Tuo metu išankstinis vidutinės metinės infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal SVKI, rugsėjį sudaro 13,3 proc.

Pasak agentūros, išankstinis mėnesinis (2023 m. rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu) vartotojų kainų pokytis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudaro 0,7 proc.

Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresnioji ekonomistė Laura Mociūnaitė komentuoja, kad metinė infliacija Lietuvoje rugsėjį reikšmingai sumažėjo veikiama itin aukštos palyginamosios bazės.

„Skaičiuojant naujausią metinį rodiklį, šių metų rugsėjo mėn. kainos lyginamos su praėjusių metų rugsėjo mėn. kainomis ir neįtraukiami ankstesnių mėnesių duomenys, kai kainos dar nebuvo taip reikšmingai padidėjusios. Remiantis išankstiniais Valstybės duomenų agentūros duomenimis, metinė infliacija sudarė 4,1 proc. ir buvo apie penkis kartus mažesnė nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Prisiminkime, kad praėjusių metų rugsėjo mėn. buvo pasiektas metinės infliacijos pikas (22,5 proc.), o per mėnesį kainos tada pakilo net 2,9 proc.

Kainų lygis, mažėjęs keturis mėnesius iš eilės, šių metų rugsėjo mėn., priešingai – padidėjo. Rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., kainos Lietuvoje pakilo 0,7 proc. Tam įtakos turėjo sezoniniai veiksniai – remiantis 2017–2019 m., kai nebuvo ekonomikos raidos iššūkių dėl karo ir pandemijos, rugsėjo mėn. kainos vidutiniškai padidėdavo 1 proc. Vertinant mėnesinius pokyčius, paminėtinos energijos kainos. Nors paskelbti tik išankstiniai duomenys ir išsamus kainų raidos paveikslas dar nėra matomas, tikėtina, kad energijos kainų lygis šių metų rugsėjo mėn. didėjo. Prie to prisidėjo augusios įvairių energijos prekių kainos: pakilus elektros kainoms rinkoje, didėjo elektros kainos vartotojams, Saudo Arabijai ir Rusijai sumažinus naftos pasiūlą ir išaugus jos kainoms, brango ir naftai imli produkcija – degalai, padidėjo ir šilumos energijos kainos“, – dėstė ji.

L. Mociūnaitė pridūrė, kad numatoma, jog ir metinė grynoji infliacija, kuri neapima labiausiai svyruojančių – energijos ir maisto – prekių kainų ir yra labiausiai sietina su vidaus veiksniais, rugsėjo mėn. mažėjo, tačiau vis dar buvo reikšmingai didesnė už bendrąją infliaciją. Pasak jos, išsamesnį vaizdą ir konkrečių prekių bei paslaugų grupių poveikį infliacijai matysime vėliau, kai bus paskelbti galutiniai rugsėjo mėn. infliacijos duomenys.

„Prognozuojama, kad kitais šių metų mėnesiais bendroji metinė infliacija ir toliau mažės, tačiau, slopstant aukštos palyginamosios bazės efektui, lėtesniu tempu – metų pabaigoje sieks apie pustrečio procento“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją