Jis įregistravo tai numatantį pasiūlymą Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektui.

„Gėrimus ir maistą patiekiant vienkartinėje taroje renginių, pavyzdžiui koncertų, mugių metu, susidaro dideli atliekų kiekiai, kurių būtų galima išvengti. Šios atliekos dažniausiai negali būti perdirbamos, dėl jų užterštumo, ribotų rūšiavimo praktikų bei kombinuotos pačios pakuotės sudėties. Be to, tai sukelia šiukšlinimo ir aplinkos užterštumo riziką, papildomas problemas renginio organizatoriams ir nemalonius pojūčius renginio lankytojams“, – motyvus dėsto Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys K. Adomaitis.

Jis siūlo uždrausti viešojo maitinimo paslaugą teikiantiems fiziniams ir juridiniams asmenims masiniuose renginiuose parduoti ar dalinti vienkartinius plastikinius gaminius maistui ar gėrimams patiekti.

Draudimas nebus taikomas, jei pardavėjas taikys užstatą ir laikysis iš vartotojų susigrąžintų pakuočių apskaitos tvarkos. K. Adomaičio nuomone, tai sudarytų paskatas kurtis užstato sistemoms, siūlyti daugkartinius sprendimus ar kitaip skatinti tvaresnį vartojimą.

„Šalia masinių renginių turime ir dar vieną akivaizdžią problemą – šiukšlėmis nusėti mūsų paplūdimiai ir populiarios pakrantės. Valstybinės institucijos pastaruosius 3 metus vykdė paplūdimių taršos šiukšlėmis monitoringą ir nustatė, kad 100 m paplūdimio ruože vidutiniškai aptinkama 109 vnt. šiukšlių.

Daugiausiai jų aptinkama Palangos paplūdimyje – vidutiniškai 184 vnt./100 m, mažiausiai – Nidos paplūdimyje – vidutiniškai 49 vnt./100 m. Dalis šių šiukšlių yra nuorūkos, bet daug ir plastiko ar kitų pakuočių atliekų“, – sako pokyčių iniciatorius parlamentaras K. Adomaitis.

Jo nuomone, draudimas paplūdimiuose pilstyti gėrimus ar dėti maistą į vienkartinius plastikinius indus spręstų šią problemą iš esmės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją