir nustatyta 2,4 mln. permoka „LTG Infra“.

„Teisingi ir rinkos poreikius atitinkantys viešosios geležinkelių infrastruktūros bei geležinkelių paslaugų įrenginiuose teikiamų paslaugų tarifai yra paskata didinti konkurenciją, pervežimus geležinkeliais, taip įgyvendinant vieną didžiausių šių dienų Europos tikslų – tvarumo, žaliojo kurso skatinimą.

Tikimės, kad aiškių ir teisės aktus atitinkančių tarifų nustatymas bus ne tik RRT strateginis tikslas, bet ir viešosios geležinkelių infrastruktūros valdytojo prioritetinis klausimas, pagal turimus precedentus peržiūrint paslaugų apmokestinimą“, – teigia Vygantas Vaitkus, RRT tarybos narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją