„Už 2020 metus ir 2021 metus „Oro navigacija“ pelno įmokų valstybei nemokėjo, nes buvo smarkiai paveikta globalios koronaviruso pandemijos ir kritusios paslaugų paklausos. Tačiau bendrovė kryptingai siekia, kad jos veikla užtikrintų tinkamą valstybės investuoto kapitalo grąžą. Dividendų skyrimas rodo, kad gebame siekti savo tikslų, net ir atsižvelgiant koronaviruso pandemiją pakeitusį karo Ukrainoje etapą, kuris iš esmės pakeitė orlaivių judėjimo geografiją“, – sako „Oro navigacijos“ vadovas Saulius Batavičius.

Pernai Lietuvos oro skrydžių struktūroje tranzitinių skrydžių dalis siekė 67 proc. (palyginti su 2021-aisiais sumažėjo 13 proc.) , kai užpernai – 78 proc., o iki pandemijos 2019 metais – 76 proc., pažymima pranešime.

Pernai „Oro navigacija“ Lietuvos oro erdvėje aptarnavo 166 tūkst. skrydžių – 1 proc. daugiau nei prieš metus. Atitinkamai šalies oro erdvėje aktyviausia buvo skrydžių bendrovė „Turkish Airlines“ (21 tūkst. skrydžių), „Ryanair“ (20 tūkst. skrydžių) ir „Finnair“ (16 tūkst. skrydžių).

„Pernai tik keturios šalys Eurokontrolės narės viršijo 2019 metais įvykdytų skrydžių skaičių. Tai Albanija, Armėnija, Bosnija ir Hercegovina bei Graikija. Lietuva vis dar fiksuoja 18 proc. atsilikimą, palyginti su ikipandeminiu laikotarpiu“, – pastebi S. Batavičius.

Bendrovės pelnas prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) 2022 metais buvo 6 mln. eurų arba 28 proc. mažesnis, palyginti su 2021-aisiais, nurodoma pranešime.

S. Batavičius atkreipia dėmesį, kad sąlyginai aukštus 2021 metų pelningumo rodiklius, o kartu su jais – ir aukštą palyginamąją bazę lėmė netipinis veiksnys. Per vienerius metus buvo apskaitytos sukauptos būsimų laikotarpių pajamos už 2020–2021 metų laikotarpį.

2021 metais bendrovės pajamos sudarė 26,89 mln. eurų, grynasis pelnas siekė 4,9 mln. eurų, EBITDA – 8,3 mln. eurų.

Pasak „Oro navigacijos“ vadovo, iš esmės 2022 metais pelningumo rodikliai grįžo į įprastą bendrovei ilgametį vidutinį lygį, kai faktinis eismas pernelyg nenukrypsta nuo planuoto ir nėra patiriama reikšmingos eismo rizikos elemento įtakos pajamoms.

100 proc. „Oro navigacijos“ akcijų priklauso valstybei, jas patikėjimo teise valdo Susisiekimo ministerija. 2022 metų pabaigoje bendrovėje dirbo 299 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją