Darbą pradedanti E. Lukošienė pagrindiniu savo veiklos prioritetu įvardija efektyvų centro pradėtų darbų įgyvendinimo užtikrinimą.

„Nuo veiklos pradžios centro komanda jau pasiekė gerų rezultatų telkiant finansų rinkos dalyvius, vystant viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę bei ugdant pinigų plovimo, terorizmo finansavimo, sankcijų vengimo prevencijos srityje dirbančių specialistų kompetencijas. Kartu su komanda gilinsime šį įdirbį, kuris svarbus efektyviai kovojant su finansiniais nusikaltimais, ypač dabar – kai bendromis pastangomis turime užtikrinti tarptautinių sankcijų įgyvendinimą ir didinti visuomenės atsparumą sukčiavimo atvejams“, – sakė E. Lukošienė.

Siekiant didinti informacijos mainus tarp viešojo ir privataus sektoriaus bei skatinti finansų rinkos dalyvių bendradarbiavimą sankcijų įgyvendinimo ir sukčiavimo prevencijos srityse, nuolat vyksta ekspertų susitikimai dedikuotose darbo grupėse. Šiuo metu rengiamos abiejų sričių gerosios praktikos gairės, kurios bus prieinamos visuomenei ir verslo bendruomenei.

Rinkoje tebefiksuojant didelį pinigų plovimo prevencijos specialistų poreikį, kompetencijų ugdymo srityje numatyta pirmosios Lietuvoje Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos specialistų sertifikavimo programos plėtra bei jos kokybės gerinimas.

Taip pat numatoma plėsti Centro veikloje dalyvaujančių viešojo ir privataus sektoriaus organizacijų tinklą. Tokiu būdu siekiama užtikrinti kokybišką ir tvarią pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos ekosistemos raidą.

Tam, kad šalyje būtų taikomi pažangūs kovos su finansiniais nusikaltimais metodai ir technologijos, keičiamasi tarptautine gerąja praktika daug dėmesio skiriama glaudžiam tarptautiniam bendradarbiavimui. Šiuo tikslu vystomi jau užmegzti ryšiai su pinigų plovimo prevencijos srityje veikiančiomis tarptautinėmis politikos formavimo, teisėsaugos institucijomis, duomenų analitikos ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Šiemet tarptautinių ekspertų ir partnerių ratą taip pat ketinama plėsti.

Anot naujosios vadovės, centro, kaip bendradarbiavimo platformos, stiprinimas, dialogo skatinimas tarp viešojo ir privataus sektoriaus ekspertų, jų tinklo plėtra Lietuvoje ir užsienyje, aktyviau įtraukiant finansinių technologijų sektoriaus atstovus, tęsiamos mokymų programos yra esminiai elementai, siekiant veiksmingos pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos ir Lietuvos lyderystės šioje srityje tarptautiniu lygiu.

E. Lukošienė yra baigusi teisės studijas Mykolo Romerio universitete, gilino teisės žinias Strasbūro universitete ir mokėsi ekonomikos Vilniaus universitete, šiuo metu baigia „BMI Executive Institute“ vadovų verslo vadybos programą.

2007–2010 m. E. Lukošienė dirbo advokatų kontorose. Nuo 2011 m. ji perėjo į Lietuvos Respublikos vertybinių popierių komisiją, o nuo 2012 m. sausio pradėjo dirbti Lietuvos banke įvairiose finansų rinkos priežiūros srityse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją