Bendrovė nurodo, kad jos grynasis pelnas antrąjį 2023 m. ketvirtį siekė 42,4 mln. eurų, o pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą (EBITDA pagal LIFO metodiką) – 51,8 mln. eurų.

„Orlen Lietuva“ pranešime pastebima, kad abu šie finansiniai rodikliai, lyginant su praėjusių metų antruoju ketvirčiu, daugiau nei 5 kartus geresni dėl išaugusių gamybos apimčių ir atsigaunančių pardavimo apimčių Ukrainoje.

Palyginus tuos pačius ketvirčius 2023 ir 2022 metais, net 62 proc. daugiau produkcijos eksportuota jūros keliu, o pardavimo apimtys sausuma išaugo 38 proc. Atsigavimas stebimas Ukrainos rinkoje – šioje šalyje realizuota tris kart daugiau produkcijos nei tą patį ketvirtį praėjusiais metais, taip pat maždaug tris kart daugiau produkcijos eksportuota į Lenkiją ir kitas šalis (didžiąja dalimi į Skandinaviją).

Kaimyninėje Latvijoje parduota 12 proc. daugiau produkcijos, vietinėje Lietuvos rinkoje – visų rūšių produktų pardavimai augo 23 procentais.

2023 m. antrąjį ketvirtį vienintelė Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamykla dirbo panaudodama 89 proc. savo pajėgumų ir perdirbo kiek daugiau nei 2,3 mln. tonų naftos žaliavos. Palyginus tuos pačius ketvirčius 2022 ir 2023 metais, šie gamybos rezultatai ženkliai geresni šiais metais, nes praėjusių metų antrąjį ketvirtį naftos perdirbimo produktų gamyklos technologiniai įrenginiai buvo sustabdyti kapitaliniam remontui ir gamykla tą ketvirtį dirbo perpus mažesniu pajėgumu.

Naujojo naftos perdirbimo likučio hidrokrekingo įrenginio (RHCU) statyba prasidėjo 2022 metų rugpjūčio mėnesį. Praėjus metams, didžiausios Lenkijos kapitalo investicijos įgyvendinimas Lietuvoje įgauna pagreitį.

2023 metų rugpjūčio pradžioje į Klaipėdos jūrų uostą buvo atgabentas ir į „Orlen“ grupės gamyklą Mažeikių rajone sėkmingai pristatytas reaktorius – svarbiausia hidrokrekingo įrenginio dalis.

Projektą planuojama užbaigti iki 2025 metų, o jį įgyvendinus metinis EBITDA išaugs apie 68 mln. eurų.

Nuo 2006 m. „PKN Orlen“ išleido beveik 4 mlrd. JAV dolerių Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją