Aušrinė Armonaitė, ekonomikos ir inovacijų ministrė, pabrėžia, kad Lietuva ir toliau demonstruoja spartų augimą pasauliniuose reitinguose.

„Būti tarp 50 sparčiausiai kylančių ir itin didelį potencialą turinčių startuolių ekosistemų yra svarbus mūsų šalies pasiekimas. Didžiausią įtaką Lietuvos kilimui turėjo du reikšmingi aspektai – mūsų reitingas padidėjo rinkos pasiekiamumo bei kompetencijų ir patirties kategorijose“, – sako A. Armonaitė.

„Startup Genome“ apžvalga vertina įvairias sritis, svarbias startuolių ekosistemų veikimui. Rinkos pasiekiamumo faktorius analizuoja ankstyvos stadijos startuolių prieigą prie klientų, kuri gali lemti plėtrą ir prisidėti prie potencialo tapti tarptautine įmone. Kompetencijų / patirties faktorius vertina ekosistemoje esančias kompetencijas, talentus, kuriais savo veikloje gali naudotis ankstyvojo etapo startuoliai, ir startuolių patirtį ekosistemoje.

Lietuvos startuolių ekosistemos augimą atskleidžia ir dar vienas tarptautinis indeksas „StartupBlink“. Anot Robertos Rudokienės, Inovacijų agentūros skyriaus „Startup Lithuania“ vadovės, naujausioje šio indekso ataskaitoje, kurioje reitinguojama 1000 pasaulio miestų, fiksuojamas Lietuvos didmiesčių proveržis.

„Vilnius iš 2022 m. užimtos 80 pozicijos šiemet pakilo į 72, Kaunas pakilo 13 pozicijų ir dabar užima 178 vietą, Klaipėda pakilo net 195 pozicijomis ir užima 769 vietą iš 1000 miestų visame pasaulyje.

Akivaizdu, kad Lietuvos startuoliai tampa vis labiau matomi globaliame startuolių žemėlapyje – jie sėkmingai veikia pasauliniu mastu ir plečiasi į naujas rinkas, auga startuolių vertė bei pritraukiamos investicijos, Lietuvos startuoliai ne tik sėkmingai parduoda savo verslus tarptautinėms korporacijoms, bet ir patys įsigyja sėkmingus užsienio startuolius“, – kalba R. Rudokienė.

Vertinant duomenis nuo 2017 m. iki 2022 m., Centrinėje ir Vidurio Europoje Lietuva yra antra greičiausiai auganti startuolių ekosistema. Per penkerius metus jos vertė išaugo beveik 17 kartų ir šiuo metu siekia 9,5 mlrd. eurų („Dealroom.co“).

„Dedame dideles pastangas, kad mūsų šalies startuoliai ir toliau sėkmingai augtų, nuolat juos konsultuojame, kuriame įvairias pagalbos ir paramos startuoliams programas, siekiame pritraukti tarptautinį akceleratorių į Lietuvą, pristatome Lietuvos ekosistemą užsienyje, taip užmezgame ryšius su kitų šalių investuotojais ir padedame startuoliams pritraukti investicijas.

Šių metų rugsėjo 7 d. organizuojame kasmetinį svarbiausią startuolių ekosistemos renginį „Startup Fair“, į kurį taip pat stengiamės pritraukti kuo daugiau užsienio investuotojų“, – sako R. Rudokienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją