Europos Komisijos duomenimis, ekologiški produktai galėtų padidinti išteklių našumą iki 30 procentų, ir tai iki 2030 m. galėtų padėti sukurti dar 2 mln. darbo vietų Europos Sąjungoje. Taip pat kasmet žiedinė ekonomika galėtų sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį beveik 4 proc.

Apie teigiamą gaminamų ekologiškų produktų naudą užsimena ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Ekologiški produktai palankesni ne tik gamtai, bet ir ekonomikai. Jie yra žiedinės ekonomikos pagrindas ir rinkoje naudingi tiek vartotojams, tiek verslui, tiek aplinkai. Daugelis Lietuvos MVĮ, kurdamos ekologiškus produktus, gali įgyti konkurencinį pranašumą, kuris padėtų greičiau ir paprasčiau parduoti rinkos poreikius atitinkančią produkciją“, – teigė ji.

Anot ministerijos, didžiausia galima projektui skirti finansavimo lėšų suma yra 80 tūkst. eurų, mažiausia – 15 tūkst. eurų. Tuo metu aplinkosaugos vadybos sistemai diegti ir sertifikuoti finansavimo suma siekia 5 tūkst. eurų, o technologiniam auditui atlikti – 12 tūkst. eurų.

MVĮ pagal Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonę „Ecoinovacijos“ investicijomis galės diegti ir sertifikuoti aplinkosaugos vadybos sistemas, atlikti technologinį auditą bei vykdyti ekologinį projektavimą ir ekologinį ženklinimą.

Didžiausia ekologinio projektavimo veiklos finansavimo suma – 15 tūkst. eurų, kai ekologinis projektavimas taikomas vienam gaminiui arba keliems tos pačios rūšies gaminiams, ir 30 tūkst. eurų, kai ekologinis projektavimas taikomas keliems skirtingiems gaminiams. Didžiausia galima ekologinio ženklinimo ir sertifikavimo veiklai skirta finansavimo lėšų suma yra 33 tūkst. eurų.