ESPON yra Europos erdvinio planavimo stebėjimo tinklas. Ši Europos Sąjungos finansuojama programa padeda valdžios institucijoms, atsakingoms už teritorinės politikos kūrimą. ESPON sujungia mokslinius tyrimus su politika, teikia teritorines analizes, duomenis ir žemėlapius, generuoja įrodymus ir kuria tyrimus, atsižvelgiant į visų lygių Europos valdžios institucijų poreikius.

ESPON 2030 programoje tyrimų studijos ir renginiai yra suskirstyti į vadinamuosius teminius veiksmų planus. Esminės temos, pagal kurias šiuo metu atliekami tyrimai yra klimatui neutralios teritorijos, naujųjų geografinių vietovių valdymas, teritorijos atsparios krizėms, visų žmonių ir vietų perspektyvos, rašoma pranešime.

Klimatui neutralių teritorijų temoje siekiama parengti teritorinius duomenis apie (atsinaujinančios) energijos vartojimą ir gamybą, ekosistemų paslaugas, biologinę įvairovę ir gamtinius išteklius Europos teritorijose ir jūrose.

Naujųjų geografinių vietovių valdymo temos tikslas – sukurti žinių bazę, kuris padės suprasti naujas geografines lokacijas, atsižvelgiant į jų apibrėžimus, funkcines ir bendradarbiavimo priemones bei dalyvaujančius veikėjus ir suinteresuotąsias šalis.

Tema teritorijos atsparios krizėms norima pateikti įrodymų apie Europos teritorijų pažeidžiamumą įvairių tipų krizių, pavyzdžiui, aplinkos, ekonominių, socialinių, sveikatos ir skaitmeninių sutrikimų, atveju.

Visų žmonių ir vietų perspektyvos temos siekis – pateikti naujus teritorinius įrodymus, kurie apimtų socialines ir ekonomines temas, tokias kaip demografiniai pokyčiai ir perspektyvos, socialinė ir ekonominė įtrauktis, skurdas ir teritorinė plėtra, galimybė gauti įperkamą būstą, bendrieji interesai ir kultūra, visų žmonių dalyvavimas visose teritorijose, nekilnojamasis kultūros paveldas ar pastatyta aplinka ir kt.

Ministerija pažymi, kad konkurse kviečiami dalyvauti ekspertai, mokslininkai, studentai, kiti akademinės bendruomenės atstovai ir visi suinteresuoti asmenys, organizacijos. Konkursas vyksta iki rugsėjo 7 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją