Kaip nurodoma pranešime žiniasklaidai, monetos sukūrimas yra bendras Lietuvos banko ir Lenkijos centrinio banko projektas.

Pasak Lietuvos banko, 1773 metų spalio 14 dieną įkurta ATR Edukacinė komisija atliko reikšmingą vaidmenį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) ir Lenkijos karalystės istorijoje.

„Edukacinės komisijos įsteigimas liudijo Apšvietos epochos idėjų perėmimą Abiejų Tautų Respublikoje“, – teigė kolekcinės monetos aprašymą parengusi istorikė, humanitarinių mokslų daktarė Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.

Lietuvos bankas primena, kad Edukacinė komisija buvo pirmoji Europoje švietimo ministerija, atsakinga už mokyklų sistemos organizavimą, administravimą bei ugdymo turinį. Jai buvo pavesta kontroliuoti visas Lenkijos karalystės ir LDK akademijas, aukštąsias mokyklas, akademines bendruomenes ir viešąsias mokyklas, taip pat modernizuoti ugdymo turinį, kuriam iki tol įtaką darė Jėzuitų ordinas.

Edukacinės komisijos tema simboliais atskleista ir kolekcinėje monetoje, kurią sukūrė dailininkas Giedrius Paulauskis, pažymima išplatintame pranešime.

Monetos averse pavaizduotas LDK herbas Vytis ir reformuotos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Vyriausiosios mokyklos – Vilniaus universiteto (VU) pastatų ansamblis.

Monetos reverse –Edukacinės komisijos antspaudo atvaizdas, žemiau – atversta simbolinė knyga. Vienas jos viršelis vaizduoja reformuotoje VU spaustuvėje 1783 metais perleistą pradžios mokykloms skirtą vadovėlį. Kitame knygos viršelyje – lietuviškai pateikta citata iš pirmojo Edukacinės komisijos aplinkraščio: „… jaunų žmonių lavinimas ir švietimas – vienintelė tvarios valstybių laimės sąlyga“.

Monetos briaunoje užrašas „1773“, skirtukas – laurų šakelė.

Monetos tiražas – 3 tūkst. vienetų. Monetas nukaldino UAB „Lietuvos monetų kalykla“. Sidabro moneta yra 34 mm skersmens, 23,3 g svorio, jos pardavimo kaina – 72 eurai su PVM.

Kaip praneša Lietuvos bankas, kolekcinė moneta yra jau antrasis bendras projektas su Lenkijos centriniu banku. Lietuvos ir Lenkijos centriniai bankai 2021 metais išleido sidabro monetas, skirtas ATR Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado akto 230 metų sukakčiai, primenama pranešime.

Išankstinio pardavimo metu kolekcinę monetą galima įsigyti Lietuvos banko elektorinėje parduotuvėje. Nuo spalio 12 dienos moneta bus išleista į apyvartą, tuomet ją bus galima nusipirkti dar ir Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune, pažymima pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją