„Prieš porą metų išsikėlėme sau tikslą kiek įmanoma labiau aktualizuoti Juridinių asmenų registrą ir iš jo išregistruoti finansinių ataskaitų ar daug metų duomenų apie save neteikiančias įmones ir organizacijas. Dėl teisės aktuose numatytų terminų šis procesas yra laikui imlus, todėl pirmuosius savo darbo vaisius galime matyti tik praėjus tam tikram laikui. Šiais metais iš registro išregistravome apie 23 tūkst. juridinių asmenų, o dar maždaug tokiam kiekiui įmonių ir organizacijų likvidavimo procedūra dar tik buvo pradėta“, – kalba Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis.

Jo teigimu, įmonė prieš dvejus metus buvo išsikėlusi tikslą iki 2025 metų pabaigos iš Juridinių asmenų registro iš viso išregistruoti apie 85 tūkst. neveikiančių ir privalomų duomenų bei dokumentų neteikiančių juridinių asmenų..

Per šiuos metus Registrų centras iš Juridinių asmenų registro išregistravo apie 23 tūkst. juridinių asmenų. Pernai buvo išregistruota apie 20 tūkst. neveikiančių juridinių asmenų. Dar maždaug 23 tūkst. juridinių asmenų dėl nepateiktų privalomų duomenų ir dokumentų buvo pradėta likvidavimo procedūrą.

Remiantis Registrų centro atvirais duomenimis, ilgiausiai gyvavusi šiemet išregistruota įmonė buvo registruota dar 1990-ųjų kovą, o trumpiausiai „išgyveno“ vos pusantro mėnesio. Tiesa, pastaroji iš Juridinių asmenų registro išregistruota savo iniciatyva.

Be to, šiemet Juridinių asmenų registre buvo įregistruota jau beveik 15 tūkst. naujų juridinių asmenų. Daugiausiai tarp jų mažosios bendrijos – beveik 9 tūkst. ir uždarosios akcinės bendrovės – 4,4 tūkstančio.

Vadovaujantis teisės aktais Registrų centras juridinių asmenų likvidavimo procedūrą inicijuoja, kai įmonė ar organizacija laiku nepateikia savo metinės finansinės ataskaitos, daug metų neteikia duomenų apie save, neturi registruoto buveinės adreso ar valdymo organų. Išsiuntus pranešimą apie numatomą inicijuoti juridinio asmens likvidavimą, įmonės bei organizacijos turi per 3 mėnesius pateikti savo metinę finansinę ataskaitą. To nepadarius per nurodytą laiką, Registrų centras inicijuoja juridinio asmens likvidavimą ir įregistruoja teisinį statusą „Inicijuojamas likvidavimas“.

Tuomet per vienerius metus juridinio asmens dalyviai, valdymo organo nariai ar kreditoriai gali kreiptis į teismą su prašymu atšaukti likvidavimo procedūrą. Per nustatytą terminą negavęs teismo pranešimo apie juridinio asmens likvidavimo atšaukimą, Registrų centras išregistruoja juridinį asmenį iš Juridinių asmenų registro.

Atkreiptinas dėmesys, kad Registrų centras pranešimus apie numatomą inicijuoti juridinio asmens likvidavimą siunčia Juridinių asmenų registre nurodytais juridinių asmenų buveinių adresais ir valdymo organų nurodytais kontaktiniais adresais ar Gyventojų registre esančiais asmenų deklaruotais gyvenamosios vietos adresais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją