Bendrovė pateikia, kad 2023 m. pabaigoje teismai buvo areštavę 445 mln. eurų vertės įmonių turto – du kartus daugiau nei 2022 m., kai buvo areštuota 182 mln. eurų vertės turto.

Anot apžvalgos, lyginant su 2022 m., metų pabaigoje 23 proc. padaugėjo prašymų disponuoti apribotu įmonės turtu. Daugiausiai tokių prašymų – nekilnojamo turto (NT) operacijų sektoriuje – 42 proc., bei pramonėje – 40 proc. Pramonės įmonių turto areštų suma sudarė 157 mln. eurų arba trečdalį visos areštuoto turto sumos.

„Turto areštų skaičius atskleidžia įmonių gebėjimą vykdyti savo įsipareigojimus, o tokie teisminiai procesai NT ir pramonės sektoriuje identifikuoja, kad įmonės susiduria su sunkumais vykdyti įsipareigojimus ir apmokėti sąskaitas. Tai, kad areštų suma išaugo kartais, o areštų skaičius tik per 20 proc., rodo, kad areštuojama didesnės vertės turtas, o su iššūkiais susiduria vis stambesnės įmonės, negalinčios padengti iš principo didelių įsipareigojimų“, – sako „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė.

Visgi, anot apžvalgos, bendrai verslo rizikos lygis išlieka nepakitęs – aukštos rizikos įmonių dalis metų pabaigoje šiek tiek sumažėjo iki 9 proc. nuo 10 proc. prieš metus. Tuo metu 41 proc. reitinguojamų įmonių situacija per metus pagerėjo, 27 proc. – pablogėjo.

Įdarbinimo duomenys rodo, kad įmonės toliau kuria darbo vietas, taip palaikydamos nedidelį augimą. Sausio pradžioje įmonėse dirbo 1 proc. daugiau darbuotojų nei prieš metus, o labiausiai savo komandas didino transporto ir logistikos sektorius, kuriame dirbo 6 proc. daugiau darbuotojų nei pernai.

Vis dėlto pusė sektorių identifikuoja, kad darbuotojų samda sustojo – 3 proc. mažiau nei pernai darbuotojų turėjo žemės ūkis, po 2 proc. mažiau – statybų įmonės ir pramonės įmonės.

Pernai gyventojai įkūrė 15,7 tūkst. naujų įmonių – 8 proc. daugiau nei 2022 m. Bankrutuojančiomis pernai buvo paskelbtos 977 įmonės – 13 proc. mažiau nei pernai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją