Abi kompanijos dar vasarį buvo pranešusios apie susitarimą atnaujinti ketvirtį amžiaus gyvuojančią tarpusavio partnerystę, kurią pastaraisiais metais kartina įtampa.

Pagal šį susitarimą „Renault“ atsisakė dalies „Nissan“ akcijų. Dabar prancūzų įmonė valdo nebe 43,4 proc., o 15 proc. savo partnerio akcijų. „Nissan“ priklauso tokio pat dydžio „Renault“ akcijų dalis.

Tuo metu „Nissan“ sutiko įgyti dalį naujos „Renault“ elektromobilių bendrovės „Ampere“ akcijų.

„Gavus visus reikiamus reguliuotojų sutikimus, šiandien įsigalioja Naujojo aljanso sutartis tarp „Renault Group“ ir „Nissan“, – sakoma bendrame kompanijų pranešime.

Aljansas buvo suformuotas 1999 m., kai „Renault“ išgelbėjo „Nissan“ nuo bankroto. 2016 m. prisijungė „Mistubishi Motors“, „Nissan“ perėmus 34 proc. savo japonų konkurento akcijų.

Tačiau 2015 m. įsiplieskė įtampa, kai Prancūzijos vyriausybė įgijo daugiau „Renault“ akcijų. Vėliau paketo dydis buvo sumažintas ir buvo pasiektas susitarimas apriboti vyriausybės kišimąsi į aljanso reikalus.

2018 m. aljansas patyrė dar vieną smūgį, kai buvo sulaikytas tuometinis „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas. Šis tada tvirtino, kad jam pateikti kaltinimai tėra bandymas sutrukdyti jo pastangoms suartinti Japonijos ir Prancūzijos automobilių gamintojus.

„Renault“ vadovas Luca de Meo trečiadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad kompanijos „žengia į naują aljanso erą, vadovaujantis pragmatišku ir į verslą orientuotu požiūriu“.

„Nissan“ generalinis direktorius Makoto Uchida savo ruožtu pažymėjo, kad, „remdamasi šiuo lygiavertiškumu, „Nissan“ toliau pasitelks savo pagrindines kompetencijas ir bus lankstesnė, kad galėtų domėtis tolesnėmis augimo galimybėmis, remiančiomis mūsų verslo strategiją“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją