Toks žingsnis žengtas pasirodžius pranešimams, kad „Danone“ tikisi parduoti savo padalinį Rusijoje verslininkui, turinčiam ryšių su Čečėnijos lyderiu, artimu prezidento Vladimiro Putino sąjungininku Ramzanu Kadyrovu.

Pernai liepą Rusija paskelbė dekretą, kuriuo „laikina“ „Danone“ padalinio Rusijoje akcijų kontrolė buvo perduota Rusijos federalinei valstybės turto valdymo agentūrai. Maskva tvirtino, kad tai yra atsakas į sankcijas, pritaikytas Rusijos bendrovėms užsienyje. Trečiadienį V. Putinas paskelbė dar vieną dekretą, atšaukiantį šį sprendimą.

Kremlius nenurodė šio žingsnio priežasties ir kol kas nėra aišku, ką tai reikš „Danone“ verslo Rusijoje kontrolei. Prieš tai jau buvo pakeistas šios bendrovės rusiškojo padalinio įvaizdis, o vadovais buvo paskirti Kremliaus lojalistai.

„The Financial Times“ praėjusį mėnesį pranešė, kad Prancūzijos grupė planuoja parduoti savo padalinį Rusijoje rusų pieno produktų įmonei „Vamin Tatarstan“, kurią valdo Mintimeris Mingazovas, turintis ryšių su Čečėnijos vadovu R. Kadyrovu.

Remdamasis Rusijos žemės ūkio ministerijai išsiųstu dokumentu ir neįvardytais šaltiniais, leidinys skelbė, kad sandorio vertė siekia 17,7 mlrd. rublių (apie 177 mln. eurų).

Rusijos valdžios institucijos įmonės kontrolę praėjusiais metais perdavė R. Kadyrovo sūnėnui Yakubui Zakrievui. Į bendrovės, kuri buvo pervadinta „Life and Nutrition“, valdybą vėliau buvo paskirtas M. Mingazovas.
Vakarų kritikai ir analitikai yra sukritikavę Kremliaus sprendimą perimti grupės, taip pat Danijos alaus gamintojo „Carlsberg“ kontrolę kaip nusavinimą.

Savo karo prieš Ukrainą akivaizdoje Rusija iškėlė griežtus reikalavimus šalį norinčioms palikti Vakarų bendrovėms. Įmonės turi parduoti savo turtą Rusijoje su mažiausiai 50 proc. nuolaida ir gautomis lėšomis prisidėti prie Rusijos valstybės biudžeto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją